Başkan Zeyrek'ten Manisalılara bir müjde daha Başkan Zeyrek'ten Manisalılara bir müjde daha

Zeytin üretiminde önde gelen illerinde biri olan Manisa ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Bu kapsamda zeytin yağına getirilen yasaklarla ilgi açıklamalarda bulunan  CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a, “zeytinyağı ihracat yasağını kaldırın” çağrısı yaptı. 
Geçtiğimiz yıl hem üretim hem de ihracatta rekorunu kıran zeytinyağında ihracat rakamlarındaki daralmaya dikkat çeken Bakırlıoğlu, kasım ayında zeytinyağı ihracatında geçen yılın aynı ayına göre gerileme yaşandığını bildirdi.  

“Hem yurttaşı hem de üreticiyi zarar ettirdi”

Üreticilerin elinde 230 bin ton stokta zeytinyağı bulunduğunu vurgulaya  CHP’li Bakırlıoğlu, yasak kalkmazsa bu yağda kalite kaybı yaşanacağını belirtti. Ticaret Bakanlığı’nın, 1 Ağustos 2023 tarihinde dökme ve varilli zeytinyağına önce 3 aylık yasak getirdiğini dikkat çeken Bakırlıoğu,  yasak kararını süresiz olarak uzattığını hatırlatarak,

“Kısıtlamanın uygulanmaya başlandığı kasım ayından itibaren zeytinyağı ihracatımızda yaklaşık yüzde 70 bir azalış olduğunu görüyoruz. İhracatçıların yıllık yaptığı kontratlar var ama söz konusu kısıtlamalar firmaların taahhütlerini yerine getirememelerine neden oluyor. Dış pazarda zeytinyağı 9-10 euro iken şuanda 6-7 euroya düştü. Çiftçi kilo başına 2 euro zararda… Bu yasak, iç piyasadaki fiyatların düşmesi için alınmıştı ama bir fiyat düşüşü de yaşanmadı. Sonuç olarak kısıtlama hem yurttaşı hem de üreticiyi zarar ettirdi” ifadelerine yer verdi.


“Yeni ihraç pazarı ve müşteri bulmakta zorlanacaktır”

Yasağın kalkmaması durumunda ihraç pazarı bulmakta sıkıntı yaşanacağını belirtterek,

“Yıllarca çiftçilerimizin alın teriyle gelişen, büyüyen ve dünyaya açılan zeytinyağımızın önündeki bu ihracat engeli kalkmazsa; önümüzdeki yıllarda ihracatçımız yeni ihraç pazarı ve müşteri bulmakta zorlanacaktır. Hatta yasağın kalkmaması nedeniyle elindeki müşteriyi de kaybetmesine neden olacaktır.” diye konuştu.


“İhracat kısıtlamasının bir an önce sonlandırılmalıdır”

Üreticinin elindeki yağın kuyularda beklediğini dile getiren CHP’li Bakırlıoğlu, yeni sezon zeytin yağı gelmesiyle birlikte fiyatının düşeceğini vurguladı. Bakırlıoğlu son olarak şu ifadelere yer verdi:

“Zeytinyağı ve prina yağı sektöründe serbest piyasa ekonomisi şartlarının devamı sağlanmalı ve ihracat kısıtlama uygulamaları bir an önce sonlandırılmalıdır” 

Muhabir: DERYA ÖZTÜRK