Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, Ramazan ayının 20. gününe özel iftar menüsünü açıkladı.

50 yıllık kuru fasulye ustası aşçı Mehmet Akgül’ün iftar menüsünde Düğün Çorbası, Tirit Kebabı ve Yassı Kadayıfı tarifleriyle geldi.

Iftar20 (2)

Aşçı Mehmet’ten düğün çorbasının yapımı ve püf noktaları…

Düğün Çorbası Malzemeleri

  • 500 g kuzu gerdan eti
  • 1,5 litre su

Terbiyesi için;

  • 5 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • Yarım limon suyu
  • 1 su bardağı su

Üzeri için;

  • Pul biber
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağı

Aşçı Mehmet, Düğün Çorbası yapımını şu ifadelerle anlattı:

“Etleri tencereye alalım, üzerine suyu ilave ederek kapağını kapatalım pişmeye bırakın. Etler piştikten sonra hızlı bir şekilde soğuması için ayrı bir tabağa alın. Etler soğuduktan sonra didikleyin. Diğer taraftan çorbanın terbiyesini hazırlayalım. Bunun için bir kaba yoğurt, unu, yumurta sarısını, limon suyu ve su ilave ederek güzelce çırpın. Haşladığımız etin suyunu süzelim, çorba yapacağımız tencereye alın. Yaklaşık 4 su bardağı et suyu çıkacaktır. Hazırladığımız yoğurtlu karışımı et suyumuzun içine yavaş yavaş ve karıştırarak ilave edelim. Kaynadıktan sonra didiklenmiş etleri de ekleyerek kısık ateşte çorbamızı kaynatın. Son olarak çorbanın tuzunu da ilave edelim, 5 dakika daha kaynatarak ocağı kapatın.

Üzerine tereyağı ve pul biber ile hazırlamış olduğumuz sosu gezdirin.”

Iftar20

Leyla Keskin baba mesleğini yıllardır devam ettiriyor Leyla Keskin baba mesleğini yıllardır devam ettiriyor

Aşçı Mehmet bugün konya’ya özgür bir yemekle karşınızdayım diyerek tirit kebabının yapımını paylaştı.

Tirit Kebabı Malzemeleri

  • 2 büyük kemikli et
  • 1 adet tandır ekmeği
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • Tatlı toz biber
  • 2 adet yeşil biber
  • Tuz karabiber
  • Sarımsaklı yoğurt

Aşçı Mehmet, tirit kebabının yapılışını,

“Öncelikle eti haşlıyoruz, ben tam bir saat bekledim düdüklü tencerede. Tel tel ayrılması gerekiyor. Daha sonra ayrı bir tavada iki yemek kaşığı tereyağı eritip, bu dolu çay kaşığı toz biber atıp sos yaptım. Didiklenmiş olan etini içine alıp, biraz kavurdum.  Başka bir tavada iki yemek kaşığı tereyağı eriyip yine toz biber ekleyip bu sefer ince ince kesilmiş biberleri de biraz kavurun.

Kup küp kestiğim ekmekleri de de içine alıp biraz kavurup, biraz kemik suyundan ekleyin. Ekmekler, üstüne sarımsaklı yoğurt ve en üstede etimizi ekleyin. Afiyet olsun” ifadeleriyle anlattı.

Iftar20 (3)

Aşçı Mehmet, çıtır çıtır olan yassı kadayıfı tarifiyle iftar menüsünü sonlandırdı.

Yassı Kadayıf Malzemeleri

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1.5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 1 tatlı kaşığı instant kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çimdik tuz

İç harcı

  • 1 küçük kase iri kıyılmış ceviz

Şerbeti için

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Kızartmak için

  • Yeterli miktarda sıvı yağ

Aşçı Mehmet, Yassı Kadayıfı yapımı şu şekilde,

“İlk olarak şerbeti hazırlayın şeker, su ve limon dilimi tencereye alın ocağa koyun karıştırın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 15 dakika tutulur ocaktan alın ve soğumaya bırakın şerbet soğuk tatlı sıcak olacak.

Hamuru için ılık süt, su maya ve şeker derin bir kaba alınır karıştırın. Un, irmik tuz ilavesiyle çırpma teliyle iyice karıştırın. Üzeri kapatılarak 20 dakika dinlendirin. Sürenin sonunda üzeri açılıp karıştırın. Krep hamuru gibi akışkan bir hamur oluyor. Tava ısıtılır hamurdan küçük bir kepçeyle dökülür. Üzeri göz göz olunca kaldırın, temiz bir bez üzerine alınır sadece bir yüzü pişirilecek hamur bittikten sonra pişmemiş yüzüne 1 tatlı kaşığı ceviz konulup ‘d’ şeklinde katlayın kenarları bastırarak yapıştırın.

Sonra tencereye yağ koyun kızgın yağda iki tarafını da kızartın. Soğuk şerbete atılır 1 dakika bekletin. Ardından şerbetten çıkartıp sunum için hazırlayın” ifadelerini kullandı.

Muhabir: RESULENUR KANTAR