Manisa esnafının ve Manisa halkının Aşçı Mehmet Amca diye bildiği Lokantacılar Oda Başkanı Mehmet Akgül’den iftar sofraları için yemek tarifleri geldi.
Aşçı Akgül bugün sizler için menüde domates çorbası, ali nazik kebabı ve sütlaç tariflerini verdi.
Domates çorbası yapımının basit olduğunu belirten Akgül,
"Çorbanın yapımı biraz özen ister" dedi.
Aşçı Akgül çorbanını malzemelini ise şu şekilde sıralıyor:
4-5 adet olgun kırmızı domates
2 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı un
1 litre sıcak su
1 su bardağı süt
Kaşar
Akgül çobanın püf noktanın dikkat edilmesi gerek noktanın unu kavururken yakmamak olduğunu söyledi. Akgül çorbanı yapımınını şu şekilde anlattı:
“Kabukları soyulmuş domatesleri rendeleyin. Ardından yağ ve un bir tencerede hafifçe kavrulur. Unu yakmamaya dikkat edin. Ardından rendelenmiş domatesleri bu karışıma ekleyip karıştırın. Ardından kavrulan karılıma bir litre kadar sıcak suyu ekleyip karıştıralım. 15 dakika bu şekilde kaynatın. Daha sonra süt ilave edilip biraz daha karıştırıp kaynatılarak tuzu ilave edin. Servis yaparken üzerine kaşarı rendeleyip ekleyin.”
Birde bize ince bir detay söyledi:
“Sütün oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.”
Ana yemeğimiz olan Ali Nazik Kebabında ise Mehmet Amca, biraz ağır ama aşırı lezzetti bir yemek olduğunu söylüyor. Yemeğin malzemeleri şu şekilde:
400 gram süzme yoğurt
3-4 adet patlıcan
Tuz
2-3 diş sarımsak
Diğer Malzemeler;
500 gram dana kuşbaşı
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber, pul biber, kekik
Yarım su bardağı su
Domates rendesi veya salça
Aşçı Mehmet Akgül;
“Kebabın ince noktası ise et pişerken dibinin tutmaması gerekiyor” dedi.
Devamında tarifini anlattı:
“Patlıcanları közleyelim eğer közleme olmazsa fırında közleyebilirsiniz. Közlenmiş patlıcanları kabuklarını temizleyin. Sonra İnce ince doğrayın. Patlıcanlar soğuduktan sonra süzme yoğurt ile karıştıralım ve sarımsağı ekleyelim. Tuzu dilediğiniz şekilde ayarlayın. Diğer taraftan ise etleri pişirme kabına alarak kısık ateşte suyunu çekene kadar beleyelim. Ardından tereyağını ilave edin. Tuz hariç, baharatları ve domates (salçayı) ilave edin.su ekleyim su olmayacak ama koyu bir kıvamı olacak şekilde pişirelim. Pişen etlere, son olarak tuzu ilave edin. Servis yaparken tabağımıza önce hazırladığımız patlıcan harcının üzerine etleri koyalım.”
Akgül, yemeklerden sonra tatlısız olur mu hiç diyerek hemen sütlaç tarifini veriyor.
1 lt süt
2 çay bardağı pirinç
1 litre su
3 yemek kaşığı pirinç unu
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
Tarçın
Mehmet Akgül,
“Bu tatlımızda püf noktası başından ayrılmayın ve kesinlikle dibini tutturmayın” dedi.
Tarifteki incelikleri şöyle anlattı:
“Pirinci yıkayıp su ile ateşe koyun. Pirinçler yumuşayıp suyunu çekene kadar kaynatın. Ocağı çok yüksek ateşte açarak pirinçleri yakmamaya özen gösterin ardından sütü ekleyin. 1-2 defa karıştırıp, kaynamasını bekleyin. Bir yanda pirinç unu ile bir su bardağı sütü karıştıralım toplanmamasına dikkat. Devamında ise karışıma biraz tencereden 1-2 kepçe alalım karıştırdığımızda kesilmesin ardından tencereye ekleyelim. 10 dakika kadar pişirin. Toz şekeri ilave edip karıştırıp ve kaynamasını bekleyelim. Servis ederken tarçın ekleyin.”