Türkiye’de geleneksel bayram hazırlıklarının başında baklava ve sarma gelir.
Manisa'da ve tüm ülkede Ramazan’dan günler öncesi hazırlanan ve bayramda misafirlere ikram edilecek olan tatlı ve tuzlu yiyecekler için, ev hanımların mesaisi başladı.
Bayramın tatlı telaşı olarak görülen baklava yapımında çoğu ev kadını, evde kendisi yapmayı tercih ediyor.
Kat kat açılıp arasına ceviz veya Antep fıstığı serpilerek yapılan baklavanın serüveni, fırında nar gibi kızarasının ardından şerbetinin dökülmesiyle son buluyor.
Bayrama kadar şerbeti dökülmeden dinlendirilen baklavalar misafirlerle buluşmak için gün sayıyor.
Ev hanımından çıtır çıtır baklava tarifi
Ev hanımı Fatma İnce'den bayramda misafirlere çıtır çıtır ve lezzetli baklava tarifi:
45-50 kat baklava tarifi
Hamuru için:
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
Yarım bardak sıvıyağ
1 yumurta
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Arası için:
Ceviz
Fatma Hanım verdiği leziz baklava tarifinde:
"Hamuru yoğurduktan sonra ceviz büyüklüğünde 45-50 tane minik beze yapalım. Daha sonrasında bu yaptığımız bezeleri nişasta yardımıyla kase büyüklüğünde açıp her bir minik açtığımız bezenin arasına nişasta atarak (yapışmaması için) 5'erli bir kat elde edelim. Yaptığımız 5 katlı yufkaları tepsi büyüklüğünde açalım. Kaç kat ceviz atmak istiyorsanız orasını kendinize göre ayarlayın. Ben 15 kata bir ceviz serptim. Toplam 3 kat yaptım. (15 kat yufka, ceviz, 15 kat yufka, ceviz, 15 kat yufka şeklinde)" şeklinde ifadelere yer verdi.
Üzeri için:
400 gram tereyağ
2 su bardağı sıvı yağ
Şerbeti için:
1 kilo şeker
1 litre su (Baklava soğuk, şerbeti sıcak olacak şekilde.)
180 derecelik fırında 1 buçuk saate yakın pişirin.
Bayramlarda herkesin gözdesi olan baklavalara, tatlıcılarda da talep çok.