Manisa’da Ramazan ayı ile özdeşlemiş olan Taban Simidi, her sen olduğu gibi bu seneden en çok tercih edilen ürünlerden biri oldu. 
1977 yılından itibaren Kelleci Simit Fırınında Ramazan aylarında nohut mayasından yapılan Taban Simidi, bu Ramazan ayında da susatmadığı ve tok tuttuğu için en çok tercih ürünlerden biri oldu. Manisa Simit Dünyası, 2018 yılında Taban simide coğrafi işaret aldı. 

“Taban Simidini Manisa’ya kazandırdık”

Taban simidinin özel bir mayadan yapıldığını belirten İsmail Gültekin,

“Bizim Manisa’nın Taban Simidi 1977’de Kelleci Simit Fırından bugüne kadar devam eden bir geleneğimiz. Manisa Simit Dünyası olarak taban simidin coğrafi işaretini aldık. Hamdolsun o gündür bugündür yürüyoruz. Manisa’ya bunu kazandırdık. Taban simidi özel bir mayadan oluşur. Maya 12 saatte meydana geliyor. Herkes zor olduğu için bu mayayla uğraşmıyor. Ben, çocuklarımla birlikte bunu sürdürüyoruz. İzmir taban simidini 1965’te bıraktı. Biz devam ediyoruz. Coğrafi işaretini alarak bunu Manisa’ya kazandırdık. Rahat yenilen bir simittir. Her simide benzemez” ifadelerinde bulundu.

Manisayla özdeşleşen Ramazan lezzeti: Taban Simidi

Yapımı 25 saat sürüyor

Katkı maddesi olmadığı vurgulayan Gültekin, simidin doğal mayadan yapıldığını ifade etti. Gültekin,

“İçinde katkı maddesi yok. Doğal mayadan yapılıyor. İçinde tuz ve şeker yok. Nohut mayası su kaynatılarak yapılır, ardından nohutlar kırılır. Bir şişenin içinde mayalanması beklenir. Ardından hamur haline getirilir ve bu hamurlar 2 saatte bir tazelenir. Yapım süreci neredeyse 24 saat sürüyor. Taban simidi diğer simitlerin aksine pekmezde değil, suda kaynatılır. Ortamı çok sıcak olmak zorunda.  Nohut mayasından yapılan taban simidi çok çaba isteyen bir ürün. Biz bu geleneği, kaliteyi kaybetmek istemiyoruz. O yüzden coğrafi işareti aldık” şeklinde konuştu. 


Babası sayesinde bu işi öğrendiğini söyleyen Ruşan Gültekin, taban simitinin sadece Manisa’da değil Türkiye genelinde 10 yerde çıktığını fakat Manisa ile özdeşleşmiş Manisa’nın bir ürünü olduğunu ifade etti.

Manisayla özdeşleşen Ramazan lezzeti: Taban Simidi-1

Ruşan Gültekin, sözlerine şöyle devam etti:

“Ayırt edici özelliği Manisa’nın kır nohudundan yapılmış, mayalama süreci olan bir ürün. 10 yıllık bir çalışmanın sonucunda 5 yıl da patent enstitüsüne başvurduktan sonra Manisa’ya 2018 yılında Manisa Simit Dünyası olarak biz bunu Manisa’ya tescilledik. Yani bu Manisa’nın coğrafi işaretli bir ürünü oldu. Hatta 5 asırlık bir geleneğe sahip olan Mesir Macunundan önce bunun coğrafi işareti alınmış oldu. Manisa neden bir gastronomi şehri olmasın. Kültür mirasına Kültür Müdürlüğüyle birlikte Manisa Taban Simidini de ekledik. Manisa’nın tescilli, Türkiye’de ise coğrafi işaret sıralamasında ise 383. Sırada yer alıyor. Biz bunu tescil ettiğimizde yaz mevsimiydi. Taban simidi susatmaz hat tok diye ağzımızdan bir kelime çıkınca bütün dükkanlarda satışlar arttı. Manisa’nın coğrafi işaretli bu ürünün mutluluğunu özellikle her Ramazan ayında yaşıyoruz. 80’li yıllarda Manisa’da geceleri simit çıkmıyor. Babam da sokaklarda simit satılsın diyor. Böylece o gelenek başlıyor. Ramazan ayında Manisa dışında hiçbir ilde geceleri taban simidi satışı yok. iftardan 5 dakika sonra taban simidi çıktı mı diye gelenler var Bu Manisa’nın bir geleneği biz de bunu yaşatmak adına yapıyoruz. Rabbim bu geleneğin devam etmesini nasip etsin. Manisa’da bu tür ürünlerinde çoğalmasını nasip etsin” 

Muhabir: ÖZGE AY