Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, Ramazan ayının 21. gününe özel iftar menüsünü açıkladı.

50 yıllık kuru fasulye ustası aşçı Mehmet Akgül’ün iftar menüsü

iftar 21

Aşçı Mehmet, köfteli yoğurt çorbası tarifini anlattı.

Köfteli Yoğurt Çorbasının Malzemeleri

  • 500 gr kıyma (karışık)
  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 tepeleme yemek kaşığı un
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1’er tatlı kaşığı pul biber
  • Karabiber, tuz ve su

Aşçı Mehmet Köfteli Yoğurt Çorbasının yapımını şu şekilde,

“Önce kıyma, bulgur, tuz ve karabiberi iyice yoğurup köfteleri hazırlıyoruz. Yapışmasın diye arasına un serpin. Bir yandan suyunu kaynatın. Yaklaşık 3 litre kaynayan suya biraz tuz ekleyip köfteleri 20 dakika kadar pişirin. Yoğurt ve unu ayrı bir kapta karıştırın. Pişen köftelerin suyundan azar azar ekleyerek ılıtın kesilme yapmasın. Daha sonra karışımı kaynayan köftelerle buluşturun ve karıştırın. Kaynayana kadar karıştırmaya devam edin.

Son olarak sıvı yağ ve rendelenmiş sarımsakları kızdırın. İçine nane ve pul biberi ekleyip çorbaya ilave edin. 10 dakika daha orta ateşte kaynatın” ifadelerini kullandı.

iftar 21-1

Aşçı Mehmet’ten beyti kebabının yapımı ve dikkat edilmesi gereken noktalarını paylaştı.

Beyti Kebabının Malzemeleri

  • 2 adet yufka

Sosu için;

  • 4 adet rendelenmiş domates
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Karabiber, toz kırmızı biber
  • Tuz

Köftesi için;

  • 400 g kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet soğan
  • 1/2 (yarım) çay bardağı galeta unu
  • Karabiber, pul biber
  • Tuz

Servis için;

  • Çırpılmış yoğurt
  • Tuz

Aşçı Mehmet’ten beyti kebabının yapımını şu ifadelerle anlattı:

Tırnaktan bile küçük İncil, görenleri hayrete düşürüyor Tırnaktan bile küçük İncil, görenleri hayrete düşürüyor

“Köftesi için; kıyma, yumurta, rendelenmiş soğan ve sarımsak, yarım çay bardağı galeta unu, karabiber, pul biber ve tuzu derince bir kaba alarak yoğuralım. Köfteleri yassı ve uzun şekiller oluşturarak pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirin. 185 derece ısınmış fırında 10-12 dakika fırında pişirin. Köftelerimizi fırından aldıktan sonra 1 adet yufkayı tezgaha alarak ikiye bölün. Yarım yufkanın üzerine eritilmiş tereyağından güzelce sürün. Yufkanın geniş tarafına köftelerimizi tek sıra halinde dizelim ve yufkanın kenarlarını içe katlayarak rulo şeklinde sarın. Bu aşamada çok gevşek sarmayın. Tüm köfteleri aynı şekilde sardıktan sonra rulolarımızı paralel şeklinde dilimleyerek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıralayın.  Üzerlerine eritilmiş tereyağından sürerek tekrar fırına yerleştirin. 185 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri hafif pembeleşinceye kadar pişirin.

Sosu için; küçük bir tavada tereyağını eritin. Üzerine domates rendesi boşaltarak 3-4 dakika pişirin.  Son olarak baharatları ve tuzu ilave edip karıştırın sonra ocaktan alın.

Servis tabağına köftelerimizi alalım. Ortasına bolca yoğurt koyalım. Üzerine domates sosundan gezdirip ince kıyılmış maydanoz serpiştirdikten sonra servise harız.”

iftar 21-2

Aşı Mehmet, revani tatlısının yapımını anlattı.

Revani Tatlısı Malzemeleri

Kek için;

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Şerbet için;

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı seker
  • Yarım limon suyu

Aşçı Mehmet’ten revani tatlısının yapımı,

“İlk olarak şerbeti hazırlayın. Şerbet için tencereye şeker ve su alınarak kaynatın. Kaynadıktan sonra yarım limon suyu eklenip 1-2 dakika daha kaynatılıp altını kapatın. Kek için, yumurta ve şeker çırpma kabına alınarak iyice çırpın. Ardından sıvı yağ, yoğurt ve irmik eklenip çırpın. Son olarak un, kabartma tozu ve vanilya da ekleyerek iyice çırpın. Yağlamış olduğumuz fırın kabına kek hamuru dökün. 170 derece fırında üstü kızarana dek yaklaşık 30 dakika pişirin. İlk sıcaklığı çıkınca keki dilimleyelim ve sıcak kekin üstüne soğumuş şerbet dökün. 1-2 saat dinlendirdikten sonra üzeri isteğe göre krem şanti, hindistan cevizi yada fıstık vb. ile süslema yapabilirsiniz. Afiyet olsun” dedi.

Muhabir: RESULENUR KANTAR