Oda başkanlarına eğitim verildi. Manisa Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, “20 yılı aşkın süreçte AVM’lerin büyük marketlerin esnafın sanatkârın sonunu getirdi. Bunlar ile ilgilide farklı taleplerimiz oldu. AVM’lerin düne nazaran etkisini kaybederken enflasyon canavarı dediğimiz esnafı yok etmek için dijital ortamda alışverişler. Bu dünyada bu gelişime ayak uydurmalıyız. Eğer uyduramazsak bundan önceki AVM’ler de başımıza gelenlerin çok daha farklı ve ağırı bu dijitalleşme ile gelecek” diye konuştu.

TESK ve Google.org işbirliğinde sürdürülen “Restoran ve Kafeler Dijitalleşiyor Projesi” saha uygulaması Manisa’da Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşti. Törene katılan Manisa Ticaret İl Müdürü Muharrem Özel, Manisa Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter ile oda başkanlarına eğitim verildi. 

AYAK UYDURAMAZSAK SORUN YAŞARIZ

Burada bir konuşma yapan Manisa Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, “Pandemi döneminde evlere kapandığımızda evlere servis dönemi başladı. Siparişlerin artık dijital ortamdan verilmesi gündeme geldi. Daha çok kazanmak için esnafımızın dijital ortamlarda sosyal medyada yer alması ortaya çıktı. Bu proje Türkiye’de ki restoran ve kafelerin dijital dünyada daha görünür ve rekabetçi hale gelmelerini sağlamayı amaçlıyordu. Bundan önceki dönemlerde hemen hemen 20 yılı aşkın süreçte AVM’lerin büyük marketlerin esnafın sanatkârın sonunun getirdiğini onlarla 20 yılı aşkın mücadele içerinde bulundu. Bunlar ile ilgilide farklı taleplerimiz oldu. AVM’lerin düne nazaran etkisini kaybederken enflasyon canavarı dediğimiz esnafı yok etmek için dijital ortamda alışverişler. Bu dünyada bu gelişime ayak uydurmalıyız. Eğer uyduramazsak bundan önceki AVM’ler de başımıza gelenlerin çok daha farklı ve ağırı bu dijitalleşme ile gelecek. Onun için bugün Manisa’yı temsil eden 50 binin üzerinde esnaf başkanlarıyla bir aradayız arkadaşlarımdan başkanlarımdan üyeleri bu konuda uyarmaları ortaklaşa birlik aktarmada birbirimize yardımcı olmak zorundayız.”  Dedi.

PRATİK ÖNERİLERİ ÖĞRETİYOR

Başkan Giriter, “Restoran ve kafeler de dijitalleşiyor projesi kapsamında dijital beceri eğitimlerine yönelik oluşturulan www.esnafakademi.org ile oluşturuldu. Kullanıcıların ihtiyaçlarına göre bir öğrenme deneyimi sunan esnafakademi.org akademi programı aynı zamanda mobil uyumlu olarak da tasarlandı. Esnafakademi.org portalında bulunan dijital pazarlama arama motoru pazarlama, sosyal medya pazarlama ve yeni yeni pazarlama modülleriyle hemen işlemleri hayata geçirebildikleri pratik önerileri öğretiyor. Eğitimler kapsamında işletmelerin haritalara kayıt süreçleri doğru yemek fotoğrafları için ipuçları dijitalde promosyon ve kampanya müşteri yorumları yanıtlama gibi başlıklarda eğitimlerde bulunuyor. TESK Başkanımız Sayın Bendevi Palandöken’in dediği gibi, ‘esnafımız artık internetten de siftahını yapacak, tabelası internette de yanacak” diye konuştu.

RESTORAN VE KAFELER DİJİTALLEŞİYOR PROJESİ

Pandemide online yeme içme sektörünün nominal olarak yüzde 100’ün üstünde büyüdüğü, online siparişlerin dört kat arttığı dikkat çekiyor. Pandemi ile değişen müşteri davranışlarına göre, mobil telefonlar online siparişte en çok kullanılan araç haline geldi.  Bu verilerden yola çıkılarak, Restoran ve Kafeler Dijitalleşiyor Projesi ile Türkiye’deki restoran ve kafelerin dijital dünyada daha görünür ve rekabetçi hale gelmelerini sağlamak ve gelirlerini artırmak amacıyla çevrimiçi ve çevrimdışı eğitim programı tasarlandı. Dijital beceri eğitimlerine yönelik oluşturulan www.esnafakademi.org eğitim portalı oluşturuldu.  Kullanıcının ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilebilen bir öğrenme deneyimi sunan esnafakademi.org eğitim portalıiçerisinde “Dijital Pazarlama, Arama Motoru Pazarlama, Sosyal Medya Pazarlama ve Yeni Normalde Pazarlama” modülleriyle işletmeler hemen hayata geçirebilecekleri pratik önerileri öğreniyor.  Eğitimler kapsamında işletmelerin haritalara kayıt süreçleri, doğru yemek fotoğrafları için ipuçları, dijitalde promosyon ve kampanya, müşteri yorumlarını yanıtlama gibi başlıklarda eğitimler bulunuyor. Eğitimleri tamamlayarak sertifika alan işletmeci ve çalışanlar çekilişle verilecek 100 Samsung T290 tabletten birisini kazanma şansı yakalıyor. Manisa eğitimin verildiği 16. olurken, Bursa, Eskişehir, Ankara ve İstanbul’da verilecek eğitimlerle proje tamamlanacak. CÜNEYT HASÇELİK

Editör: TE Bilisim