Ramazan’a özel iftar menüsü Manisa Lokantacılar Oda Başkanı Aşçı Mehmet Akgül, Manisalılar için hazırladı.

Manisalı Aşçı Mehmet Akgül,

“Lezzetli olduğunu inandığım bir menü hazırladım sizlere, biraz yapım aşaması zorlayan ana yemeğimiz var” dedi.

İftar menüsü

  • Ezogelin çorbası
  • Bohça kebabı
  • Kemalpaşa tatlısı

Manisalı Aşçıdan Ramazan Için Iftar Menüsü (2)

Çoğumuzun bildiği ve sevdiği sürekli olarak tükettiğimiz çorba olduğunu söyleyen Aşçı Mehmet Amca çorba tarifi şu şekilde dedi.

Ezogelin Çorbasının Malzemeleri;

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 tatlı kaşığı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı bulgur
  • 2 çay kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 2 diş sarımsak
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 litreye yakın sıcak su
  • Tuz

İşte lezzetli bir çorba yapımına başlıyoruz diyen aşçı Akgül,

“Tencereye önce rendelemiş olduğumuz soğanı ve ezmiş olduğumuz sarımsağı tereyağında kavurun. Soğanlar diriliğini kaybetsin yeterli yakmadan orta ateşte kavuralım. Soğanlar kavrulunca naneyi, kırmızı biberi ve salçayı ilave edip. Kavurmaya devam edelim. Bir iki karıştırdıktan sonra yıkadığımız mercimeği, pirinci, bulguru ve tuzunu da ilave ederek karıştıralım. Başka bir tarafta kaynamakta olan 2 litreye yakın suyu üzerine boşaltalım. Tencerenin kapağını ve düdüğünü kapattıktan sonra kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra 10 dakika kısık ateşte pişirelim” ifadelerini kullandı.

Manisalı Aşçıdan Ramazan Için Iftar Menüsü (3)

Zahmetli olan bir ana yemek olmasına rağmen çok lezzetli olduğunu söyleyen Aşçı Mehmet Akgül yemeğin malzemeleri ve yapımı şu şekilde dedi.

Bohça Kebabı Malzemeler

  • 500 gr küçük doğranmış kuşbaşı et
  • 1 su bardağı haşlanmış bezelye
  • 1-2 tane biber
  • 1 adet domates (ben yazdan hazırladığım konserveden 5-6 kaşık kullandım)
  • 1 adet soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber

Krep malzemesi;

  • 1 buçuk su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 4-5 kaşık sıvı yağ
  • 1 su bardağı kadar un
  • Tuz

Beşamel sos için;

  • 1 buçuk su bardağı süt
  • 1 buçuk çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • Tuz karabiber
  • Üzerine kaşar peyniri dilimleri

Aşçı Mehmet Akgül,“Yemesi lezzetli yapımı zahmetli olan bohça kebabı yapımına başlayalım” dedi.

Bohça kebabı yapımı; 

“İlk önce eti tencerede biraz yumuşayana kadar pişirin, sonra tavaya alıp yağını ekleyin. Soğanı ve biberleri yemeklik doğrayıp etlere ekleyin ve pişirmeye devam edin. Bezelyeleri haşlayıp domateslerle beraber onu da ekleyip tuzunu, karabiberini ayarlayın, etler iyice yumuşayana kadar pişirin ve ocağı kapatın.

Krepler için bütün malzemeleri karıştırma kabına alıp iyice çırpın ununu siz koyuluğuna göre ayarlayın 1 su bardağı yazdım ama ben göz kararı yapıyorum. Krep tavasının altını biraz yağ sürün ve hamurdan bir kepçe alıp ısıttığınız tavaya alıp yayın ve hepsini bu şekilde pişirin.

Beşamel sosu için un ve yağı küçük bir tencereye alıp kavurun, sütü ekleyip iyice karıştırıp pişirin tuz ve karabiberini ekleyip ocağı kapatın. Şimdi sıra her şeyi birleştirmeye geldi” dedi.

Yapım aşamasının sonuna geldik diyen Akgül,

“Bunun için önce bir tane krebi bir kasenin içine serili bir şekilde yerleştirin. Etli karışımdan dört kaşık kadar krebin içine yerleştirin ve önce karşılıklı iki tarafını etlerin üzerine katlayın. Sonra diğer iki katı katlayın ve pişireceğiniz tepsiye katlanmış tarafı alta gelecek şekilde yerleştirin, hepsini bu şekilde yapın ve üzerine beşamel sosunu her tarafına sürün. En son aşama üzerine kaşar dilimleri yerleştirin ve önceden ısıttığınız 200 derece fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirin” ifadelerini kullandı.

Manisalı Aşçıdan Ramazan Için Iftar Menüsü (4)

Modern yaşamın gölgesi: Uykusuzluk Modern yaşamın gölgesi: Uykusuzluk

Aşçı Mehmet Akgül,

“İftar sofrası ağzımız tatlansın diye hem de yapımı ağır olan bir yemeğin yanında yapımı kolay bir tatlı güzel olur” dedi.

Kemal Paşa Tatlısı Malzemeler

  • 1 paket kemal paşa tatlısı
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 5-6 damla limon suyu

Üzeri için;

  • Hindistan cevizi

Kemalpaşa tatlısnın yapımı şu şekilde diyen Mehmet Akgül,

“Geniş bir tencereye şeker ve suyu koyup, şeker eriyene kadar karıştırın ve ardından tatlımızı şerbete dökün. 20-25 dakika orta ateşte, kontrollü olarak kaynatın. Altını kapatıp, suyunun çekmesi için bekleyin. Tatlılar şerbetini çekip soğuyunca, üzerine Hindistan cevizi serpip servise hazır” dedi.

Muhabir: RESULENUR KANTAR