Büyükşehir Belediyesi'nden festival konuklarına tarihi gösteri Büyükşehir Belediyesi'nden festival konuklarına tarihi gösteri

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali için hazırlıklar devam ediyor.  Festivalde saçılacak olan 7 ton mesir macunu, 15 kadın tarafından geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor..

41 çeşit baharat kullanılıyor

Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği imalathanesinde 15 kadın tarafından dev kazanlarda hazırlanıyor. Mesir macunları işlendikten sonra tek tek kağıtlara sarılıyor. 5 asırlık geleneklere uygun olarak, 41 çeşit baharat kullanılarak hazırlanmaya başlanan 7 ton mesir macunu, istiflendiği çuvallarda halka saçılacağı günü bekliyor.

Mesir Macunu Festivali Için Mesir Macunları Hazırlanıyor (1)

Dört yıldan sonra yeniden

Öte yandan 3 yıl koronavirüs nedeniyle yapılamayan Uluslararası Mesir Macunu Festivali 1 yıl da deprem nedeniyle gerçekleştirilemedi. 
Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan hastalandığında dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımı ile hazırlanan mesir macunu, 4 yıl aradan sonra 484’üncü kez halka saçılmak için hazırlanmaya başlandı. 

Mesir Macunu Festivali Için Mesir Macunları Hazırlanıyor (3)Mesir Macunu Festivali Için Mesir Macunları Hazırlanıyor (4)

Muhabir: DERYA ÖZTÜRK