Siyasilere seslenen Şehit Gazi Aileler Koruma ve kalkındırma Derneği Genel Başkanı İbrahim Sagun 2022'de seslerinin duyulmasını umut ettiklerini söyledi. Sagun, “Şehit ve Gazi Aileleri, vatan uğruna terör örgütüyle çarpışırken şehit düşen şehitlerimize Allah’tan rahmet kederli ailelerine sabır, Gazi olanlara da sağlık ve sıhhatler dilerim.  Onları en iyi şekilde temsil edip özlük haklarına sahip çıkarak sorunlarını çözmek için büyük çabalar sarf ediyoruz ” dedi.  Şehit Gazi Aileleri Koruma ve Kalkındırma Derneği olarak 8 yıldır bu görevi yürüten Başkan İbrahim Sagun, başta şehit yakınları ve gazilerin emanetlerine sahip çıkmayı amaçladıklarını söyledi.

POZİTİF AYRIMCILIK İLKESİNİ BİZİM İÇİN KULLANSINLAR

Siyasetçiler tarafından sorunların dile getirildiğini ancak çözüm bulunmadığını söyleyen Sagun, “Zira her seçim dönemi gündeme şehit yakınları ve gazilerle ilgili belli başlı sorunlar gündeme getirilse de iş bunların çözümü konusunda adım atıp kanuni karşılığını almak olduğunda bir türlü beklenen hamleler gelmiyor. Siyasiler bizi seçimden seçime hatırlıyor. Seçimlerden önce ya da gündem şartlarının gerektirdiği esaslara göre ihtiyaçlarımızı güncellemeleri lazım. MHP, CHP ve İYİ Parti'nin seçim bildirgelerinde zaten varız. AK Parti de sıkça dile getiriyor, düzenleme yapıldığı belirtiliyor ancak ancak sorunların çözümü henüz yok. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Hükümetimizin duyarlılığını biliyoruz. Bu temel sorunların 2022'de çözümüyle alakalı beklentilerimizi dile getiriyoruz. MHP'nin 2018'deki seçim bildirgesinde biz varız bütün partiler sorunlarımızı biliyor. Fırsatçılık yapıp da kimseyi sıkıştırmadık ama günümüzde hayat şartlarında sıkıntılar çoğalmaya başladı, ivedilikle çözüm için desteklerini bekliyoruz. Ahde vefanın kalıcı kanunlarla yerine getirilmesini talep ediyoruz. Bizler yüce Türk milletinin onur ve şeref madalyaları olarak, siyaset üstü bir yapıya sahibiz ve bizi unutmamalarını istiyoruz. Anayasanın 61. maddesindeki pozitif ayrımcılık ilkesini bizler için kullanmalarını talep ediyoruz” dedi.

MAAŞLAR ARTIRILMALI

Er ve erbaş statüsündeki şehitlerin anne ve babaların maaşlarına değinen Sagun, Er ve erbaş statüsündeki şehit anne ve babalarının maaşlarının düşük olduğunu beyan ederek, “Şehit Gazi Aileleri Asgari ücretin altında kalmaması için TBMM’sinin bu konu hakkında er, erbaş statüsünde Şehit Anne ve Babasına geçine bilir makul fiyatları düzeltilmesini istiyoruz. Yasal düzenlemeye göre yapılacak zamla, her birinin maaşının asgari ücret seviyesinin üstünde olabilmesi ve yükseltilmesini talep ediyoruz" ifadeleriyle mevcut tutarın artırılmasını beklediklerini kaydetti.

ŞEHİT KARDEŞLERİNİN TAMAMINA İŞ HAKKI TANINMALI

Başkan İbrahim Sagun'un dile getirdiği bir diğer husus ise şehit kardeşlerine verilen iş hakkı. Yalnızca iki kişiye tanınan bu hakkın yeterli olmadığını savunan Sagun, şehit kardeşlerinin tamamına iş hakkı verilmesini, TOKİ de kendilerinin ödemesi şartıyla kuraya girmeden tüm şehit ve gazi ailelerini çocuklarının tamamına kurasız TOKİ evlerinin verilmesini, 25 yaş üstünde olan şehit ve Gazi ailelerin çocuklarına tanıtılabilir kimlik kartı ve serbest dolaşım kartını, istediklerini aktardı.

