Manisa’nın Şehzadeler İlçesinin Kalemli Mahallesinde yaşamakta olan saadet kantar ve şerife yılmaz bize hem bitkiler hakkında bilgi verdiler hem de yöresel olarak bu mevsimde tükettiklerini dile getirdiler.

Manisa’nın Yöresel Kapurcak Ve Şevketibostan Bitkileri (5)

Yöre halkı kapurcak diye tanıttı

Mahalle sakinlerinden Şerife Yılmaz,

Manisalı miniklerden kültür defilesi Manisalı miniklerden kültür defilesi

“Buralarda kapurcak olarak bilinen bu bitkiyi taze haldeyken topluyoruz. Topladıklarımız bitki temizliyoruz. Bu bitkiden ıspanak gibi kavurmasını yaptıyoruz. Yumurtalı yemeğini yaparız eşim çok sever. En zahmetli ve en lezzetli olansa gözlemesi olur. Yufkayı açar içine ince ince kıydığımız kapurcağı koyar kapatır, saçta ateş üstünde pişiririz” dedi.

Manisa’nın Yöresel Kapurcak Ve Şevketibostan Bitkileri (4)

Şevketibostan olarak bilinen dikenli bitkininde bu yörede tüketimin aşırı derece fazla olduğunu söyleyen saadet kantar, bitki için yöre dışından da insanların geldiği belirtti.

Manisa’nın Yöresel Kapurcak Ve Şevketibostan Bitkileri (6)

Tüketimi çok faydalı

Şevketibostan olarak bilinen bitkinin tüketimin nasıl olduğunu bizlere şöyle anlatıyor Saadet Kantar:

“Öncelikler bitkimiz dikenli bir bitki olduğu için bunu topladıktan sonra dikenlerinden temizliyoruz. Temizlediğimiz bitkiyi ise suda iyice yıkıyoruz ki topraklarından arınsın ardından tencereye alıyoruz su doldurup haşlıyoruz bir güzel. Haşladıktan sonra sudan çıkarıyoruz ama suyunu sakın dökmeyin kalp rahatsızlarına iyi geldiği söylendiği için biz bu suyu tüketiyoruz. Ardından soğanları doğrayıp hafif kavurup üzerine haşlanmış şevketi bostanları doğrayıp ekliyoruz. Ve kavurmamızı yapıyoruz isterseniz salça eklersiniz isterseniz yumurtalı yapabilirsiniz. İzmir yöresinde etli yemeğini de yapıyorlar ama bizim buralarda tüketmezler o şekilde” dedi.

Manisa’nın Yöresel Kapurcak Ve Şevketibostan Bitkileri (3)

Manisa’nın Yöresel Kapurcak Ve Şevketibostan Bitkileri (2) 

Muhabir: RESULENUR KANTAR