Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Uğurelli, Manisa Öğretmenevi’nde düzenlenen toplantıda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni anlattı. Türk Milli Eğitim Sistemi'nin felsefesi üzerine konuşan Uğurelli, “Geçmişten getirdiğimiz birikimle beraber geleceğe yürüyeceğiz" ifadelerinde bulunarak eğitim modelinin temelini geçmişten alarak geleceğe ilerleyeceğini belirtti.

İl Milli Eğitim Müdürü, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni Anlattı (1)

“Köklerimizden geleceği ilerleyeceğiz”

Türkiye’de yaşayan insanların ortak bir köke sahip olduğunu vurgulayan Uğruelli,

Yunus Emre Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nden basın camiasına yeni neferler Yunus Emre Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nden basın camiasına yeni neferler

 “O yüzden de köklerimizden geleceği ilerleyeceğiz. Köklerden gelen ve geçmişten gelen bir isimle beraber biz geleceğe yürümek istiyoruz. Manisa olarak biz de bir şeyiz dedik. Biraz uğraştırdık biz. Niye? Birkaç kelimeyle biz de dedik ki köklerden geleceğe giderken inşa etmeye çalıştığımız gelecek çok güzel gelecek olur dedik. Buna inanıyorum. Yani Milli Eğitim Müdür olarak görüyorum ki bakanlığımızdaki, bakanlığımızdan tutun da bütün çalışanlarımıza fikir üretenlere varana kadar biz yeni  modele inanıyoruz. Bu bizim açımızdan çok kıymetli. Çünkü insanın inanmadığı bir şeyi savunması ziyadesiyle boş bir durum pek hoş değil demek.” ifadelerine yer verdi.


Geçmişten gelen birikimle beraber geleceğe yürüyeceklerini vurgu yapan Uğurelli, dünyanın hızla geliştiğini dikkat çekti Nitelikli insan ihtiyaç olduğunu belirten Uğurelli niteliklerin çok değiştiğini ayrıca dijital dönüşümün hayatın her alanında kendini gösterdiğini dile getirdi. 

İl Milli Eğitim Müdürü, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni Anlattı

"Bütüncül eğitim program modelimiz çıkacak"

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin üzerinden inşaa etmeye çalışılan öğrenci modeline değinen İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Uğurelli, bu modelli ile öğrencilerdeki becerileri ortaya çıkaracaklarını ifade etti. Uğurelli,

“Türk Milli Eğitim Sistemi'nin felsefesi nedir? Çok önemli bir soru. Çünkü kuruluyor, onun üzerine kuracağız. Sonra muhalif modeli hedeflerimiz inşa etmeye çalıştığımız öğrenci profili nasıl olacak?  Neleri ön plana çıkartmışız? Marif modelimizde becerileri ortaya çıkartıyoruz. Biz şu anda bilgiler beceri temelli bir eğitime dönüyoruz. Bilgi her yerden elde edilebilecek. Okullarda bilgi edinmenin bir kanalı olacak, tek başına değil. Ama elde edilen bilgi nasıl, nerede, ne için, hangi fayda ya da hangi erdem için kullanılacak, onun altyapısını oluşturacağız. Bütün bunları harmanladığımız zaman ortaya bir bütüncül eğitim program modelimiz çıkacak.” şeklinde konuştu.

"On yıl önce başladık on yıl önceki fikirle değil"

Sorgulayan, araştıran, mesuliyet ve kültür sahibi nesillere ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Uğurelli;

“Biz insan olmayı da anlatacağız aslında ve toplumsal olarak nasıl büyük bir köke sahip olduğumuzun farkına vararak daha büyük nesillere ulaşmanın kaygısı vardır. Sanat ve kültürden bahsedeceğiz. Çünkü yeni Maarif modelinde sanata da yer var. Kültürel değer de var. Küresel ısı değer  de var. Yeşil çevreye de yer var, susuzluğa da yer var. Bütün bunların hepsini konu başlığı altında yerleştirdik. Genel itibariyle verdiğimiz yüzde otuz beş oranında bir sadeleşme söz konusu. Sadeleşme sakın sizi yanıltmasın. Yeni modelimizin on yıldır üzerinde çalışılıyor. Fakat şunu da belirtmemiz lazım; on yıl önce başladık on yıl önceki fikirle değil.” ifadelerinde bulundu.

İl Milli Eğitim Müdürü, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni Anlattı (2)

Muhabir: DERYA ÖZTÜRK