Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Bu yıl kuraklığın etkisinden dolayı çiftçilerimiz buğday ekiminden beri büyük bir sıkıntı yaşıyor. Çiftçinin şimdiden buğdayını sulaması bir külfet. Ama bu sene buğday fiyatlarının iyi olacağı düşüncesindeyiz” dedi.
Kuraklık tehlikesi özellikle gıdı ürünlerinde kendini göstermeye başladı. Manisa’da soğuk havaların etkili olması, beklenen yağmurların yağmaması nedeniyle çiftçi ektiği buğdayları sulamaya başladı. Hatta bazı buğday arazilerinde tohumlardaki hastalık nedeniyle sarımtırak renk almaya başladı. Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, arazide buğdayları inceledi. Okur, çiftçinin şimdiden su kullanmaya başladığını, ancak önümüzdeki dönemde yeterli suyun olmayabileceğini söyledi. Bu yıl buğday fiyatının iyi olacağını ümit ettiklerini açıkladı.

ÇİFTÇİ SUYU NEREDEN BULACAK

Nisan sayı olmasına rağmen çiftçilerin buğdayını sulamak için sondajını çalıştırdığını vurgulayan Başkan Okur, “Bu yıl kuraklığın etkisinden dolayı çiftçilerimiz buğday ekiminden beri büyük bir sıkıntı yaşamaktadır. Şuanda kuraklığın vermiş olduğu etki ile çiftçilerimiz buğday tarlalarını sulamaya başladı. Bakın biz günlerce, aylarca yalvardık. Dedik ki Gediz boşa akmasın, ovamız kuraklaşmazsın. Ama ne yazık ki yukarıdaki bürokratlar kulaklarını tıkadılar. Bizim Gediz’imizi boşa akıttılar. Bu bir günahtır. O suyun denize boşalması günahtır. Defalarca söyledik. Şimdi önümüzdeki günlerde çok büyük kuraklık tehlikesi bekleniyor. Biz Manisa’daki bütün odalar olarak bu Gediz’in boşa akmaması, kuraklığın önüne geçilmesi için muhakkak ve muhakkak Gölmarmara Gölü’ne su basılmasını istedik. Dedik bu suyu akıtmayın. Gelin bu göle basın. Yer altı sularını destekleyin. Çiftçimiz buğdayını sulamak için sondajını çalıştırdı. Suyunu basmaya başladı. Ama tabi ileriki günlerde kanal dibimizde. Buradan ne kadar su akacak.  Yer altı suları ne kadar besleyebilecek. İzmir’deki büyükşehirdeki bu su işleriyle ilgili olan müdürlerimiz, bürokratlarımız niye bizim sesimizi duymadınız. Dilekçelerimiz var bütün oda başkanları olarak. Bir Allah’ın kulu da gelip de ne oluyor ne bitiyor diye sormadı. Ama bunun cevabını ben Cumhurbaşkanımıza, Tarım Bakanımıza bunları tek tek ileteceğim. Biz bunu defalarca söylediğimiz halde bunun önlemini almadılar. Masa başında oturarak ahkem kesmeye kalktılar. Yanlış bu. Çiftçi şimdiden sulamaya başladı. Bunun ileriki aylardaki Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarındaki kuraklığı göz önüne alırsak bu çiftçi suyu nereden bulacak. Ama bizim dediğimiz bu suyu depolamaya başlamış olsaydık Gölmarmara Gölüne basmış olsaydık önümüzdeki günler daha rahat geçecekti. Allah yardımcımız olsun” dedi.


BUĞDAYDA İYİ FİYAT BEKLENTİSİ

Buğday arazilerine desteğin bu yıl da verilmesini isteyen Okur, “İşte görüyorsunuz kuraklığın etkisi, soğukların etkisi. Bunun yanında bazı tohumlardaki bir hastalık diyeceğiz biz ona ondan dolayı buğday arazileri sarımtırak bir renk aldı. Tabi bunun en büyük etkisi soğuk birinci etkisi. 20-25 gün önce yaşanan soğukların etkisiyle buğdaylarımız bu hale geldi. İkincisi olarak yağmurların geç yağması. Nisan yağmurların tam olarak başlamaması buğdayda bu tür sorunları meydana getirdi. Çiftçinin şimdiden buğdayını sulaması bir külfet. Ama bu sene buğday fiyatlarının iyi olacağı düşüncesindeyiz. Devletimiz geçen yıl buğday eken arazilere dekar başına 50 lira bir para desteği verdi. Bu yıl da buğday arazilerine bu desteğin verilmesini istiyoruz. Sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. İnşallah yağacak yağmurlarla kendini toparlar” diye konuştu. CÜNEYT HASÇELİK/LEYLA DOĞAN

Editör: TE Bilisim