Sürekli yatırım talepleriyle karşı karşıya kaldığını belirten Kara, “Sağlıklı nesiller, sağlıklı ve temiz bir çevrede yetişir. Bunun içindir ki doğayı seven, hayvan ve bitkileri koruyan, çevresini güzelleştirmek için çaba sarf eden, yaptığı tüm işlerde çevreye karşı duyarlı ve bilinçli bir toplum oluşturmak zorundayız” dedi.

Her yıl dünyada kutlanan 5 Haziran Dünya Çevre Gününün bulunduğu haftanın ülkemizde Türkiye Çevre Haftası olarak kullanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı genelgesi 21 Mayıs 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından tören düzenlendi. Cumhuriyet Meydanında bulunan Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı önünde düzenlenen törene Manisa Ticaret İl Müdürü Muharrem Özel, Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Melih Melik Kara ve müdürlük personeli katıldı.  Anıta çelenk sunduktan sonra bir açıklama yapan Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Melih Melik Kara, Türkiye Çevre Haftası’nın Manisa’da 1-7 Haziran tarihlerinde çeşitli etkinlikler ile kutlanacağını söyledi.

SAĞLIKLI VE TEMİZ BİR ÇEVRE

İl Müdürü Kara, “Kendini koruma gücünden yoksun olan doğa ve çevreye karşı birey olarak hepimizin sorumlulukları vardır.  Sağlıklı bir yaşam sürdürülmesi ancak sağlıklı ve temiz bir çevre ile mümkündür. Bunu sağlayacak olan da insanın kendisidir. Bu aynı zamanda anayasal bir zorunluluktur. Anayasamızın 56. Maddesinde ; ‘’ Herkes sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşın ödevidir’’ denmektedir” dedi.

ÇEVREYE KARŞI DUYARLI TOPLUMLAR OLUŞTURULMALI

Manisa’nın bünyesinde barındırdığı verimli toprak arazileri ile ülkemizde birçok tarımsal üründe söz sahibi olduğunu dikkat çeken Kara, “Aynı zamanda sanayi sektörü de oldukça gelişmiştir. Ayrıca zeytin üretimi, zeytinyağı işletmeleri, üzüm üretimi, kanatlı hayvan sektörleri, besi çiftlikleri, jeotermal kaynaklı enerji üretimi ile de ülke ekonomisi açısından önemli bir yere sahip ciddi ekonomik faaliyetleri olan bir ilimizdir. Mevcut yatırımlarının yanında sürekli yatırım talepleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Sağlıklı nesiller, sağlıklı ve temiz bir çevrede yetişir. Bunun içindir ki doğayı seven, hayvan ve bitkileri koruyan, çevresini güzelleştirmek için çaba sarf eden, yaptığı tüm işlerde çevreye karşı duyarlı ve bilinçli bir toplum oluşturmak zorundayız. Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü olarak İlimize hizmet etmenin gururunu yaşamaktayız. Gerek Bakanlığımızın talimatları gerekse Valiliğimizin talimatları doğrultusunda İlimizde bulunan tüm paydaşlarımız ile ortak hareket etmekteyiz. Bu kapsamda oluşabilecek hava kirliliğinin önüne geçmek adına Manisa İli Temiz Hava Eylem planı doğrultusunda çalışmalarımız devam etmektedir. Sıfır atık konusunda 2019 yılından itibaren çalışmalara başlanılmış ve bu doğrultuda tüm kurum ve kuruluşlar ile ortak hareket edilmektedir. Egzoz gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik çalışmalarımız da devam etmektedir. Küçük ve büyük tüm İşletmelerin Çevre normlarına göre hareket etmesini teminen yatırım öncesi ve işletme safhasında tüm sahada denetimlerimiz devam etmektedir. Ayrıca Bakanlığımız tarafından geleceğimizin teminatı çocuklarımızda çevre ve doğa bilinci, iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum, sıfır atık konularında farkındalık oluşturmak amacıyla dijital ve engelsiz çevre ve çocuk akademisi adıyla eğitim platformu hayata geçirilmiştir. Çevre Müfettişleri kapsamında çocukların çevre olan duyarlılığı artırılması sağlanmıştır. Zaman zaman “ Çevre Temizliği Kampanyaları “ ile çevreye olan duyarlılık artırılmaya çalışılmıştır” dedi.

ÇEVREYİ KORUMAK HERKESİN GÖREVİ

Çevreyi korumanın önemli olduğunu vurgulayan Kara, “Çevreyi ve doğal değerleri korumak hepimizin görevidir. Çünkü çevre bize bir emanettir. Biz bu emaneti, havasıyla, suyuyla, toprağıyla ve doğal kaynakları tükenmemiş olarak yani yaşanabilir bir dünya olarak bizden sonraki nesillere aktarmak sorumluluğundayız. Çevre günü etkinliklerimize katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara, Buraya kadar zahmet vererek gelen değerli misafirlerimize, çevre Bilincinin oluşturmasında çalışmalarımıza destek olanlara teşekkür ediyorum. Daha temiz ve daha sağlıklı bir çevrede yaşama dilek ve temennisi ile tüm halkımızın Türkiye Çevre Haftasını kutlarım” diye konuştu. CÜNEYT HASÇELİK 

Editör: TE Bilisim