Tanıtım toplantısına Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, MCBÜ Rektörü Prof.Dr. Rana Kibar, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Jandarma Komutanı Zafer Tombul, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, kaymakamlar,  davetliler ve vatandaşlar katıldı. 
4 yıllık aranın ardından yapılacak olan Mesir Festivali’nin detayları açıklandı.

Mesir Macunu Festivali Lansmanı Yapıldı (2)

23 Nisan Salı günü başlayacak olan festival, 28 Nisan’da tarihi Sultan Cami’nin kubbe ve minarelerinden mesir saçımı ile sona erecek. Festivalde saçılacak olan 7 ton mesir macunu da kadınlar tarafından hazırlandı. 

Mesir Macunu Festivali Lansmanı Yapıldı (6)Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık,

“Bu yıl çok güzel bir programla festivalimizi yaşayacağız. 23 Nisan’da başlayıp 28 Nisan’da saçım finali yapacağız. Herkese hitap eden dolu dolu bir programla bayram havasında mesir kutlamayı temenni ediyorum” diye konuştu. 


“KENTİMİZİ GELECEĞE HAZIRLAMAK İÇİN HUMMALI BİR ÇALIŞMANIN İÇİNE GİRDİK”

Mesir Macunu Festivali Lansmanı Yapıldı (1)

Tanıtım toplantısında açıklamalarda bulunan Şehzadeler Belediye  Başkanı Gülşah Durbay, festivali çeşitli konser ve etkinlikle kutlayacaklarını söyledi. Durbay,

“Manisa’nın en büyük değerlerinden olan Mesir Festivalimizin 484’üncüsü düzenleyip tüm coşkumuzla kutlayacağız. Kentimizi geleceğe hazırlamak için hummalı bir çalışmanın içine girdik. Manisa’yı festivaller şehri yapmak için lokomotif olacak Mesir Festivalimizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 


“ÇOK GÜZEL GEÇECEK, BU BİR KARNAVAL OLACAK”

Mesir Macunu Festivali Lansmanı Yapıldı (10)

Başkan Zeyrek’ten Kula çıkarması Başkan Zeyrek’ten Kula çıkarması

Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, 5 asırlık bir gelenek olan mesir festivalinin çeşitli nedenlerle 4 yıldır yapılamadığını ve festivali çok özlediklerini söyledi. Manisa’nın her köşesinde festivalin kutlanacağını ve karnaval havası yaşanacağını söyleyen Zeyrek,

“Mesir’i çok özledim. Çocukluğumun mesirini size yaşatmak için çok güz el bir program hazırladık. Manisa’nın her köşesinde festivali kutlayacağız. Çok heyecanlıyız. 28 Nisan’da Genel Başkanımız Özgür Özel’in katılımı ile festivali sonlandıracağız. Çok güzel geçecek, bu bir karnaval olacak. Türkiye’nin her yerinde herkes mesiri duyacak. Önümüzdeki mesirlerde Manisa dolup taşacak. Manisa’nın değerlerini Türkiye’ye yurt dışına taşımak benim görevim olacak. Bu coşkuyu hep birlikte paylaşacağız. Bir hafta boyunca eğlenmek ve Manisa’daki herkesi çok eğlendirmek istiyorum” diye konuştu. 

“MESİR FESTİVALİNE KAVUŞMANIN HEYECANINI YAŞIYORUZ”

Mesir Macunu Festivali Lansmanı Yapıldı (4)

Manisa Valisi Enver Ünlü ,

“Mesir festivaline kavuşmanın heyecanını yaşıyoruz. Manisa, tarihin canlı şahididir. Devlet yönetimin ilk şehridir. Şehzadeler burada sancak beyliği yapmışlardır. Merkez Efendi’nin Hafsa sultanı sağlığına kavuşturmak için hazırladığı mesir macunu kültürel miras için çok şey ifade etmektedir. Manisa’da birlik ümit ve barışı sembolize eden bugünde insanlar arasında sevgi, saygı, dayanışma açısından önem taşımaktadır. Mesir Festivali yüzyılları aşarak bu günlere ulaşmıştır. Bu köklü mirasa sahip çıkmak bizim için önemlidir. Asırlar geçse bile bu çok önemli miras özenle korunmuş, övgüyle yaşatılmıştır. Mesir macunu yeniden doğuşun huzur ve esenliğin kutlu mesajı olsun.  Bu anlamda sosyo- kültürel türden festivaller için altyapı yatırımları, tanıtım ve kültür hizmetleri; belirli bir bölgede eksiksiz bir biçimde tamamlanmışsa, girişimciler için olduğu kadar sermaye ve işgücü için de söz konusu bölge son derece cazip bir konuma bürünmüş olacaktır.İşte bu nedenle Uluslararası Mesir Macunu Festivali bu kültürel yatırımların olmazsa olmaz bir durağı haline getirilmelidir. Kültürün ekonomik bir boyutu ve ekonominin de kültürel bir yanı olduğu unutulmamalıdır. İnsanın doğaya katkıları olması sebebiyle ekonomik unsur ve faaliyetler kültürün; ekonomi de her türlü üretim-tüketim sürecini içermesiyle bütün kültürel alanlar da ekonominin araştırma sahasıyla ilgilidir.Bir üretim ve tüketim alanı olarak bu türden festivallerin bu anlamda ciddi bir ekonomik boyutu olduğu da hatırdan çıkarılmamalıdır. Somut olmayan kültürel mirasımızın harika bir sayfası olan Mesir Festivali gerek kültür turizmi bağlamında gerekse kültürün ekonomik boyutuyla daha fazla önemsenmelidir. Kültürel belleğimizin bu önemli festivali, başta da ifade ettiğim üzere Türk milletini ortak sevinç ve huzurda, ortak ülkü ve dostlukta buluşturan köklü bir kucaklaşma fırsatı veren bir buluşma haline getirilmelidir. Mesir Festivali adıyla 484 yıldır yaşatılıp kutladığımız bugünde, en büyük dileğim, milletimizin birlik ve dirliğinin daim olmasıdır. Bu gerçeğin ışığında; tarihiyle, coğrafyasıyla, şiiriyle, şarkısıyla, gelenek ve görenekleriyle, aziz milletimizin bu güzel günlerini yaşamak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak milletçe hepimizin görevi olmalıdır” dedi. 

Muhabir: Derya Öztürk