Küçük esnafın zincir marketler nedeniyle zorlandığını da vurgulayan Palandöken, “Bu üç harflilerin bölgemizdeki istilası zorluyor. Deniz mevsiminde deniz yatağı satıyor, bot satıyorlar. Kırtasiye mevsiminde kırtasiye malzemesi satan dükkan ürün satamazken bunlar ürün satıyor. Böyle gidince esnafın rekabet etme gücü olmaz, bu fiyatları ve enflasyonu düşürmek de mümkün olmaz. Bu perakende yasası mutlaka çıkmalı. Yasa çıkmadığı sürece fiyatlarda indirim beklenmesi nafile olur ” dedi.

Türkiye’de esnaf ve sanatkarın en üst kuruluşu olan 13 mesleki federasyonun, İstanbul’da 2 olmak üzere 82 birliğin yer aldığı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi İstatistikleri verilerine göre  31 Temmuz’da 2 milyon 88 bin 7 esnaf ve sanatkarın bulunduğu Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Manisa’ya geldi. Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin ev sahipliğinde Hilton Otel’de düzenlenen toplantıda Palandöken, esnaf odası başkanları ile buluştu. İstişare toplantısında esnafın sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, toplantıda Manisa’da 92 meslek odası bulunduğunu ve 60 bin aktif üye ile Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden olduğunu ifade etti. Esnafın sıkıntılarının her geçen gün arttığını ve çözümün ancak birlik ve beraberlikle mümkün olabileceğini kaydeden Geriter, esnafın gelişen teknolojiye ayak uydurması gerektiğini söyledi.

ESNAF TARİFESİ ÖNERİSİ

Esnaf odası başkanlarına seslenen TESK Başkanı Bendevi Palandöken de, pandemi döneminde esnaf ve sanatkarın zor günler geçirdiğini ifade etti. Palandöken yaşanan olumsuzluklardan dolayı birçok ürünün fiyatının yükseldiğine dikkat çekerek, isteklerini sıraladı.  TESK Başkanı Palandöken, “ Hükümet enflasyonun düşmesi için önlemler aldı. Başta akaryakıt ve motorlu araçlardaki lastiğinden birçok parça yüzde 200 zamlandı. Bugün bir taraftan yeni araç bulunmuyor, diğer taraftan ikinci araç fiyatları yükseldi. Mazotun, benzinin fiyatlarının düşmesi için çalışma başlattık. Devletin bize el atması lazım, girdi maliyetlerinin düşmesi lazım. Devletten isteğimiz ticari araçlara akaryakıt desteği ve parça alımlarından KDV’nin kaldırılmasıdır. Diğer taraftan ev kiraları yüzde 25 artış ile sınırlandı, biz de diyoruz ki neden iş yeri kiraları yüzde 25 ile sınırlandırılmıyor. İş yeri kiraları daha maliyetleri, daha külfetli” diye konuştu. En yüksek elektrik, doğalgaz faturasını esnafın ödediğini ifade eden Palandöken, ‘esnaf tarifesi’ önerisini gündeme getirdi. Palandöken, “Biz elektrik, doğalgaz, akaryakıtta esnaf tarifesi istiyoruz. O zaman fiyatlar düşer” diye konuştu.

BÖYLE GİDERSE ESNAFIN REKABET GÜCÜ KALMAZ

Küçük esnafın zincir marketler nedeniyle zorlandığını da dile getiren TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu üç harflilerin bölgemizdeki istilası zorluyor. Deniz mevsiminde deniz yatağı satıyor, bot satıyorlar. Kırtasiye mevsiminde kırtasiye malzemesi satan dükkan ürün satamazken bunlar ürün satıyor. Böyle gidince esnafın rekabet etme gücü olmaz, bu fiyatları ve enflasyonu düşürmek de mümkün olmaz. Bu perakende yasası mutlaka çıkmalı. Yasa çıkmadığı sürece fiyatlarda indirim beklenmesi nafile olur ” dedi. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, maliyetlerin düşmesi, zanaatkar sayısının çoğalması, istihdamın artması ile ilgili araştırma yaptıklarını ve baba mesleğini yapan kişi oranının yüzde 68’den yüzde 13.8’e düştüğünü açıkladı. Palandöken, “Kimse babasının işini yapmak istemiyor. Eskiden babanın mesleği neyse oğlu da ilgilenirdi, ekonomiye katkı sağlardı” diye konuştu.

EMEKLİ AYLIĞI ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA OLMAMALI

Esnafın emekli maaşlarıyla ilgili de konuşan Bendevi Palandöken, “ Emeklilikte taban maaş 3 bin 500 lira oldu, sevindik. Allah bin kere razı olsun dedik. Bin liraydı, 1200 liraydı. Önümüzdeki hafta Çalışma Bakanı konfederasyonumuzu ziyaret edecek, belki de ben de sizlere sevinçli bir haber vereceğim. Asgari ücretin altında emekli aylığı olmamalı” dedi. İstatistiklere göre Manisa’da 92 esnaf odası bulunurken, 53 bin 95 esnaf ve sanatkar yer alıyor. CÜNEYT HASÇELİK

Editör: TE Bilisim