Manisalılara Ramazan ayına özel iftar menüsü Manisa Lokantacılar Oda Başkanı Mehmet Akgül’den geldi.
Aşçı Mehmet Akgül,
“Ramazan ayının 9. Gününe geldik. Artık iftarlarda misafirlerde olamaya başlıyor. Ne pişireceğim derdinden birazda olsa sizi kurtarmak için her gün iftar menüsünü Manisalılar için devam edeceğim” dedi.
Ramazan’ın 9. Gününe özel iftar menüsü
Aşçı Mehmet Akgül’den iftar için yoğurt çorbasının tarifi ve malzemeleri şu şekilde:
Çorbasının malzemeleri,
7 su bardağı su
4 çorba kaşığı pirinç
1 çorba kaşığı un
1 yumurta sarısı
1 su bardağı yoğurt
2 çay kaşığı tuz
Kuru nane
Aşçı Akgül, çorba yapım aşamasına geçmeden önemli püf noktalarını dikkat çekti. “Çorba yapımında püf nokta tuzu pişerken eklerseniz yoğurt kesilebilir” ifade eden aşçı Akgül çorbanın yapımı şu şekilde anlattı:
“Çorbanın yapımı için, tencereye suyu ekleyin kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra pirinçleri ekleyin, yumuşayana kadar pişirin. Çorbanın terbiyesi için bir kapta yumurta, un ve yoğurdu alıp karıştırın. Çorbanın suyundan 1-2 kepçe alarak terbiyeye ekleyin ve ılımasını sağlayın kesilme yapmaması için bu önemli. Ardından terbiyeyi pişen pirincin üzerine ekleyin ve karıştırın. Pişerken bir tutam kuru nane ekleyin. 10 dakikaya yakın pişirdikten sonra yoğurt çorbasının altını kapatın ve tuzunu ekleyin."
"İsteğe göre üzerine tereyağında nane de kızdırılıp servis edilebilir.”
Aşçı Mehmet Amca’dan ana yemek olarak patlıcan oturma tarifi geldi.
Ana yemekteki püf nokta değinen Akgül,
“Patlıcanların tuzlu suda acı suyunun çıkarttırılması” dedi.
Patlıcan oturtma yemeğinin malzemeleri;
3 adet büyük boy patlıcan
İç harcı için;
200 gram kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet biber
2 adet domates
1-2 diş sarımsak
1 tutam maydanoz
Pul biber
Kırmızı toz biber
Tuz
Karabiber
Kimyon
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
Salçalı sosu için;
2 yemek kaşığı salça
2-3 su bardağı su
Aşçı Mehmet Amca,
“Malzeme çok olsa da gözünüz korkmasın kolay ve genel olarak güzel bir yemektir benim sevdiğim yemeklerden birisi” dedi.
Patlıcan oturma yemeğinin yapımı:
“Patlıcanları, kalın halkalar halinde kesip, tuzlu suda beklettikten sonra, arkalı önlü kızartın. Daha sonra tavada yağınızı, soğanı ve biberleri hafif soteleyip, üzerine kıymanızı atın ve onunla birlikte kıymalar iyice kendini bırakıncaya kadar kavurun. Ardından domates rendesi, sarımsak ve baharatlar ile iyice suyunu çekinceye kadar karıştırıp kavurun. Ocaktan almaya yakın, doğranmış̧ maydanozu da ekleyerek, karıştırıp ocaktan alın. Kızarmış̧ patlıcanların ortalarını, iç̧ harç̧ ile doldurun. Bütün patlıcanların dolma işlemi bittikten sonra, üzerine salçalı sos yapıp, fırına verin. 200 derece fırında pişirin” anlattı.
Akgül,
“Hafif bir tatlı olsun çünkü ana yemeğimiz biraz ağır” dedi
Haşhaşlı muhallebi malzemeleri;
1 litre süt
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı mavi haşhaş
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
Üzerine
Ceviz
Aşçı Mehmet Akgül, Tatlı yapımı şu şekilde anlattı:
“Tencereye 1 litre sütü, şeker, haşhaş, un ve nişastayı alarak kaynayana kadar pişirin. Kaynayınca altını kısıp 2-3 dakika daha kaynatmaya devam edin. Altını kapatıp ardından tereyağı ve vanilyayı ekleyin. Tatlıdan kuplara paylaştıralım. Üzerini ben ceviz ile süsledim. Siz meyve veya meyve soslarıyla süsleyin” dedi.