Siyasi partiler 9 Nisan’da milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na teslim etti.

İsimler ve partileri açıklanınca tarihin en ilginç tablosu çıktı ortaya.

CHP listelerinden 25 DEVA, 24 Saadet, 19 Gelecek, 3 Demokrat, 5 İYİ ve 1 Türkiye Değişim Partili seçime geriyor.

Tamamı da seçilecek yerlerden. CHP listelerinden TBMM’ye girecek başka partilerin milletvekili sayısı 77’i buldu.

İzmir’de de DEVA Partili Seda Kaya Ösen ve Demokrat Partili Haydar Altıntaş birinci bölgeden, Demokrat Partili Salih Uzun ve Gelecek Partili Mustafa Bilici de ikinci bölgeden CHP listesinde yer aldı.

CHP’de son anda Hacer Foggo’nun ikinci bölgede 8’inci sıradan Hüseyin Sezer’in yerine listeye girmesi de altı çizilecek bir durum.

Partinin sosyal politikalarının sunumu yapan Foggo’nun son anda riskli bir sıradan aday gösterilmesinin siyasi neden ve sonuçlarını galiba seçimden sonra göreceğiz.

****

AK Parti’de İl başkanı Kerem Ali Sürekli’nin İzmir’de 5’inci sıra gibi riskli bir yerden gösterilmesi de parti örgütü açısından sıkıntılı bir durum.

İYİ Parti’de ise şüphesiz Aytun Çıray’ın çıkışı listelerin önüne geçti. Partideki temayül yoklamasına girmeyen Çıray’ın adaylıktan istifa etmesi partinin oyunun yüzde 7’nin altında olmasını söylemesi sadece İzmir’de değil tüm Türkiye’de dengeleri alt üst edebilecek bir gelişme.

MHP ise adaylarını iki gün açıklayarak bu konudaki stresini erken bitirdi.

İzmir’de her iki bölgeden birinci sıraya mevcut milletvekillerini koyarak stratejisini ortaya koydu.

***

Şimdi gelelim. Başlıktaki fotoğraf konusuna. Cumhuriyet Halk Partisi geçen hafta Havagazı Fabrikası bahçesinde İzmir Milletvekilleri tanıtım toplantısı düzenledi.

Bu toplantıya yüzün üstünde aday adayı katıldı.

Tuncay Özkan, Mahir Polat, Murat Bakan ve Rıfat Nalbanoğlu, Ednan Arslan ve Seda Erdan Kılınç gibi partinin ağır toplarının hiçbirinin aday adayı oldukları halde toplantıda olmadıkları göze çarpıyordu.

O toplantıya katılan gazeteciler arasındaydım. Kulislerde bu toplantıya katılan hiçbir aday adayının seçilecek yerden aday gösterilmeyeceği konuşuluyordu.

İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun konuşmasından sonra aday adayları toplu halde fotoğraf çekildi.

Gerçekten fotoğrafta yer alan 100’ün üzerindeki aday adayından hiçbiri listelerde seçilecek nokta olan ilk 8’de yer alamadı.

Bu fotoğraf da böylece İzmir’in siyasi tarihine geçti.