Manisa’da kışın o soğuk günlerinin geride bırakılmasıyla çiftçilerde yeni sezon hazırlıkları başladı.

Normal şartlarda Mart ayında başlanan zeytin budama mevsimi, bu yıl Şubat ayında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle bazı çiftçiler budama işlemine erken başladı.

Yunusemre'nin Sarınasuhlar Köyünde Zeytinler Budanmaya Başlandı (4)

Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı Sarınasuhlar Mahallesinde zeytin bahçesi bulunan Mehmet İnce, zeytinlerini budamaya başladı.

Çiftçi Mehmet İnce ile bir araya gelen Yazı İşleri Müdürümüz Pervin İnce, haberi siz okuyucularımız için derledi.

Havaların ısınmasına dikkat çeken ve zeytin budama alanında sertifikası bulunan İnce,

“Havalar iyice ısındı. Budama işlemi soğuk havalarda olmaz. Çünkü erken kesilen dala soğuk vurur. Dalı kurutur hatta ağacı kurutur. Zeytin budama zamanı Mart ayında başlar. Çünkü erken budarsan soğuk vurma riski olur. 

Yunusemre'nin Sarınasuhlar Köyünde Zeytinler Budanmaya Başlandı (2)

Zeytin nasıl budanır?

Zeytin budama hakkında ince detaylardan bahseden Çiftçi Mehmet İnce, şunları vurguladı:

“Zeytinde 3 tane bilemedin 4 tane ana dal bırakılır. Geri kalan dalların, araları açılır. Sık dal bıraktığında ağaçta ürün çok olur ama mahsul ince olur bu sefer de para yapmaz.”

Yunusemre'nin Sarınasuhlar Köyünde Zeytinler Budanmaya Başlandı

Yaprak ve odun dengesi

“Zeytinde aralama yaparken en çok dikkat edilecek şeyler; yaprak ve odun dengesi. Ağaca şöyle bir baktığında odun fazla olursa verim az olur. Yaprak çok olduğunda yine verim az olur. Yaprak odun dengesi aynı olacak. Dalların araları güneş görecek. Mesela yazın güneşin, ağacın her yerine eşit vurması gerekiyor. Hasat yaparken daha iyi verim alırsınız.”

Budama işleminin yapıldığı aletinin önemini de vurgulayan İnce son olarak,

"Makas ya da el testeresi ne kadar iyi keserse budama işlemi o kadar iyi olur, dala en az zararı verirsiniz ve daha az yorulursunuz." dedi.

Yunusemre'nin Sarınasuhlar Köyünde Zeytinler Budanmaya Başlandı (7)Yunusemre'nin Sarınasuhlar Köyünde Zeytinler Budanmaya Başlandı (5)Yunusemre'nin Sarınasuhlar Köyünde Zeytinler Budanmaya Başlandı (6)Yunusemre'nin Sarınasuhlar Köyünde Zeytinler Budanmaya Başlandı (2)

Kaynak: RESULENUR KANTAR