MANİSA MALATYA’DAN ÖNCE TÜRKİYE’NİN KAYISI İHTİYACINI KARŞILAYACAK 

Sancaklıbozköy Mahalle Muhtarı ve üretici Kadir Dalgın, “Meyve tutma konusunda sıkıntısı yok. Vatandaşlarımızın, bölgemizin, ülkemizin ekonomisine gelecekte büyük katkılar sağlayabilecek bir ürün. Bizim bölgemizde kurutmalık yok ama yaş olarak iç piyasaya ve uluslararası pazarın sofrasına sunuyoruz. Bölgemizde yeni yeni gelişen, yeni tanıtılan bir ürün. Ben inanıyorum ki biz Malatya’dan daha önce Türkiye’nin kayısı ihtiyacını tamamlayacağız diye düşünüyorum” dedi. 

Kuzey Yarım Küre’de kirazın en erken yetiştiği yer olan Manisa’da Şehzadeler ilçesine bağlı Sancaklıbozköy bölgesinde 2017 yılında kiraza alternatif olarak ekilmeye başlanan ve hasadına başlanan kayısı ekonomiye büyük katkı sağlıyor. 1200 dönüm arazide 10 bin civarında kayısı ağacı bulunurken, günde ortalama 60-70 ton kayısı toplanıyor. Toplanan kayısılar iç piyasada soflardaki yerini aldığı gibi ihracata da gönderiliyor. 

“VERİM GÜZEL”

Üretici Salih Sağlam, “15 günden beri hasat yapıyoruz. Bu ağaçlar 6-7 senelik. Bu sene hasadımız güzel. Verim çok güzel. Fiyatlar biraz düşük, ondan biraz sıkıntımız var. Geçen sene kayısını kilosunu 8 liraya sattık, bu sene 10 lira. Kayısıya göre 9-11 lira arasında değişiyor. Ama şuanda 8 ila 10 lira arasında değişiyor. 7-8 dönümlük bir kayısı ekilen alan var. 20 tona yakın kayısı topladık. Bu toplanan kayısılar pazara gidiyor, ihracata gidiyor. Sabah 5.30-6 saatlerinde geliyoruz kayısı toplamaya, öğlen 2-3’e kadar devam ediyor bu” dedi. 

“KİRAZDAN SONRA ÖNEMLİ BİR GELİR KAYNAĞI” 

Sancaklıbozköy Mahalle Muhtarı ve üretici Kadir Dalgın, “Burası Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı meyve cenneti olan Sancaklıbozköy Mahallesidir. Kirazın Kuzey Yarım Küre’de en erken çıktığı yer. Artık burası kirazıyla bilinen bir mahalle. Ama son yıllarda ekonomiye ek katkı olsun diye kirazdan sonra mükemmel kırmızı çeşidi olan kayısı türünü vatandaşlarımıza dağıttık.  2017 yılında o zaman Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, buraya farklı ürünler dağıtalım, ekelim dedi.  O zaman vatandaşlarımıza 6 bin adet ücretsiz kayısı fidanı dağıtımı yaptık. O gün dikilen bu ağaçlar 5 yaşını geride bıraktı.  O yıl ektiğimiz ağaçlar bir yıl sonra meyve vermeye başladı. Her yıl fiyatı yükselerek devam ediyor. 2-3 yıl önce 5 liraydı, geçen yıl 8 lira, bu yıl da 10 lira civarlarında satıldı. İlk başlarda 15 lira civarında satıldı ama sonradan ürün çok olduğu için 10 lira falan oldu. Çok verimli bir kayısı. Bölgemizde kirazdan sonra en önemli gelir kaynağı olmaya talip bir ürün. İşçilik anlamında, meyve anlamında, kalite anlamında bölgemizde erkenci durumda. Biz bunu Sancaklıbozköy bölgesinin en önemli geçim kaynaklarından birisi olması için gayret gösteriyoruz” dedi. 

“YAŞ OLARAK PİYASAYA SÜRÜLÜYOR” 

Kayısı hasadının başladığını ve ürüne göre 15-20 gün arasında hasadın yapıldığını söyleyen Dalgın, “Burada toplanan kayısılarımız hem iç piyasada tüketiliyor hem de ihracata gönderiliyor. Kiraz pazarımızda satışı mevcut. Orada vatandaşlarımızı ürünlerini rahatlıkla satabiliyor. Toplaması kolay, işçiliği kolay ve de verimli bir ürün. Bir ağaçtan en düşük 600-700 lira getirisi olan bir ürün. İşçiliği masrafsız bir ürün. Meyve tutma konusunda sıkıntısı yok. Vatandaşlarımızın, bölgemizin, ülkemizin ekonomisine gelecekte büyük katkılar sağlayabilecek bir ürün. Bizim bölgemizde kurutmalık yok ama yaş olarak iç piyasaya ve uluslararası pazarın sofrasına sunuyoruz. Çünkü bizim burada ürün çeşitliliği söz konusu. Kirazdan sonra şeftali, erik, armut türü ürünlerimizde var. İnsanlar bunlarla da uğraştıkları için kurutmaya zamanları yok. Onun için piyasaya yaş olarak sürülüyor. Kirazdan sonra inanıyorum ki bölgemiz kayısıda da istediği payını alacaktır” diye konuştu. 

“ORTADOĞU VE UZAKDOĞU ÜLKELERİNE GÖNDERİLİYOR”

 Kayısıların işlenerek Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerine gönderildiğini vurgulayan Dalgın, “Arap ülkelerine ihraç ediliyor. Buralarda ticaret daha kolay olduğunu için. İç piyasanın yanında ihracata yönelik bir ürün olunca da ekonomik anlamdaki değeri de artıyor. Bölgemizde yeni yeni gelişen, yeni tanıtılan bir ürün. Ben inanıyorum ki biz Malatya’dan daha önce Türkiye’nin kayısı ihtiyacını tamamlayacağız diye düşünüyorum” diye konuştu. 

“1200 DÖNÜM ARAZİDE ÜRETİM” 

Bölgede kayısı ekim alandan bahseden Dalgın, “Bölgemizde 1200 dönüm arazide ekim yapılıyor. Bu yaklaşık 10 bin civarında ağaç demek. 50’şer kilodan hesaplasak 600-700 ton civarında bir ürün. Burada hasat boyunca her gün 60-70 ton kayısı toplanarak çeşitli bölgelere gönderiliyor” dedi.  CÜNEYT HASÇELİK


 
Editör: TE Bilisim