Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, Ramazan ayının 24. gününe özel iftar menüsünü açıkladı.

50 yıllık kuru fasulye ustası aşçı Mehmet Akgül’ün iftar menüsü

Kremalı Tadında Sütlü Mantar Çorbası

Domates Soslu Köfte

Yoğurtlu Mor Lahana Salatası

Fındık Kremalı Çıtır Baklava

Aşçı Mehmet, kremalı tadında sütlü mantar çorbası tarifini anlattı.

12-13 adet mantar

2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

1 yemek kaşığı tereyağ

2 diş rendelenmiş sarımsak

2 yemek kaşığı un

1 tatlı kaşığı tuz

1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber

4 su bardağı sıcak su (tavuk et suyu olabilir ben buzluktan 1 bardak et suyu kullandım)

1 su bardağı süt

Aşçı Mehmet’in kremalı tadında sütlü mantar çorbasının yapımını şu şekilde,

“Önczelikle mantarlar güzelce yıkayıp ince ince doğruyoruz. Bir tencere sıvı yağ ve tereyağ alıyoruz. Yağ eriyince üzerine ince doğranmış mantarlar ve sarımsak eklenir, karıştırılmaya başlanır. Suyunu salıp, çekene kadar sotelenir. Un tuz ve karabiber eklenir 1-2 dk kavrulur. Ardından suyu eklenir karıştırılmaya devam edilir. Sütü de eklenir 10 dk kadar mutlaka sürekli karıştırarak pişirin. Afiyet olsun.”

Aşçı Mehmet, domates soslu köfte tarifinin malzemelerini şu şekilde paylaştı:

250 gram az yağlı kıyma

1 orta boy soğan (rendelenmiş suyu alınmış

2 diş sarımsak rendesi

2 tepeli yemek kaşığı galeta unu

1 adet yumurta

2 yemek kaşığı süt

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

1 çay kaşığı kekik

Yarım çay kaşığı kimyon

Yarım çay kaşığı yeni bahar

Yarım çay kaşığı karbonat

Çay kaşığı ucuyla karabiber

Maydanoz

Tuz

Domates sosu için;

4 adet domates

1 orta boy soğan

3 diş sarımsak rendesi

2 adet yeşil köy biberi

5 yemek kaşığı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

1 çay kaşığı kekik

Çay kaşığı ucuyla karabiber

1 çay bardağı su

Tuz

İşte Aşçı Mehmet’in, domates soslu köfte tarifi:

“Köfte malzemelerini uygun bir kaba alıp güzelce yoğuralım. Dinlenmesi için buzdolabında bekletelim. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde toplar yuvarlayıp şekil verelim. Tavaya sıvı yağ ekleyip köfteleri fazla kurutmadan çevire çevire kızartalım. Domates sosu için; tavaya sıvı yağı alalım. Yemeklik doğranmış soğan, sarımsak ve biberleri sırasıyla ekleyip soteleyelim. Ardından salçayı ekleyip kavuralım. Küçük küp küp doğranmış domatesleri ilave edelim. Domatesler pişerken baharatları ve tuzu ekleyelim. Son olarak 1 çay bardağı su ilave edip bir iki taşım kaynatalım. Pişen köfteleri domates sosunu pişirdiğimiz tavaya alalım. 2-3 dakika domates sosuyla birlikte pişirip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.”

Aşçı Mehmet, yoğurtlu mor lahana salatası malzemelerini şu şekilde paylaştı:

1 adet orta boy mor lahana

6 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı yoğurt

3 yemek kaşığı süzme yoğurt

4 yemek kaşığı mayonez

2 diş sarımsak

1 silme tatlı kaşığı tuz

Aşçı Mehmet, yoğurtlu mor lahana salatası tarifi yapım aşamasını şu şekilde paylaştı:

 “Yoğurtlu mor lahana salatası için mor lahanayı ortadan ikiye bölelim ve ortasındaki beyaz sert kısmı keserek çıkartalım. Ardından mor lahanamızı bir kaç parçaya bölelim ve doğrayalım. Tavaya zeytinyağını alalım ve ısıtalım. Üzerine mor lahanaları ilave edelim ve orta ateşte, mor lahanalar yumuşayana kadar yaklaşık 5-6 dakika pişirelim. Daha sonra mor lahanaları ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım. Uygun bir karıştırma kabına yoğurtları, mayonezi, rendelenmiş sarımsağı ve tuzu alarak karıştıralım. Soğuyan mor lahanaları da yoğurtlu sosumuza ekleyerek güzelce karıştıralım. Hazır olan mor lahana salatamızı servis tabağına alalım ve servis edelim. Afiyet olsun” diye konuştu.

Aşçı Mehmet, fındık kremalı çıtır baklava tarifini anlattı.

50 gram tereyağı

Türkiye'nin yüzde 26'sı çocuk Türkiye'nin yüzde 26'sı çocuk

Yarım çay bardağı sıvı yağ

Nutella

200 gram çekilmiş fıstık içi

6 adet adet baklavalık yufka

İşte Aşçı Mehmet’in fındık kremalı çıtır baklava tarifi:

 “Tereyağını eritip içersine sıvı yağı koyup kenara alalım. 6 adet baklava yufkasını üst üste koyup dikdörtgen olacak şekilde ikiye bölelim toplam 12 adet yufka elde edelim ve tüm yufkaları üst üste koyup bezle üzerini kapatalım böylece yufkamız kırılıp dağılmayacaktır. Ayrıca sizlere tavsiyem market yufkası yerine baklavacıdan yufka almanız çok fark ediyor çünkü. Önce 1 kat yufkayı tezgaha alıp üzerine yap gezdirip her yerine eşit olacak şekilde yayalım. Ardından üzerine 1 kat daha yufka koyalım yine yayalım. Sonrasında fıstık içi serpelim. Yufkanın kısa kenarını 3 bölüm gibi düşünüp en tepe kısmına 1 er kaşık nutella koyalım. Ardından yufkamızı uzunlamasına 3 parça olacak şekilde keselim. Her parçayı bohça şeklinde saralım. Yağladığımız tepsiye dizelim. Diğer yufkaları da 2 şer 2 şer aynı şekilde bitene kadar yapalım. Toplam 18 adet bohça olacak dilerseniz bir kısmını bohça şeklinde yaptıktan sonra buzluğa atabilirsiniz. Pişireceğimiz kadar bohça baklavamızı tepsiye alıp üzerine kalan yağdan sürelim. Ardından önceden 180 derede ısıtılmış fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirelim. Fırından çıkarınca üzerine ısıttığımız nutelladan gezdirip birazda fıstık içi serpelim. Afiyet olsun” diye konuştu.

Muhabir: RESULENUR KANTAR