Ramazan ayında Manisalılara kolaylık olması için iftar menüsü Manisa Lokantacılar Oda Başkanı Aşçı Mehmet Akgül'den.

Manisalı Aşçı Mehmet Akgül, "Bugün iftar menüsünde geleneksel ve yöresel yemeklere yer verdik. Bugün menümüz Anadolu kokacak" dedi.

İftar menümüz;

  • Yüksük Çorbası
  • Tavuk Çöp Şiş
  • Kadayıf dolması

Manisalılara Özel Iftar Menüsü

Bugün sizlere Adana yöresine ait bir çorba olan yüksük çorbasının tarifini vereceğim diyen aşçı Mehmet Akgül çorbanın yapımı tamamen marifet ve özen istediğini de belirtti.

Yüksük Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için:

  • 1 yumurta
  • 1 çorba kaşığı İrmik (1/2 (yarım) su bardağı su ile ıslatılacak)
  • 400-450 gr un
  • 1/2 (yarım) su bardağı su
  • Tuz
  • İç Malzeme:
  • 200-250 g kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • Tuz
  • Karabiber

Çorba için:

  • 250 g Hamur (1 bezeden elde edilmiş)
  • 1,5 litre su
  • 1 kaşık biber salçası
  • 1,5 Çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı kuru nane
  • 1 su bardağı haşlanmış Nohut
  • 3 Çorba kaşığı limon suyu
  • Tuz

Aşçı Mehmet Akgül ilk önce çorba içinde kullanılan mantının tarifini verdi. Aşçı Mehmet,

“Önce iç malzememizi hazırlayalım. Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ile suyunu tam çekmiş kavrulmuş kıyma hazırlayıp, buzdolabında tam soğutalım. Hamur için, ıslanmış irmik, yumurta, tuzumuza, unumuzu ve suyumuzu azar azar ekleyerek biraz sertçe hamur elde edelim. Hamurumuzu 30 dk üstü ıslak bezle örtüp bekletelim. Hamuru 4 eşit beze haline getirin, her bezeyi 2 mm inceliğe ulaşıncaya kadar unla açın. Kesme işlemi için, yuvarlak hamurunuzun unlayarak, yarım ay şekline getirin, tekrar unlayarak yarım ay şeklinin bombeli kısmını, düz kısmının üzerine getirerek dik dörtgen şekline getirin. 1 cm eninde kesin. Kesilen parçaları açtığınızda uzun şeritler elde edeceksiniz. Bu şeritleri 4-5 tanesini üst üstü koyup, tekrar keserek 1 cm’lik kareleri elde edin. Soğumuş içinizden parmak ucunuzla alarak hamurunuzun ortası koyun, 4 köşesinin hepsini birden birbiriyle yapıştırarak kapatın. Kapanmış hamurlarınızı unlanmış tepside 1 saat kadar oda sıcaklığında kurutun. Bu aşamadan sonra 1 bezeden elde ettiğimiz hamur için çorba ölçüsünü vereceğim. Tüm bezeleri açıp, hamurlarınızı mantı haline getirdiğinizde ya fırınlayarak ya da fırınlamadan derin dondurucuda saklayabilirsiniz.”

Akgül, çorbanın yapımı için püf nokta verdi:

“Kaynama esnasında tencere kapağını kapatmayın, aksi halde mantılar hamurlaşır.”

Akgül, devamında ise Çorba yapımını da şu şekilde anlattı:

“Salça ve tereyağını çorba tencerenizde hafifçe kavurun, bu karışıma suyunuzu ekleyin, tam kaynar hale getirin. Hamurlarınızı kaynar suya atın (250 gr kadar). Kuru naneyi ekleyin,10-15 dk hamurlarınızı pişirin.  Hamurlarınız pişmeye yakın haşlanmış nohutları ekleyin. Limon ve tuzunu ekledikten sonra ateşten alın, yarım su bardağı soğuk su ekleyerek hamurlarınızın dirilmesini sağlayın.”

Manisalılara Özel Iftar Menüsü (2)

Aşçı Mehmet, “Çorbamız fazlasıyla dolu dolu olduğu için hafif olan bir çöp şiş tercih ettim” dedi.

Pratik Tavuk Çöp Şiş Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr tavuk bonfile
  • 3 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 10 adet tahta çöp şiş
  • Tavuk sos için;
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon

Aşçı Mehmet,

“Etleri ister mangalda isterseniz evde tavada pişirin. Yediğinizde damağınızdaki lezzete bayılacaksınız. Tavuk bonfileleri biraz iri olarak kuşbaşı şeklinde doğruyoruz. Sos malzemelerini bir kabın içinde karıştırıyoruz. Kuşbaşı doğradığınız tavukları sosun içine koyup karıştırıyoruz. Zamanınız varsa en az 1-2 saat saat buzdolabında dinlendirin. Daha sonra etler dinlenirken domates ve biberleri tarifteki gibi kuşbaşı şeklinde doğruyoruz. Dolaptan etleri çıkarıp tahta şişlere sırayla et, biber ve domates şeklinde çok sık olmayacak şekilde diziyoruz. Önceden ısıtılmış az yağlı teflon tavada orta ateşte arkalı önlü pişirin” ifadelerle anlattı.

Manisalılara Özel Iftar Menüsü (3)

Aşçı Mehmet Akgül, “Yine yöresel olan bir tatlıdan devam edelim… Erzurum yöresine ait kadayıf dolması çok lezzetli ve şerbetli bir tatlı” dedi.

Türkiye'nin yüzde 26'sı çocuk Türkiye'nin yüzde 26'sı çocuk

Kadayıf Dolması Yapımı Tarifi İçin Malzemeler

300 gram taze tel kadayıf

1 su bardağı kırılmış ceviz

Bulamak için:

3 adet yumurta

Yarım su bardağı süt

Yarım paket vanilya

Kızartmak için:

Sıvı yağ

Şerbeti için:

2 su bardağı şeker

2,5 su bardağı su

3-4 damla limon suyu

Aşçı Mehmet'ten, püf noktası;

“Şerbetin oldukça soğuk olması gerekiyor o nedenle benim önerim şerbeti çok önceden yaparak dolaba kaldırmanız” dedi.

Aşçı Mehmet tatlının yapım aşamasının şu ifadelerle anllatı:

“İlk önce şerbeti hazırlayalım. Bunun için şeker ve suyu yaklaşık 20dk kaynatalım.  Ocaktan almaya yakın içerisine 3-4 damla limon suyu damlatalım. Kadayıfı elimiz ile biraz havalandıralım. Avuç içi kadar parça alarak tezgah üzerinde açalım. Bir kenarına kırılmış ceviz içinden koyarak sıkıca kenarlarını da toparlayarak saralım. Kalan kadayıfları da bu şekilde saralım. Bir kap içerisinde yumurta, süt ve vanilyayı iyice çırpalım.  Hazırladığımız kadayıfları yumurtalı karışıma bulayarak elimiz ile düzeltelim. Derin bir tencereye bolca sıvı yağ koyun ve kızartın. Kızmış olan yağ içerisine kadayıf dolmalarını atarak her tarafını güzelce kızartalım. Tencereden alır, almaz hemen soğuk olan şerbetin içerisine bırakalım. 3-4 dakika kadar şerbetin içerisinde tutarak servis tabağına alalım.”

Muhabir: RESULENUR KANTAR