Uzman Psikolojik Danışman Harun Ülger'e dikkat eksikliğini sorduk, manisameydagazetesi.com.tr'nin siz değerli okuyucuları için konu hakkında bilgiler verdi. Dikkat eksikliği yaşam kalitemizi nasıl etkiler ve nasıl başa çıkabiliriz. işte detaylar...

Dikkat eksikliği neden yaygınlaştı?

Bilgiye erişimin kolaylaştığını ve yaşamın karmaşık bir hal aldığını ve buyüzden de birçok bireyde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) belirtilerinin ortaya çıktığını söyleyen Harun Ülger;

"Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi, bilgiye erişimin kolaylaşması ve yaşamın karmaşıklığının artmasıyla birlikte birçok birey dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) belirtileri göstermeye başlamıştır. Özellikle genç neslin yoğun teknoloji kullanımı, sürekli bilgi bombardımanı altında olması ve dikkat dağıtıcı unsurların artması, bu sorunun yaygınlaşmasına neden olmuştur"  diyerek konuya dikkat çekiyor.

Modern yaşamın etkileri nelerdir?

Sosyal medyanın, internet üzerindeki sonsuz içeriklerin ve sürekli olarak değişen bilgilerin altını çizen Ülger, dikkat dağınıklığında hızlı yaşam temposunun etkilerini anlattı.

Ülger:

Çağımızın hızlı tempolu yaşam tarzı, bireylerin sürekli olarak birçok bilgi ve uyarıcıyla karşılaşmasına yol açmaktadır. Sosyal medya, mobil uygulamalar, internet üzerindeki sonsuz içerikler ve sürekli olarak değişen bilgiler, dikkatin dağılmasına ve konsantrasyon sorunlarına zemin hazırlamaktadır. Bu durum, bireylerin iş, okul ve günlük yaşantılarında sorunlar yaşamalarına neden olmaktadır. dedi

DEHB ( hiperaktivite bozukluğu ) ve yaşam kalitesi

Harun Ülger çocuklarda  erken teşhis ve tedavinin önemli olduğunu belirtiyor. Arkadaş ilişkilerinde bile DEHP'in sorunlara yol açacağına söyleyen Ülger şöyle devam etti.

"Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, bireylerin sosyal ilişkilerini, akademik başarılarını ve iş performanslarını olumsuz etkileyebilmektedir. Özellikle çocuklarda erken teşhis ve tedavi edilmediğinde, okul başarısızlığı, arkadaş ilişkilerinde sorunlar ve düşük özgüven gibi sorunlara yol açabilir. Yetişkinlerde ise iş performansında düşüklük, organizasyon ve zaman yönetimi problemleri, ilişki sorunları ve depresyon gibi sonuçlarla karşılaşılabilir."

Leyla Keskin baba mesleğini yıllardır devam ettiriyor Leyla Keskin baba mesleğini yıllardır devam ettiriyor

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çözüm yolları nelerdir?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ile başa çıkmada teknolojiyi doğru kullanmanın yanında uyku düzeni, eğitim ve düzenli fiziksel aktivitenin önemini belirten Harun Ülger:

"Dikkat eksikliği sorununu önlemek veya hafifletmek için bilinçli teknoloji kullanımı, düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve uyku düzenine dikkat etmek önemlidir. Ayrıca bireylerin dikkatini toplamasına yardımcı olabilecek stratejiler geliştirmek, zaman yönetimi becerilerini artırmak ve stresle başa çıkma tekniklerini öğrenmek faydalı olabilir. Tedaviye ihtiyaç duyan bireyler için ise psikoterapi, ilaç tedavisi ve davranış terapisi gibi yöntemler uygulanmaktadır"dedi.

  • Destek almaktan çekinmeyin bilinçlenin

Eğitim, dijital detoks, fiziksel aktivite, düzenli uyku ve en önemlisi profesyonel destek diyen Harun Ülger madde madde konuyla ilgili bilgiler verdi.

  • Bilinçlendirme ve eğitim:

"Dikkat eksikliği sorununun ne olduğunu ve nasıl yönetilebileceğini anlamak, ilk adımdır. Bireylerin ve toplumun bu konuda bilinçlenmesi, doğru stratejilerin benimsenmesine yardımcı olabilir." 

  • Dijital detoks:

"Sürekli teknolojik cihazlarla meşgul olmak, dikkatin dağılmasına neden olabilir. Düzenli dijital detoks yapmak, zihni dinlendirebilir ve odaklanma yeteneğini artırabilir."

  • Düzenli fiziksel aktivite:

"Egzersiz, beyin sağlığını destekler ve dikkat eksikliği sorununu azaltabilir. Düzenli fiziksel aktivite, stresi azaltabilir ve bireylerin dikkatini toplamalarına yardımcı olabilir."

  • Düzenli uyku:

"Yeterli ve kaliteli uyku, zihinsel fonksiyonlar için esastır. Düzenli uyku düzeni, odaklanma ve dikkat yeteneğini olumlu etkileyebilir."

  • Profesyonel destek:

"Dikkat eksikliği sorunu olan bireyler, psikolog, psikiyatrist veya nörolog gibi uzmanlardan yardım alabilirler. Uzmanlar, bireye özel tedavi planları ve stratejiler geliştirebilirler.Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, modern yaşamın getirdiği zorluklarla birlikte artan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorunun üstesinden gelmek için bireylerin ve toplumun bilinçlenmesi, önleyici ve tedavi edici yöntemlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürdürmek mümkün olacaktır."

Whatsapp Image 2024 03 24 At 13.01.19

Muhabir: ÖZGE AY