Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, Ramazan ayının 30. gününe özel iftar menüsünü açıkladı.

50 yıllık kuru fasulye ustası aşçı Mehmet Akgül’ün iftar menüsü

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası

Tavuk Tava

Cevizli Ev Baklavası


Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası

Aşçı Mehmet, erişteli yeşil mercimek çorbası tarifini anlattı.

İşte erişteli yeşil mercimek çorbasının malzemeleri:

·         1 su bardağı yeşil mercimek

·         2 litre su

·         1 su bardağı erişte

Sosu için:

·         Yarım çay bardağı zeytin yağ

·         1 adet soğan

·         1 ,5 yemek kaşığı domates salçası

·         1 yemek kaşığı biber salçası

·         1 tatil kaşığı kırmızı toz biber

·         1 tatlı kaşığı pul biber

·         1 çay kaşığı kara biber

·         1 tatlı kaşığı nane

·         1 tatlı kaşığı tuz

Aşçı Mehmet’in erişteli yeşil mercimek çorbasının yapımını şu şekilde,

“Öncelikle mercimeği yıkayıp tencereye alalım. Suyu ilave edip mercimekler pişene kadar kaynatalım. Ayrı bir tavaya zeytinyağı alalım. Üzerine doğradığımız soğanı ilave edip kavuralım. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar güzelce kavuralım. Baharatları ekleyelim ve karıştırıp ocaktan alalım. Pişen mercimeğin üzerine erişteyi ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirelim. Sosu ekleyip 5 dakika kadar kaynatıp ocaktan alalım. Çorbamız servise hazır. Afiyet olsun” diye konuştu.


Tavuk Tava

Aşçı Mehmet, tavuk tava tarifinin malzemelerini şu şekilde paylaştı:

·         2 adet patlıcan

·         6-7 adet biber

·         10 -12 adet arpacık soğan

Tırnaktan bile küçük İncil, görenleri hayrete düşürüyor Tırnaktan bile küçük İncil, görenleri hayrete düşürüyor

·         3 adet domates

·         5-6 diş sarımsak

·         1 bütün tavuk (İri doğranmış)

Terbiyesi için

·         1 tatlı kaşığı dolusu domates salçası

·         1 tatlı kaşığı dolusu biber salçası

·         1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

·         1 çay kaşığı karabiber

·         1 tatlı kaşığı pul biber

·         1 tatlı kaşığı isot

·         1 tatlı kaşığı kekik

·         2 tatlı kaşığı tuz

·         1 çay bardağı dolusu sıvı yağ

·         1 su bardağı su

İşte Aşçı Mehmet’in, tavuk tava tarifi:

“Öncelikle sebzeleri yıkayalım ve iri şekilde eşitçe doğrayalım aynı şekilde tavuğu da doğrayalım sebzeleri tepsiye alalım. Ayrı bir kase de terbiyeyi hazırlayalım. Salçayı baharatları ve sıvı yağını kaseye ekleyip karıştıralım. Terbiyeyi sebzelerin üzerine dökelim ve karıştıralım elimizle bastırarak tepsiye yaylım. Üzerini ıslattığımız yağlı kağıt ile örtelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırına atalım. Yemeğimiz piştikten sonra yağlı kağıdı üzerinden alalım 15 dakika yağlı kağıtsız fırında pişirelim. Pişen yemeği fırından çıkaralım ve yemeğimiz servise hazır deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun” diye konuştu.


Cevizli Ev Baklavası

Aşçı Mehmet, cevizli ev baklavasının malzemelerini anlattı.

Hamuru için:

·         2 adet yumurta

·         1 çay bardağı sıvı yağ

·         1 çay bardağı soda

·         1 paket sıvı krema veya süt

·         1 paket kabartma tozu

·         1 yemek kaşığı sirke

·         Aldığı kadar un

Şerbeti için:

·         4 su bardağı su

·         4.5 su bardağı şeker

·         2-3 adet limon tozu veya limon suyu

Ayrıca:

·         3 paket ceviz

·         2 paket eritilmiş süzülmüş tereyağı

·         2 paket mısır nişastası (400 gr)

 İşte Aşçı Mehmet’in cevizli ev baklavası tarifi:

“Ön hazırlık olarak şerbetini ve hamurunu hazırlıyoruz. Şerbeti için: Su ile şekeri kısık ateşte 20-25 dakika kaynatıyoruz. En son limon tuzunu ekliyoruz. Soğumaya bırakıyoruz. Hamuru için: Bunun için un, yumurta, krema, sirke, sıvı yağ, kabartma tozunu ve soda çok yumuşak, ama ele yapışmayan bir hamur olacak şekilde yoğuruyoruz. Yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz. Hamurumuzu 6 eşit bezelere bölelim. Her bezeyi de 10 parçaya ayıralım. Açtığımız 10 adet tatlı tabağı büyüklüğündeki hamurları aralarına bol nişasta serperek üst üste koyalım. Üstlerini örtelim ki kurumasın. 60 katlık; İlk olarak 10 10′luk merdane ile tepsimiz büyüklüğünde açalım ve yaprak yaprak teker teker tepsiye koyalım. Arasına çekilmiş cevizimizi serpelim. Tekrar 10 10′luk açıyoruz ve üstüne yaprak yaprak koyuyoruz. Tekrar ceviz. Son olarak yine 10 10. Baklavayı istediğiniz gibi kesebilirsiniz. Eritilmiş ve süzülmüş tereyağını da üzerine döküyoruz. Isıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz. İlk sıcaklığı gittikten sonra soğuk şerbeti üzerine döküyoruz. Afiyet olsun, Ramazan Bayramınız şimdiden kutlu olsun” diye konuştu.

Muhabir: RESULENUR KANTAR