Manisa’da zor şartlarda üretim yapmaya çalışan çiftçilerin her geçen gün beli daha da bükülmeye devam ediyor. Mazot, gübre ve ilaç gibi girdi maliyetlerinin yüksek oluşu çiftçiyi üretim yapma konusunda  sıkıntıya sokarken sulama ücretlerine gelen zam da  tuzu biberi oldu.

"Çiftçi perişan"

Salihli ilçesinde sulama ücretlerine yapılan zamların ardından açıklama yapan Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç,

“Dün öğle saatlerinde sulama birliğinden maalesef çiftçimizi üzecek bir mesaj geldi. Bu mesajda dekar başına 350 lira para istiyorlar. Geçen sene bu para 200 liraydı. 100 devlet karşıladı.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay hastaneye  kaldırıldı MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay hastaneye kaldırıldı

Çiftçimiz dekar başına 100 para verdi. Maalesef bu sene 350 lira oldu. Bu dönem zaten çiftçimizin en sıkıntılı olduğu zamanlar.

Bu dönemde bir de peşin olarak bu paranın istenmesi maalesef çiftçilerimizi üzdü. Bizim isteğimiz, bizim talebimiz.

Başta Sayın Cumhurbaşkanımız, DSİ yetkililerimizden, tarım bakanımızdan yine geçen yıl olduğu gibi bu istenen paranın yüzde ellisinin hibe olarak bize verilmesi” dedi.

Cdvfvfv

Başkan Yalvaç’ın ardından konuşan Salihli Çiftçi Malları Koruma Başkanı Zarif Dinç,

“Çiftçilerimiz bu sene sulamadan dolayı çok büyük sıkıntı çekiyor. Yarı peşin yarı vade ödendiği halde bu sene hepsini 350 TL olarak sulama ücreti istiyorlar.

Geçen yıl devlet destekli olarak 100 lirasını devlet, yüz lirasını da çiftçimiz vermişti. Bu sene  tarım girdileri mazot, gübre, ilaçların fiyatları arttı.

Suyun maliyetli olduğundan Sayın Cumhurbaşkanımızdan sayın orman bakanımızdan sayın Devlet Su İşleri Genel Müdürümüzden bu konu hakkında bize yardımcı olmalarını rica ediyoruz.

Fakat önden gelen bayram. Çiftçi daha ne üzümünü kesti ne de pamuğunu, domatesini topladı.

Buğday daha hasat olmadı. Fakat bu su paralarının peşin olması bize çok geliyor. Onun için devletimizden yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Cdvvr

"Çiftçilerimiz  bu kararla adeta yıkıldı"

Salihli Muhtarlar Derneği Başkanı ve Delibaşlı Köyü Muhtarı Mehmet Çelik de,

“Sulama birliğinden gelen mesajla dekar başına 350 TL ödenmesi gerektiğini ve ödemenin de peşin olarak yapılması gerektiğini üzülerek duymuş bulunmaktayız.

Burada muhtarlar birliği başkanı olarak muhtarlarınızdan bizlere gelen talepler ve dolayısıyla da çiftçilerimizden muhtarlara gelen talepler doğrultusunda bayram öncesi çiftçinin çok zor durumda olduğunu, zaten girdilerinde çok yüksek olduğundan dolayı üretimde zorlanan çiftçilerimiz  bu kararla adeta yıkılmışlardır.

Konuyla ilgili olarak geçen sene yapılan dekar başı 200 lira ödemenin 100 lira ödendiğini biliyoruz ve memnun edici olarak karşılamıştık. Bu yıl da yine aynı şekilde 350 TL’nin peşin değil de daha makul ödeme tablosuyla yapılmasını ve devlet desteğinin yine olmasını istiyoruz.

Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere tarım bakanımız ve ilgili kurumların bu konuyu ivedilikle gündeme alıp çözüme kavuşturulmasını istiyoruz” dedi.

Grgtg

"Parası olmayan çiftçi üzüldü"

Salihli Kırsal Hizmetler Sorumlusu Ziya Durasıllı,

“Bizler çiftçilikle uğraşmaktayız. Dün çiftçilerimize sulama birliğinden gelen bir mesajla dekar başı  sulamanın 350 TL olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız.

Bu yıl 350 TL’nin peşin alınması gerektiği mesajda belirtiliyor. Geçen yıl 200 lira olan ve 100 lirası devlet tarafından karşılanan bu ücretin bu sene peşin olması bayram öncesinde, hiçbir mahsulünü biçmemiş, cebinde parası olmayan çiftçimizi üzmüştür.

Devlet büyüklerimizden geçen yılki devlet desteği olarak yansıtılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Bgbgb

Çiftçi çözüm istiyor

Salihli’de çiftçilik yapan bir çiftçi de mağduriyetlerini şu şekilde dile getirdi:

“Burası Adala Mahallesi. Devlet Su İşlerimizin yarın kanalımıza Gediz Ovasına su koyuverileceğinin duyurusunu aldık. Geçen yıl su paralarının yüzde elli hibesi Tarım Bakanlığı ve Devlet Su İşleri tarafından birlikte çalışarak yüzde elli hibe desteği geldi. Bu sefer yüzde elli destek gelmezse çiftçinin hali çok kötü, perişan. Onun için bu çiftçiyi desteklemek amacıyla yüzde elli hibenin bu yılda devam etmesini istiyoruz.”

Gtgtg-1

"Devlet büyüklerimizden yardım bekliyorz"

Başka bir çiftçi de,

“ Geçen yıl 200 TL olan dekar başı sulama ücretinin 100 TL’sini devletimiz karşıladı. Biz 100 liraya sulama yaptık. Bu sene bizden peşin olmak şartıyla 350 lira istiyorlar. Bu şartlarda çiftçinin hiç gelirinin olmadığı bir dönemde bu parayı bulup ödemek çiftçilerimizi çok zor durumda bırakıyor. Biz zaten şu anda üretim yapalım derken çoğu şeyi veresiye alıyoruz. Devlet büyüklerimizin bu konuda elimizden tutmasını  bekliyoruz “ dedi.

Ccdv

Muhabir: LEYLA DOĞAN