Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, Ramazan ayının 28. gününe özel iftar menüsünü açıkladı.

50 yıllık kuru fasulye ustası aşçı Mehmet Akgül’ün iftar menüsü

Kaşık Çorbası

Fırında Patlıcanlı Köfte Sarması

Muzlu Piramit Pasta


Kaşık Çorbası

Aşçı Mehmet, kaşık çorbası tarifini anlattı.

İşte kaşık çorbasının malzemeleri:

·         1 yemek kaşığı kırmızı mercimek

·         1 yemek kaşığı pirinç

·         1 yemek kaşığı yeşil mercimek

·         1 yemek kaşığı bulgur

·         1 litre + 200ml su

Terbiyesi için;

·         1 adet yumurta sarısı

·         1 yemek kaşığı yoğurt

·         1 yemek kaşığı un

·         1-2 damla limon suyu

Sosu için;

·         2 yemek kaşığı tereyağ

·         1 soğan

·         1 yemek kaşığı dolusu tatlı kırmızı biber

·         1 tatlı kaşığı nane

·         Tuz

Aşçı Mehmet’in kaşık çorbasının yapımını şu şekilde,

“Bakliyatları yıkayalım. Geniş bir tencereye alalım ve üzerine suyumuzu ekleyelim. Tüm bakliyatlar yumuşayana kadar haşlayalım. Ayrı bir kapta terbiyemizi hazırlayalım. Bunun için terbiye için gerekli tüm malzemeleri güzelce çırpalım. Çorbamızın suyundan bir kepçeyi yavaş yavaş terbiyemize ekleyelim. Eklelerken karıştıralım kesilmemesi için. Daha sonra terbiyemizi çorbamıza karıştıra karıştırarak ilave edelim. Karıştırmayı kesmeyelim ki kesilmesin. Çorbamız kıvam alınca 10 dakika kadar sonra altını biraz kısalım. Ayrı bir tavaya sıvı yap ya da tereyağı ekleyelim. Yemeklik doğradığımız soğanı kavuralım baharatları ekleyelim. Soğanımızı da çorbamıza dökelim ve karıştıralım. Afiyet olsun” diye konuştu.


Fırında Patlıcanlı Köfte Sarması

Aşçı Mehmet, fırında patlıcanlı köfte sarması tarifinin malzemelerini şu şekilde paylaştı:

·         2 tane büyük uzun patlıcan

Köfte için

·         300 gram kıyma

·         Yarım su bardağı çekilmiş ekmek içi

·         1 tane kuru soğan

·         1 yumurtanın akı

Damak tadınıza göre

·         Karabiber

·         Kimyon

·         Tuz

Sosu için

·         1 yemek kaşığı domates salçası (Silme)

·         1 su bardağı sıcak su

Damak tadınıza göre

Manisa'nın Yöresel yemeği keşkek nasıl yapılır Manisa'nın Yöresel yemeği keşkek nasıl yapılır

·         Karabiber

·         Kimyon

·         Tuz

İşte Aşçı Mehmet’in, fırında patlıcanlı köfte sarması tarifi:

“Köfteyi yoğurup; irice köfteler hazırlayıp dinlendiriyoruz. Patlıcanları çok ince olmayacak şekilde dilimliyoruz. Tuzlu su dolu bir kap içerisine patlıcan dilimlerini alıp, 15-20 dakika kadar acısının çıkması için bekletip suyunu süzüp, kuruluyoruz. Tavaya sıvı yağ ekleyip patlıcan dilimlerini hafifçe kızartıp, fazla yağından peçete yardımıyla arındırıyoruz. Köfteleri de orta ateşte kızartıp sarmaya hazır hale getiriyoruz. Olan köfteler, her bir patlıcan dilimine bir tane köfte gelecek şekilde sarıp fırın kabına yerleştiriyoruz. Sosu için bir bardak sıcak suya, salçayı, baharatları, tuzu ekleyip iyice karıştırıp, yemeğin üzerine eşit şekilde döküyoruz. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 25 dk kadar pişirdikten sonra servis yaparken üzerine ince kıyılmış maydanoz ekleyebilirsiniz. Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun” diye konuştu.


Muzlu Piramit Pasta

Aşçı Mehmet, muzlu piramit pasta tarifini anlattı.

·         1 paket kakaolu puding

·         Süt

·         100 gr bitter çikolata

·         15 tane petibör bisküvi

·         15 tane kakaolu bisküvi

·         2 adet muz

Süslemesi için

·         Krem şanti

·         İstediğiniz meyve

·         Pudra şekeri

 İşte Aşçı Mehmet’in muzlu piramit pasta tarifi:

“Öncelikle tencereye üzerindeki ölçüde süt ve puding tozunu koyup ocağa alın. Üzerindeki tarife göre pişirin. Pişen pudingi ocaktan alıp içine çikolatayı ekleyin. Çikolata tamamen eriyinceye kadar karıştırın. Diğer tarafta uygun bir tepsiye streç filmi yayın ve üzerine yan yana 3 sıra alt alta 5 sra olarak bisküvileri dizin. Üzerlerine birkaç kaşık puding dökerek yayın ve tekrar bisküvi dizip aynı şekilde pudingi döküp yayın. Pastanın orta kısmına muzları dizin ve muzun etrafına kalan pudingi sürün. Kenarlarını streçle birlikte yukarı doğru katlayın ve üçgen olacak şekilde birleştirip açılmayacak şekilde sıkıca sarın. Bu şekilde 4-5saat buzdolabında bekletin. Streçi açıp servis tabağına alın. İstediğiniz şekilde süsleyerek biraz daha buzdolabında donduktan sonra dilimleyip servis edebilirsiniz” diye konuştu.

Muhabir: RESULENUR KANTAR