Okul Müdürü Evra Seda Satan, “Bu kütüphane öğrencilere ne kazandıracak. Çocuklar ellerindekilerin kadrini kıymetini bilecekler. Maalesef günümüzde çok kolay tüketen bir toplumuz. Ama okulumuzda çocuklar geri dönüşümün farkındalar artık. Kolay kolay hiçbir şeyi atmıyorlar” dedi.

Manisa’da bir okulun geri dönüşümün her türlüsüne destek veren bir okul var. Manisa’nın Yunusemre ilçesinde bulunan Mehmet Suphi Egemen İlkokulu’nda hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kütüphanesiz Okul Kalmasın hem de eşi Emine Erdoğan’ın geri dönüşüm kütüphanelerine destek kapsamında tamamen geri dönüşümden oluşan bir kütüphane oluşturuldu.  Okul Müdürü Evra Seda Satan öncülüğünde öğrencilerin destekleriyle Küçük Sanayi Sitesi’nde kullanılan lambalar, lastikler, manavlardaki kasalar, balıkçı ağı, tekstil fabrikasındaki kumaşlar ve makaradan oluşan masalar, koruge boruları toplandı. Ve toplanan eşyalar geri dönüştürülerek bir kütüphane hayata geçti. Öğrenciler fırsat buldukça kütüphaneye giderek huzurlu bir ortamda kitap okuyor.

GERİ DÖNÜŞÜME TAM DESTEK

Okul Müdürü Evra Seda Satan, “Kütüphanemizi hem sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Kütüphanesiz Okul Kalmasın hem de eşi Sayın Emine Erdoğan’ın geri dönüşüm kütüphanelerini desteklediği proje kapsamında hazırladık. Okulumuzda bir kütüphane yoktu. Bu bize bir fırsat oldu. Öncelikle 2-3 hafta kadar Yunusemre Belediyesi başta olmak üzere şantiyelerde gezdik, sanayilerde gezdik. Eşyalarımızı topladık. Bu şekilde sevimli bir kütüphane oluşturduk. Öğretmenlerimiz ve idarecilerimizle. Çocuklar burayı çok sevdi. Boş zamanlarında sürekli geliyorlar. Burada kitap okuyarak değerlendiriyorlar. Bizde çok seviyoruz. Huzurlu bir ortam oldu. Hem de geri dönüştürdük. Yaklaşık 5 yıldır geri dönüşümün her türlüsünü destekliyorduk zaten. Çocuklarımız tekstil fabrikasından alınmış tenten iplikleriyle halılar dokuyorlar. Onun haricinde sürekli geri dönüşümden süs eşyaları yapıyorlar. Geri dönüşüm defileleri yapıyoruz bahçemizde. Geri dönüşümü sonuna kadar destekleyen bir okuluz” dedi.

KÜTÜPHANEDE YER ALAN MALZEMELER

Kütüphanede bulunan malzemelerden bahseden Satan, “Kütüphanemizde Küçük Sanayi Sitesinden çıkan lambalar var, belediyemizin şantiyesinden aldık. Manavlardan alınmış kasalar, lastikleri sanayide topladık.  Balıkçımızın ağını aldık nostaljik bir ortam oluşturmak için. Gene bir tekstil fabrikasından kumaşları edindik. Bunlarda defolu denilen kumaşlardı. Sağ olsunlar verdiler bize değerlendirmiş olduk. Masalarımız makaradan oluşuyor. Oturaklarımızda koruge boru denilen borulardan. Burada bulunan her şeyi geri dönüştürerekten değerlendirmiş olduk. Bu kütüphane öğrencilere ne kazandıracak. Çocuklar ellerindekilerin kadrini kıymetini bilecekler. Maalesef günümüzde çok kolay tüketen bir toplumuz. Ama okulumuzda çocuklar geri dönüşümün farkındalar artık. Kolay kolay hiçbir şeyi atmıyorlar. Bahçemizde de sürekli dönüştüren, yeni şeyler üreten öğrencilerimiz var. Bu kütüphanede onlara çok örnek oldu. Evlerinde de bu şekilde farklı geri dönüşümler yapıyorlar” diye konuştu.  CÜNEYT HASÇELİK

Editör: TE Bilisim