Bu proje ile orman köylerinde temiz enerjinin kullanımı konusunda farkındalık yaratmak, tıpkı güneş enerjisi su ısıtma sistemlerinden sağlanan fayda gibi, lisanssız elektrik üretiminden faydalanarak köylünün kendi elektriğini kendisi üretmesi ve gelir elde ederek refah düzeylerinin arttırılması amaçlanıyor. Manisa’nın Sarıgöl İlçesi’nde İzmir Orman Bölge Müdürlüğünce toplam 3 orman köyünde 30 ailenin evine tesis edilen bu sistem ile şu anda orman köylülerinin elektrik faturaları sıfırlanırken kullanım dışında üretimden artan elektriği de elektrik kuruma satarak aile bütçelerine ek gelir sağlıyorlar.

6 BİN TL’YE YAKIN ÜRETİM

Bu köylerden birisi olan Karacaali Mahallesinden hak sahipliği kazanan ve evine GES kurulumu gerçekleştirilen Yakup Özdemir günlük elektrik tüketiminin 4,5-5 KW olduğunu sistemin ise 15 KW elektrik ürettiğini geçtiğimiz eylül ayından bu zamana 6 bin TL’ye yakın üretim yaptığını söyledi.

PROJENİN DAHA ÇOK HANEYE ULAŞMASINI İSTİYORLAR

Mahalle Muhtarı Adem Kır ise deneme amaçlı olarak ilk aşamada köylerinde 9 haneye bu sistemin kurulduğunu, kullanıcıların oldukça memnun olduğunu bu projenin daha çok haneye artarak devam etmesini istediklerini söyledi,  Orman Genel Müdürlüğüne ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne teşekkür etti. HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilisim