Türkiye Cumhuriyeti’nin Büyük Eğitim Atılımı Köy Enstitüleri 84 Yaşında. Bu kapsamda Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Manisa Şubesi, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtına çelenk sundu. 

Manisa'da Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği 84. Yıldönümünü Kutladı (5)

“Hâlâ sevinçle kutluyoruz”

Törende bir açıklama yapan Şube Başkanı Şevki Öztürk,

“17 Nisan 1940 tarihi, yoksul köylü çocuklarının kendi kaderlerine hükmetme günü olarak tarihe geçti. Cumhuriyet aydınlanması bilincinin toprağa ekildiği ve en dolgun başaklarını verdiği gün olduğu için de aradan 84 yıl geçmesine karşın hâlâ göneniyor, hâlâ sevinçle kutluyoruz. Harp artığı topraklar üzerine kurulmuş yoksul Cumhuriyet’imizin kurucu kadrolarının yapacakları pek çok acil iş vardı kuşkusuz. Fakat onlar için eğitim, bu yakıcı ihtiyaçlar listesinin ilk sırasında yer alıyordu. Cumhuriyet’i kuran devrimciler; geleceğe bilimle, akılla, bilgiyle yürüyebilmenin ön koşulunun eğitim olduğunun en başından beri bilincindeydiler. Köy Enstitüleri; 1936’da Eğitmen Kurslarıyla başlayan, 1937’de Köy Öğretmen Okullarıyla devam eden ve 17 Nisan 1940’ta çıkarılan yasayla ‘Köy Enstitüsü’ adını alan devrimci, aydınlanmacı bir uygarlaşma ve özgürleşme destanının adıdır.” İfadelerinde bulundu.

Salihli’de kadına yönelik şiddet konuşuldu Salihli’de kadına yönelik şiddet konuşuldu

Manisa'da Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği 84. Yıldönümünü Kutladı (6)

“Önerilmiş bir özgürleşme pratiğidir”

Köy Enstitüleri’nin Tüm dünyaya örnek eğitim modeli olarak önerilmiş bir özgürleşme pratiği olduğunu belirten Öztürk;

“Kurulduğu günden itibaren genç Cumhuriyetimizin yüz akı olan Köy Enstitüleri; 1946’da aydınlanmacı seküler odağından koparılarak, yolundan saptırılan ve nihayet 1954’te gerici saldırılara feda edilerek kapatılan; özgün, aşılamayan, UNESCO tarafından tüm dünyaya örnek eğitim modeli olarak önerilmiş bir özgürleşme pratiğidir. Kurucularını saygıyla anıyoruz.  84. yılında Köy Enstitüsü imecesinin yaratılmasının yolunu açan büyük devrimci Mustafa Kemal Atatürk’ü ve onun efsane Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati’yi; Köy Enstitülerinin kurulmasının önünü açan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yü ve Milli Eğitim Bakanı Hasan-Âli Yücel’i; devrimci eğitimci İsmail Hakkı Tonguç’u saygıyla anıyoruz”  şeklinde konuştu.
 

Manisa'da Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği 84. Yıldönümünü Kutladı (3)

Muhabir: RESULENUR KANTAR