Bu hafta sonu Narman nenemizin yanına ziyarete gittik. Nede olsa eski topraktır bilse o bilir dedik ve ramazanda oruç tutarken sahurda ne yiyelim ki, bizi tok tutsun diye sorduk. Manisa'ya torunlarını ziyarete gelen Narman nenemiz aslında İzmirde yaşıyor. Torunlarına bu yaşına rağmen kendi memleketine ait yemekler yapmaktan keyif alan nenemiz 'yapıyorum ki torunlarımda bu lezzetleri bilsin öğrensin' diyor. 

Tırnaktan bile küçük İncil, görenleri hayrete düşürüyor Tırnaktan bile küçük İncil, görenleri hayrete düşürüyor

Sahurda ne yiyelim

Kete sahurda insanı tok tutar mis gibi çay demleyeceksin yanına pratik hemde çok lezzetli diyen Narman nenemiz; "boş boş anlatamam, unuturum birde arada malzemeyi,ben yapayım siz yazın bakalım okuyucularınıza Narman nenenizin Kars ketesini" diyor ve başlıyor hem yapmaya hem de anlatmaya...

Kete Hamuru

Hamuru için

  • 2 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı sıvı yağ 
  • 1 çay bardağı ılık yoğurt 
  • 2 yumurta akı sarısı üzerine ayırıyoruz
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un 

"Önce hamur kabına un katıyoruz çok değil göz kararı iki üç avuç kadar, unun ortasını açıp ortasına diğer bütün malemelerimizi katıyoruz. Yumurtanın sarısını ayırmalıyız ki üzerine süreceğiz unutmasınlar. Unu ve malzemelerin hepsini güzelce karıyoruz. Elimizle bakıyoruz kulak memesi kıvamına gelmeli. Un az gelirse un katalım. Güzelce yoğurmak lazım, en az bir 40 dakika yoğurulmalı. Hamur iyice özleşmeli ki lezzeti güzel olsun, yufkamız güzel açılsın."

Önemli püf noktası hamurun dinlenmesi diyen Narman nenemiz; iç harcının yapılışında ise dikkat edilmesi gerek en önemli püf noktası kısk ateş diyor.

Un Kavurması Kete Yapımı

Unlu iç malzemesi

  • 1 su bardağı sıvı yağ 
  • 1 yemek kaşığı tereyağ 
  • 4 su bardağı  un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 

Hamur dinlendikçe kabaracak ve daha güzel açılacak o dinlenirken de biz iç harcımızı hazırlayalım diyen Narman nenemiz başlıyor anlatmaya;

"Tavayı ocağa koyuyoruz sıvı yağımızı ve margarinimizi tava koyuyoruz. Margarin eriyince yavaş yavaş unumuzun tamamını katıyoruz. Tuzumuzu da ekleyip kısık ateşte unumuzu kavuruyoruz.  Unumuzu sabırla kısık ateşte kavurmalıyız. Hafif sarımtırak bir hal alacak ki lezzetli olsun. Kavurduktan sonra iç harcımızı kenarıya alalım dinlensin. O dinlenirken bizde yufkalarımızı açalım" diyerek bu sefer biraz fazla fotoğraf çekmemize izin veriyor. 

Kavrulmuş Un Serpme

Ara katlara sürülen Yağ

  • 100 g tereyağ
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ 

"Şimdi sıvı yağımız ve margarinimizi küçük bir tavada eritelim, bunu yufkalarımızın arasına süreceğiz" diyor.

Dinlenmiş hamuru alıp parçalara büyük bir itina ile bölen Narman nenemiz poşkunun ne olduğunu öğrenmiştiniz demi diyor. Öğrendik diyoruz o zaman geçin balakım poşkunun başına diyor. Bu sefer o anlatıyor biz onun tarifine göre kalanını yapmaya çalışıyoruz. 

"Hamuru 8 eşit paraçaya bölüyoruz.  ilk 4 yufkamızı orta boyutta açıyoruz ve her kata hazırladığımız yağımızdan sürüyoruz. 4. kata ise hazırladığımız iç harcını ikiye bölüyoruz. Yarısını ilk dört yufakamızın ortasına koyuyoruz ve yufkanın ortasına yayıyoruz. Ardından 4 kenarınıda ortaya ortaya katlıyoruz.  İkinci 4 yufkayıda açıyoruz, aynı şekilde ortasına kalan harcı koyuyor ve ortaya doğru kenarları kapatıyoruz."

Kete Bükme

"Elde ettiğimiz bu kündeleri şimdi merdane yardımıyla tepsi büyüklüğünde açıyoruz. Tepsinin altına yağ sürüp ketemizi içine koyuyoruz.  Ayırdığımız yumurta sarılarınıda ketemizin üzerine sürüyoruz. 180 derece fırında pişireceğiz ama en önemli püf noktası çatal ile ketelerin üzerine hafif delikler atıyoruz.  Afiyet Olsun" diyor.

Ekran Görüntüsü 2024 03 24 162450
 

Muhabir: DERYA ÖZTÜRK