İyi Parti Şehzadeler Belediyesi grup başkanvekili Şenol Özkaya tarım sektöründe ki sıkıntıları masaya yatırdı. Şenol, ülke kalkınmasında en önemli faktör tarım olduğunu ifade etti.

Ülke olarak tarımda istenilen başarıyı elde eldilemediğini belirten Özkaya, 

"Tarım faaliyetleri bu kadar önemli olmasına rağmen, ülke olarak tarımda istenilen başarıyı bir türlü yakalayamadık. Çiftçilerimiz tarımdan uzaklaştı, özellikle genç nüfus yetişmedi, şuanda çiftçilik ile uğraşanların yaş ortalaması 55 civarında , bu ortama ileriki yıllarda daha da yükselecek görünmektedir. Köylerimizde genellikle yaşlılarımız kaldı, onlarda  çalışacak tarım işçisi bulmakta zorlanıyor, şuanda köy yerlerinde eleman olmadığı için zeytinini toplayamayan kişiler var. İşçi fiyatlarına gelirse günlük olarak çalışanlar 1000-1250 TL arasında ücret istiyorlar. Tabi ki haklarıdır,  tarım işi çok zordur, güç ister , kuvvet ister, bilgi ister ama bazı ürünlerde toplanılan ürün yömüye dediğimiz işçi ücretini karşılamaz duruma gelmiştir. Bu yüzden çiftlik ile uğraşanların yaşı devamlı olarak artacaktır. Acilen aile ziraatine önem verilmeli, çiftçilik yaş ortalamasını düşürülecek tedbirler ve teşvikler devreye girmelidir. Çoğu genç sigortam ve asgarî ücret maaşım olsun diye , köyden şehire göç ediyor, bu göçlerin önünü kesecek tedbirler alınmalıdır." ifadelerinde bulundu.

Köylerde nüfusun tekrar artırılması gerektiğini vurgulayan Özkaya,

Sarıgöl'de 390 ünite kan toplandı Sarıgöl'de 390 ünite kan toplandı

"Gelir durumuna göre , devlet tarafından sigortası ödenmeli, asgari ücret maaş verilmelidir. Hayvancılıkta da durum aynıdır, yabancı uyruklu bakıcılar olmazsa çoğu çiftlik boş kalacak durumdadır ama yabancı uyruklularda döviz bazlı ücret istemektedir. Tarım bakanlığı gereken adımları atmalı, insanları köylere tekrar çekmeli, büyükşehir yasası, tarım illerinde uygulanmamalı, tekrar köylerde nüfus artmalıdır. Gördük ki yıllar önce Sudana gidip ziraat yapacaktık ama o da olmadı, bu uygulamadan vazgeçildi. Buradan tekrar söylüyorum, tarım kalkınmanın temelidir, işe köylerden başlanmalıdır. İleride gıdamızın çoğunu ithal getirir duruma düşmemek için şimdiden tedbirler alınmalı, çiftçinin, köylünün üzerinden yükler kaldırılmalıdır. İyi Parti iyi tarım kalkınma programı ile ülkemiz tekrar dünyada ki yerini alacaktır." şeklinde konuştu.

Kaynak: Derya Öztürk