Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, Ramazan ayının 23. gününe özel iftar menüsünü açıkladı.

50 yıllık kuru fasulye ustası aşçı Mehmet Akgül’ün iftar menüsü

Yarmalı Yoğurt Çorbası

Kiremitte Kremalı Tavuk

Mercimekli Bulgur Pilavı

İncir Uyutması

Manisa'dan Gazze’ye uzanan yardım eli Manisa'dan Gazze’ye uzanan yardım eli

Yarmalı Yoğurt Çorbası

Aşçı Mehmet, Yarmalı yoğurt çorbası tarifini anlattı.

Yarmalı Yoğurt Çorbasının Malzemeleri

1 su bardağı haşlanmış nohut

2 su bardağı haşlanmış yarma

1 adet yumurta sarısı

1 yemek kaşığı un

4 su bardağı yoğurt

1 yemek kaşığı zeytinyağı

5-6 su bardağı ılık su

1,5 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için;

1 yemek kaşığı tereyağı

2 tatlı kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı pul biber

Aşçı Mehmet’in Yarmalı Yoğurt Çorbasının yapımını şu şekilde anlattı:

“Nohudu mutlaka akşamdan ıslatın ve sabah haşlayın. Yarmayı yıkayıp düdüklü veya tencerede yumuşayana kadar haşlayın. Tencereye yoğurdu ekleyin ardından yoğurdun içine 1 yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı un ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyip daha sonra da tel çırpıcısıyla güzel çırpalım. Üzerine 2-3 su bardağı ılık su ekleyip içinde hiç pütürlük kalmayasıya kadar iyice karıştırıp ocağa alalım. Çorba kaynayana kadar devamlı karıştıralım ki dibi tutmasın. Kaynadıktan sonra üzerine haşlanmış nohut ve haşlanmış yarmayı ekleyip tekrar kaynayıncaya kadar devamlı karıştırın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 10-15 dk kaynatın. Kaynarken de mutlaka arada karıştırın. Küçük tavada tereyağını eritin üzerine kuru nane ve pul biber ekleyip çok az kavurduktan sonra kaynayan çorbaya ekleyip, en son tuzunu ilave edip, karıştırıp, sıcak sıcak servis edin.”

Kiremitte Kremalı Tavuk

Kiremitte Kremalı Tavuk

Aşçı Mehmet, kiremitte kremalı tavuk tarifinin malzemelerini şu şekilde paylaştı:

Kiremitte Kremalı Tavuk Malzemeleri

1 kg tavuk göğsü

1 tane soğan

1 tane kırmızı kapya biber

3 diş sarımsak

1 yemek kaşığı salça

2,5 su bardağı krema (200 ml)

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı kırmızı biber

1 tatlı kaşığı köri

1 çay kaşığı fesleğen

1 tatlı kaşığı tereyağı

8 yemek kaşığı sıvı yağ

7 tane küçük boy patates

Üzerine;

Rende kaşar peyniri

Aşçı Mehmet, kiremitte kremalı tavuk tarifini sizlerle paylaştı:

“İlk olarak tavuk göğsünü küçük karelere doğrayalım tavayı ocağa alalım. Daha sonra üzerine sıvı yağı dökelim ısınınca üzerine tavuk etini ekleyelim ve yüksek ateşte 15 dakika suyunu çekene kadar kavuralım. Daha sonra tavukları bir kabın içine alalım aynı tavaya tereyağı ilave edelim. Üzerine ince doğramış olduğumuz soğanı, biberi ekleyelim 5 dakika soteleyelim. Soteledikten sonra üzerine salçayı ilave edelim karıştıralım. Üzerine kremasını tuzunu ve baharatlarını ekleyelim karıştıralım. Üzerine tavuklarımızı ekleyelim tuzunu kendi damak tadına göre ayarlayalım karıştıralım ocağı kapatalım. Patatesleri soyalım. Tavukların büyüklüğünde doğrayalım yağda kızartalım. Üzerine tuz serpelim güveçleri önceden 15 dakika ısıtalım. İçini tereyağı ile yağlayalım patatesleri eşit miktarda güveçlere yerleştirelim üzerine tavuklarımızdan eşit miktarda yerleştirelim. Yerleştirdiğimiz tavukların üzerine bol kaşar serpelim ve önceden ısıtılmış 230 dereceli fırına verelim kaşarlar kızarınca fırından çıkaralım. Sıcak sıcak servis edelim yanına salata turşu yoğurtlu mezeler, ya da sade bulgur pilavıyla birlikte servis edebilirsiniz her şeyi içinde doyurucu bir ana yemek oluyor.”

