Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, Ramazan ayının 26. gününe özel iftar menüsünü açıkladı.

50 yıllık kuru fasulye ustası aşçı Mehmet Akgül’ün iftar menüsü

Nohutlu Şehriyeli Tavuk Çorbası

Kabak Mantı

Sirkeli Közlenmiş Biber Salatası

Muzlu Köstebek Pasta


Nohutlu Şehriyeli Tavuk Çorbası

Aşçı Mehmet, nohutlu şehriyeli tavuk çorbası tarifini anlattı.

·         3-4 yemek kaşığı sıvı yağ

·         1 yemek kaşığı un

·         1 yemek kaşığı salça

·         1 /2çay bardağı şehriye

·         1 su bardağı haşlanmış nohut

·         1 parça tavuk göğsü (3 adet but da kullanabilirsiniz)

·         2 su bardağı tavuk suyu

·         Yeteri kadar sıcak su

·         Tuz

·         Karabiber

·         Nane

·         Pulbiber

·         2 diş sarımsak

Aşçı Mehmet’in nohutlu şehriyeli tavuk çorbasının yapımını şu şekilde,

“Önce nohutları haşlayıp, suyunu süzelim. Ardından tavukları haşlayıp, suyunu ayıralım ve tavukları ince ince didelim. Tencereye sıvı yağ alalım unu ekleyip, kokusu çıkana kadar kavuralım. Salçasını ekleyip, kavuralım. Tavuk suyunu ve sıcak suyunu ilave edip, kaynatalım. Şehriye nohut ve tavukları ilave edelim. Son olarak sarımsak ve baharatları ilave edip, kısık ateşte 10 15 dk pişirelim.”


Kabak Mantı

Aşçı Mehmet, kabak mantı tarifinin malzemelerini şu şekilde paylaştı:

·         3 adet büyük kabak

·         1 adet soğan

·         300 gram kıyma

·         1 tutam maydanoz

·         1 tutam dereotu

·         Kekik

·         Kimyon

·         Karabiber

·         Zeytinyağı

·         Damak zevkinize göre tuz

Sosu için;

·         1 yemek kaşığı domates salçası

·         1 yemek kaşığı biber salçası

·         3 su bardağı su

·         Tuz

İşte Aşçı Mehmet’in, kabak mantı tarifi:

“Kabaklarımızı çatalla çizik atıyoruz. Kabaklarımızı 3 parmak kalınlıkta kesiyoruz. Yaklaşık bir kabaktan 4 parça çıktı. İçlerini oyuyoruz ama çıkanları atmıyoruz. Bir kapta kıymaya rendelenmiş soğan ve blenderdan geçirdiğimiz kabak içlerini ekliyoruz. Baharat ve zeytinyağını da ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Çok köfte gibi sert bir kıvamı olmuyor kabak içlerinden ötürü ama istediğimiz kıvam da tam bu şekil. Sulu sulu olmalı. Kabakları fırın tepsimize dizip içlerine kıymaları kaşık yardımıyla dolduruyoruz. Bir kapta sos malzemelerini karıştırıp üzerine döküyoruz. 190 derece fırında usul usul pişiriyoruz. Çıkan yemeğimiz dinlendikten sonra süzme yoğurtla servis ediyoruz. Afiyet olsun.”


Sirkeli Közlenmiş Biber Salatası

 Aşçı Mehmet, sirkeli közlenmiş biber salatası malzemelerini şu şekilde paylaştı:

·         6-7 adet kapya biber

·         Yarım çay bardağı zeytinyağı

·         Yarım çay bardağı elma sirkesi

Leyla Keskin baba mesleğini yıllardır devam ettiriyor Leyla Keskin baba mesleğini yıllardır devam ettiriyor

·         1 tatlı kaşığı tuz

·         2 adet iri diş sarımsak

·         1 tatlı kaşığı kekik

·         Yarım demet maydanoz

Aşçı Mehmet, sirkeli közlenmiş biber salatası tarifi yapım aşamasını şu şekilde paylaştı:

“Biberleri közmatikte veya fırında közleyin, soğumaya bırakın. Daha sonra kabuklarını ve çekirdeklerini temizleyin, elinizle lime lime iri parçalara ayırın. Tavaya zeytinyağını dökün ince ince doğranmış sarımsakları ekleyerek bir iki dakika kadar kavurun. Elma sirkesini ilave edin, daha sonra biberleri ekleyerek karıştırın. Birkaç dakika sonra üzerine damak tadınıza göre tuzunu atıp keki serpin ve karıştırın. Biberleri ocaktan alın içine kıyılmış maydanozu ekleyin, salatayı servis tabağına alın, afiyetler olsun” diye konuştu.


Muzlu Köstebek Pasta

Aşçı Mehmet, muzlu köstebek pasta tarifini anlattı.

·         4 adet yumurta

·         1.5 su bardağı şeker

·         1 su bardağı süt

·         1 çay bardağı sıvı yağ

·         3 yemek kaşığı kakao

·         1 paket vanilya

·         1 paket kabartma tozu

·         2 su bardağı un

Kreması için

·         1 paket muzlu creme ole

·         2 poşet krem şanti

·         3 su bardağı soğuk süt

İçi için

·         4 adet muz

 İşte Aşçı Mehmet’in muzlu köstebek pasta tarifi:

“Kek harcını hazırlayıp katı yağla yağlanmış dikdörtgen borcama aktarın. Ardından önceden ısıtılmış 150° fırında kürdan temiz çıkana kadar pişirin. Kek piştikten sonra fırından çıkarıp tamamen soğumasını bekleyin. Diğer yandan kreması için tüm malzemeleri küçük bir cam kaba alıp kıvam alana kadar çırpın. Kek soğuduktan sonra bıçakla kenarlardan çizik atıp kaşıkla çok derine inmeden ortasını havuz gibi açın. Daha sonra muzların kabuklarını soyup ince ince dilimleyin. Kekin ortasına sırasıyla dizin. Kremayı da üzerine eşit bir şekilde dağıtıp düzeltin. Ayırdığınız kek parçalarını robottan çekip kremanın üzerine serpin. Düz bir görüntü için en son kaşıkla üzerine bastırın. Vaktiniz varsa 1 gece buzdolabında bekletin. Yoksa 4 – 5 saat dinlendirip süsleyip servis edin. Afiyet olsun” diye konuştu.

Muhabir: RESULENUR KANTAR