Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde Ziraat Mühendisi olan Ozan Gürkan, buğday yetiştirmenin inceliklerini anlattı.

Gürkan, buğday yetiştirmenin püf noktaları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

“Buğday ülkemizde bir gıdadan daha fazlasıdır”

Buğdayda, birim alandan en yüksek verimi almanın temel hedef olduğunu söyleyen Gürkan,

“Ülkemizde buğday bir gıdadan daha fazlasıdır. Anadolu topraklarında buğday berekettir, nimettir ve gelenektir. Özellikle kırsal bölgelerde hem beslenme hem de yem ihtiyacının karşılanması hem de gelir kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Bu denli öneme haiz bir bitki olan buğdayda birim alandan en yüksek verimi alabilmek temel hedefimizdir” diye konuştu.

Barajlar alarm veriyor: Su seviyesi düştü Barajlar alarm veriyor: Su seviyesi düştü

Ziraat Mühendisi Gürkan, “Buğday Berekettir, Nimettir Ve Gelenektir”1

“Buğday fosfor ihtiyacı duymaz”

Buğdayda gübreleme yapılmadan önce mutlaka toprağın analiz edilmesi gerektiğinin altını çizen Gürkan,

“Bu hedefe ulaşabilmek için aşamalarımızdan bir tanesi de doğru bitki besleme yani gübrelemedir. Şunu da belirtmek isterim ki gübreleme yapmadan önce mutlaka analiz ettirmeliyiz. Toprak analiziyle yapacağımız gübreleme doğru ve bilinçli bir gübreleme olacaktır. Buğday dekara yedi ila sekiz kilogram saf fosfor ihtiyacı duyar. Bu ihtiyacı üreticilerimiz tarafından ekim öncesi ve ekim sırasında pompacı gübreler servis edilmek suretiyle karşılanır. Bunun haricinde buğday, fosfor ihtiyacı duymaz.”

“Aşırı gübrelemekten kaçının”

Buğdayda gübrelemenin iki şekilde yapıldığını belirten Gürkan,

“Yine buğday dekara on beş kilogram saf azot ihtiyacı duyar. Bunu da üreticilerimiz tarafından servis edilen kompozi gübreler ile ve üst gübreleme şeklinde yapmaktayız. Azot elementi toprakta mobil yani hareketli bir element olması münasebetiyle üst gübreleme iki şekilde uygulanır. Birinci üst gübreleme kardeşlenme döneminin sonunda, ikinci üst gübreleme sapa kalkma döneminde uygulanmaktadır. Bir hususu da altını çizerek belirtmek gerekirse aşırı ve fazla gübrelemekten kaçınmalı, diğer tüm ürünlerde olduğu gibi buğdayda da bitkinin ihtiyacı kadar gübreleme yapmalıyız. Fazla gübreleme fazla verim demek değildir. Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun” diyerek sözlerini noktaladı.

Ziraat Mühendisi Gürkan, “Buğday Berekettir, Nimettir Ve Gelenektir”2

Muhabir: ÖZGE AY