Mercimekli Bulgur Pilavı

Mercimekli Bulgur Pilavı

Aşçı Mehmet, mercimekli bulgur pilavının tarifinin malzemelerini şu şekilde paylaştı:

Mercimekli Bulgur Pilavı Malzemeleri

2 su bardağı bulgur

1 adet büyük boy kuru soğan

1 çay bardağı yeşil mercimek (100 gr)

Yarım çay bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı tereyağı

3 su bardağı kaynar su

Tuz

Aşçı Mehmet, mercimekli bulgur pilavının yapım aşamasını şu şekilde paylaştı:

Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi

“Öncelikle mercimeği yıkayıp tencereye alalım. Üzerine suyu ekleyip hafif yumuşayana kadar haşlayıp süzelim ve kenarda bekletelim. Diğer taraftan pilav tenceresine zeytinyağını ve tereyağını ısıtıp yemeklik doğradığımız soğanı pembeleşene kadar kavuralım. Sonra bulguru tencereye ekleyerek bir iki kavurmaya devam edelim. Ardından haşlanmış yeşil mercimekleri de tencereye alıp biraz daha kavuralım. Üzerine kaynar suyu ve tuzunu ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı suyunu çekene kadar pişirelim. En son üzerine kağıt havlu örterek pilavımızı 15 dakika dinlenmeye bırakalım. Afiyet olsun” diye konuştu.

Incir Uyutmasi

İncir Uyutması

Aşçı Mehmet, İncir Uyutması tatlısının tarifini anlattı.

İncir Uyutması Tatlısı Malzemeleri

1 litre açık süt

8-10 adet kuru incir

Sıcak su

 “Öncelikle incirleri yıkayın. Sıcak suda yumuşayana kadar bekletin. İncirlerin suyunu süzdürün. İncirleri küp küp doğrayın. Sütü kaynatıp ocağı kapatın yoğurt mayalama sıcaklığından bir tık daha sıcak olacak şekilde ısısını ayarlayın. Doğranan incirlerin birazını ayırın. Bir bardak süt ile blenderden geçirin. Diğer doğranmış incirlerle birlikte sütün içine katın. Bu süre zarfında çok hızlı hareket etmek lazım. Isı yoğurt mayalama ısısında kalmalı süt çok soğumamalı. İncirleri güzelce karıştırın. Kaselere paylaştırın. Üzerine bir tepsi kapatın. Sofra bezi ile örtün. 2 saat kadar bu şekilde mayalanmasını bekleyin. Süre sonunda kaseleri kontrol edin. Mayalanan incirli sütü buzdolabına kaldırın. Bir iki saat dinlendirdikten sonra soğuk olarak servis yapın. Dilerseniz üzerini fındık fıstık ya da ceviz ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun” dedi ve incir uyutmasının tarifinin püf noktalarını da paylaştı:

İncir Uyutması Tatlısının Püf Noktaları:

Çok basit bir tatlı fakat ısı ayarlamasına çok dikkat etmeniz gerekiyor.

Tatlının yapımı boyunca seri hareket etmeniz gerekiyor.

Çok sıcak olursa tatlınız kesik kesik olur.

Soğuk olursa mayalananıp pelteleşme sağlanmaz.

İncirleri püre gibi isterseniz hepsini blendırdan da geçirebilirsiniz.

Muhabir: RESULE NUR KANTAR