GAZİ ÇOCUKLARINA İKİNCİ İŞ HAKKI VERİLMELİ

Derneğin bir diğer talebi ise gazi çocuklarına ilişkin oldu. 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'na atıfta bulunan Sagun, “Yaralanan Gazilerin çocuklarına kullandırılmak üzere ikinci iş hakkının da verilmesini talep ediyoruz” dedi.

ARAÇLARLA İLGİLİ VERİLEN DESTEK YETERSİZ

Gazilerin yüzde 90'a yakınının engelli olduğuna değinen Başkan Sagun, araçlarla ilgili de desteğin yetersiz olduğu görüşünde. Mevcut durumda engellilerin kullandığı araç limiti olarak yaklaşık 450 bin TL'nin baz alındığını ancak pek çok aracın özellikle döviz kurundaki yükseliş nedeniyle piyasa şartlarında çok daha yüksek fiyatlara satıldığını belirten Sagun, "450 bin TL'ye sıfır araç neredeyse hiç kalmadı. İki kişinin sığabileceği araçlar var ama Gazinin tekerlekli, akülü sandalyesi var. 3 bavul kadar yer tutuyor. O arabalar Gaziler için olmayan el, olmayan ayak demek. Günlük hayat şartlarını kolaylaştırıyor. Bunun yanı sıra ailesiyle sığması gerekiyor ama şuan ki limitte bu araçlara sığamıyor" şeklinde konuştu. Şehit ve gazi ailelerinin çocuklarına verilecek araçların Özel Tüketim Vergisi'nden (ÖTV) muaf olmasını da talep eden Sagun, hem limitin yükseltilmesi hem de engel oranı düşük olanların bu durumdan yararlanamadığına değinerek, şehit çocuklarının ve gazilerin tamamının bu haktan faydalanması talebinde bulunduklarını söyledi.

GAZİLER TERÖRLE MÜCADELE 15 TEMMUZ YA DA BAŞKA BİR ŞEY DİYE AYRILMAZ

2022'de seslerinin duyulmasını umut eden Sagun, maluliyet derecesi yeterli görülmediğinden yasal olarak gazi sayılmayanları da unutmadı. Başkan Sagun, şunları kaydetti: "Gazi arkadaşlarımızı sonuna kadar destekliyoruz. Gaziliğin ayrımı olmaz. Şehitliğin, Gaziliğin ayrımı gayrımı olmaz. Edirnekapı şehitliğine gittiğinizde Gazilerin terörle mücadele, 15 Temmuz ya da başka bir şey diye ayrılmaz. Maluliyet derecesi nedeniyle kanunen Gazi sayılmayanların değerlendirilme oranlarının değiştirilmesini istiyoruz. Onlar da unutulmasın.”

ORTEZ VE PROTEZ KISITLAMALARI KALDIRILMALI

Sağlık Uygulama Tekniği (SUT) ile ilgili konuya da değinen Sagun, "Bu yönetmeliğe göre terörle mücadelede yaralanmış Gazilerimiz kolunu, gözünü kaybetmiş ya da bir aparatsız yürüyemeyen, SUT yönetmeliğine göre ortez ve protez kısıtlamanın kaldırılmasını talep ediyoruz. Örneğin bir Gazinin ayağı yok, protez taktırması gerek, 'Çin malı 50 bin liralık taktırabiliriz' deniliyor ama o uygun olmayabiliyor, kişinin hayat şartlarını kolaylaştırmıyor. Oysa daha iyi bir şekilde tedavi edilmesi lazım. Bu kişiler, bedel öderken parayı düşünerek Şehit olmadı ki. Vatan için kendini feda etmiş insanların hayatlarının kısıtlanması doğru değil" ifadelerini kullandı. HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilisim