Ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama programı kapsamında Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir Mamografi; Rahim ağzı kanseri taraması; 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi; Kalın bağırsak kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) yapılmakta ve 10 yıl da bir Kolonoskopi öneriliyor.

6F5Ff88C 7552 49D3 B18B A9E4E830Aec0

 
Şehzadeler KETEM Sorumlusu Şebnem Güvenç yaptığı açıklamada,

“Siz de kanserden korunmak ve taramalarınızı yaptırmak için; Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’ne başvurabilir, İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezine bağlı olarak hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) den bilgi ve randevu alabilirsiniz.  Kanserden korunmak herkesin hakkıdır.  Randevu için; Şehzadeler KETEM telefon numarası :  0236 2319710” diye konuştu. 

298Bc1F9 A73D 4Ea8 97Ba 2C68D13Ede58

Kanserin hem dünyda hemde ülkede ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığını belirten Güvenç, 

“Ölüm nedenlerine bakıldığında dünya geneli için yaklaşık her 6 ölümden birinin, ülkemiz için ise her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiği görülmektedir. En sık görülen kanser türleri sırası ile meme, akciğer, kalınbağırsak, prostat, mide olarak karşımıza çıkmaktadır.Türkiye Kanser İstatistikleri Raporuna göre, bir yıl içerisinde 211 bin 273 kişiye kanser tanısı konulmuştur. Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre daha fazladır. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artmaktadır.  Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü kanserleri önleme yolunda kişilere şu risk faktörlerinden kaçınma çağrısında bulunmaktadır:  Sigara ve dumansız tütün ürünlerini de içeren tütün kullanımı, fazla kilolu veya obez olmak, Düşük meyve ve sebze alımını içeren sağlıksız beslenme, Fiziksel aktivite eksikliği, Alkol kullanımı, Cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu, Hepatit veya diğer kanserojen enfeksiyonlara maruziyet, İyonlaştırıcı ve ultraviyole radyasyon maruziyeti, Kentsel hava kirliliği, Katı yakıt kullanımından kaynaklanan iç mekân dumanı.  Tütün kullanımı, kanser gelişimi yönünden en önemli risk faktörü olup kansere bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 22’sinden sorumludur. Akciğer kanserinin yanı sıra özefagus, mesane, böbrek, pankreas, mide, serviks (rahim ağzı) kanserlerinden de sorumlu olduğu bilinen tütün kullanımı terk edildiğinde kişinin yaşam kalitesi ve yaşam süresi üzerinde anlamlı bir fark yaratmaktadır. Obezite; Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, sağlıklı bir kiloyu korumak ve fiziksel olarak aktif olmakla bağırsak, meme, rahim, yumurtalık, pankreas, yemek borusu, böbrek, karaciğer, safra kesesi kanserlerinin gelişim riski önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Yaşam tarzı değişiklikleri (örneğin günlük 30-40 dakikalık yürüyüşler, liften zengin meyve sebze ağırlıklı beslenme gibi) ile kanser riski anlamlı olarak azalmaktadır. Sonuç itibariyle; kansere yol açabileceği kanıtlanmış risk faktörlerinin farkına vararak, bunlardan korunmada bireysel ve toplumsal temelde yapılacaklar konusunda bilgilenerek, önleme çabalarını kararlılıkla sürdürerek, ileri dönemlerde daha büyük bir toplumsal yük haline gelmesi beklenen kanserle savaşımda önemli kazanımlar elde edileceğine şüphe yoktur” dedi.4

Kaynak: Haber Merkezi