Psikolojide sıkça duyduğumuz kaçıngan bağlanma nedir? Kaçıngan bağlanmanın romantik ilişkiler üzerinde etkileri nelerdir? Bu soruların cevaplarını sizler için Uzman Psikolojik Danışman Harun Ülger'e sorduk. 

Uzman Psikolojik Danışman Harun Ülger, Manisameydangazetei.com.tr'ye özel yaptığı açıklama ile kaçıngan bağlanma ve kaçıngan bağlanmanın romantik ilişkiler üzerindeki etkilerinden bahsetti. 

Sizler için kaçıngan bağlanma ve romantik ilişkiler hakkında röportaj gerçekleştirdik. 

Kaçıngan bağlanan insanlar dışarıdan nasıl gözükürler?

Kaçıngan bağlanan insanların sosyalliği yüksek ve dışarıdan neşeli gözüktüklerini belirten Uzman Psikolojik Danışman Harun Ülger;

"Kaçıngan bağlanan insanlar genellikle sosyalliği yüksek ve eğlenceli, neşeli insanlar olarak dışarıdan görülebilir. Çokça arkadaş ve cinsel partnere sahip olarak da fark edebiliriz bunların bir sonucu olarak. Kendi özgürlüklerine düşkün oldukları için çevrelerinden destek talep etmezler. Kendilerine güvenen, hayatlarının kontrolü kendi ellerinde tutan ve ne seviyede ne düzeyde olduklarını bilen insanlar olarak görülürler. Kendilerine olan bu güvenleri kendilerine yönelik yaptıkları yatırımların bir sonucudur. Kaçıngan bağlanan insalar sosyal ve romantik ilişkilerinde daha az yatırım yapan ve duygularını gizleyenlerdir. Yaşam enerjilerini genellikle kariyerlerine yönelttikleri için başarılı olarak görebiliriz. Düşüncelerini ve gelecek planlarını çok fazla karşısındakine açmayan bireyler olarak oldukça ketumdurlar. Kuracağı ilişkilerde de geri çekilerek soğuk, içe dönük ve mesafeli olması şuan az önce anlattıklarıma zıt gibi görülse de kısa vadede ilişkiler kurdukları için ve bu sayede yalnızlık duygusundan kaçındıkları için temelinde kaçıngan şekilde yaklaşırlar. Yalnızlıktan kaçınacakları için destek almaktan da çekinebilirler. " dedi 

Kaçıngan bağlanmanın temel nedeni zarar görebilme ihtimali mi yoksa değersiz hissetmekten korkmaları mı?

Kaçıngan bağlanan insanların tam manasıyla sevilmeyeceklerine yönelik inançları hızlı bağlar kurarak bir anda yok olmalarına sebep olmaktadır diyerek sorduğumuz soruya şöyle yanıt verdi;

Temelde kaçıngan bağlanan bireylerin tam manasıyla kendini açmamasının, derin ilişkiler kurmamasının nedenleri bu bireylerin sevilebilir, değer verilebilir ve önemsenen biri olmaları konusundaki çelişkileridir. Zarar görebilme ihtimalleri de bu tarz bağlanmanın sebepleridir fakat korktukları şey değersiz hissetmektir. Sağlıklı şekilde insanlarla bağlanmalar ve sevgi bağları oluşturamamış veya bunun oluşması için uygun ortamda yetişmemiş olan bu bireyler hayata yönelik değersizim algılarını taşır ve buna olan inançları bir yandan bağ kurup değerli hissederek acılarından kurtulmalarını isterken diğer yandan asla tam manasıyla sevilmeyeceklerine yönelik inançları da onları kısa vadede hızlı bağlar kurarak bir anda yok olmalarına sebep olmaktadır.

Bu bireylerin romantik ilişkilerini kısa sürede bitirmelerinin nedeni nedir?

Bu bireylerin duygusal yakınlığa ihtiyaç duymadıklarını belirten Harun Ülger;


"Romantik ilişkilerinde yakınlık kurmaktan kaçınmalarını ve kendini açmakta zorlandığı için bitirmeye bahaneler bulmaya çalıştığını gözlemleyebiliriz bunun temelinde yatan sebep duygusal yakınlığa ihtiyaç duymadıklarını düşünmeleri olabilir. Bu davranışlarının partneriyle ilgili olmayabileceğini yetiştirme tarzlarından kaynaklandığını düşünebiliriz. Bu tarzda kaçıngan ve yakınlıktan uzak kalmaya yönelik tavırları karşısındaki kişiyle ilgili değil yakınlığın nasıl kurulacağını bilmedikleri için de yaşanabilir." ifade etti.

Türkiye'nin yüzde 26'sı çocuk Türkiye'nin yüzde 26'sı çocuk

Son olarak Manisameydangazetesi.com.tr mikrafonlarına kaçıngan bağlanma ve romantik ilişkiler hakkında  Uzman Psikolojik Danışman Harun Ülger şunları söyledi;


"Genellikle uzak ve mesafeli ise, duygusal yakınlık kurmada zorlanıyorlarsa, çevrelerine güven konusunda sıkıntıları varsa, duygu ve düşüncelerini başkalarına açmakta zorlanıyorlarsa, ilişkilerinde sınırlarını korumak konusunda ısrarcı, kendilerini hep bağımsız görerek problemleri tek başına çözme eğiliminde oluyorlarsa partnerimizin kaçıngan bağlanma stiline sahip olduğunu düşünebiliriz.
Öncelikle bu durumla mücadelede tabiki profesyonel destek almak çok önemlidir fakat partner olarak yapacağımız kendi bağlanma stilimizi öğrenmemiz gerekir çünkü bağlanma stillerinin farklı özellikler sunduğunu ve bu durumunda aradaki uyumu etkileyeceğini bilmek gerekir. Farklı bağlanma stillerine sahip olmak ilişkilerin engelidir veya çift olmamıza engeldir gibi düşünmek yanlıştır. Kişiler birbirlerini anlamaları ve tanımaları ölçüsünde uyum yakalayabilir. Kaçıngan bağlanan insanlara yaklaşırken öncelikle onları tanımak ve alanlarına saygı duymak gerekir. Onlara alan tanıyarak iyi iletişim becerileri konusunda kendimizi geliştirmek gerekir. Birlikte keyif alacağımız aktivitelere yönelerek onların bizle güven bağı oluşturmalarına alan oluşturarak sevgi bağının ve sevileceklerine dair inançlarının oluşmasına ortam sağlayabiliriz. Her ilişkinin sağlıklı olmasının temelinde öncelikle kendinizi sonra karşınızdakini sonra da alanlarımızı ve sevgi dillerimizi tanımak gerekir."

Whatsapp Image 2024 03 10 At 15.46.55

Kaynak: ÖZGE AY