Hıdır ve İlyas peygamberlerin buluştuğu gün olduğuna inanılan Hıdırellez'i kutlayan binlerce Manisalı, bu senede dileklerini iletecek.  
Çeşitli ritüellerin yapıldığı bu gecede dualar edilip dilekler dilenir. İşte bu ritüellerden bazıları:
Hıdırellez de gün içinde mahallenin çocukları akşam yakılacak ateş için evlerden odun toplar ve bu odunlar biriktirilir. Her evden bir parça odun toplanmasının nedeni birlik beraberliği temsil eder. 
Akşam ezanı okunduktan sonra toplanan odunlar bir araya getirilir ve büyük bir ateş yakılır. Ateşin başında halaylar çekilir, oyunlar oynanır. Akşam ezanından yatsı ezanına kadar bu ateş diri tutulur ve o zamana kadar üzerinden atlanır. Dileği olan kişi ateşin üzerinden ilk atladığında dileğini diler ve 3 kere atlar. Dileği olan kişi ‘ben dilek dileyeceğim’ der ve herkes ona müsaade eder. Kişi dileğini diler ve 3 kere atlar ve diğerleri ‘Allah kabul etsin’ diyerek dileğine dua eder. 
Ateş başındaki eğlence ve dilek olayı yatsı ezanına kadar sürer. Yatsı ezanının okunmasının ardından dilekler birde yazarak ya da çizerek istenir. Temiz bir kağıt parçasına yazılan dilekler kırmızı ip ile gül ağacına asılır. Gül ağacı yok ise şayet evin balkonuna asılır. 
Bir başka dilek dileme yöntemi ise, dileğini gül ağacının altına taşlarla resmetmektir. Gül ağacının altına toplanan küçük taşlarla dilekler resim olarak yapılır ve sabah ezanına kadar bekletilir. 
Sabah ezanı okunmadan dilekler alınır ve akar suya bırakılır. Bulunduğunuz bölgede akarsu yoksa şayet dilekler güzelce katlanır ve cüzdana konur ve 1 yıl boyunca kesinlikle konulduğu yerden çıkarılmaz. 1 yıl sonra ise o dilek Hıdırellez ateşinde yakılır. Oğlu veya kızı evlensin isteyenler ise bir bebeği gelinlik giydirip gül ağacının altına koyarlar. 

Hıdırellezde asla ve asla yapmamanız gereken bir dilek yöntemi yeşil soğan yöntemidir. Bahçede bulunan yeşil soğanın 2 yaprağı bir birine kırmızı iple bağlanır ve uçları eşit kesilir. Bir tanesine güzel hayat diğerine kötü hayat denir ve belirlenir. Sabah uyandığınızda hangisi diğerinden uzunsa hayatınızın öyle geçeceğine inanılır. Bu yüzden hıdırellez gecesi yeşil soğan genellikle tüketilmemeye de özen gösterilir.
 

Öte yandan Hıdırellez Günü’nde binlerce vatandaşların umut kapısı olan ve ziyaretçiler, türbe duvarına yapıştırılan taşın düşmezse dileğin gerçekleşeceğine inanılan ve  ‘Hacet Dede Türbesi’ olduğuna inanılan yapının, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yaptığı kazı çalışması sonrası türbe olmadığı ortaya çıkmıştı. Hacet Dede olarak bilinen yapının aslında Fetih Mescidi olduğu ortay çıktı. Mescid Manisa’nın Fethinin 710’uncu yılında 26 Ekim 2023 Perşembe Günü ibadete açıldı.

Cannes Film Festivali'nde Türk sineması  tanıtılıyor Cannes Film Festivali'nde Türk sineması tanıtılıyor


 

Muhabir: DERYA ÖZTÜRK