Üzümlerin salkım yapmaya başladığı dönemde yaşanan hastalıklara karşı Ziraat yüksek mühendisi Dilek Seda Bayburt çiftçilere, temiz üzüm için bağda biyoteknik mücadele konusunda önerilerde bulundu.

Temiz Üzüm Için Bağda Biyoteknik Mücadele Nasıl Yapılmalı (2)

Fahri Aktaş’ın bu kez durağı Gediz Mahallesi oldu Fahri Aktaş’ın bu kez durağı Gediz Mahallesi oldu

Kimyasal ilaçlama yapılmadan da mücadele yapmanın mümkün olduğunu belirten Bayburt,

“Bağın ana zararlısı olan salkım güvesine karşı kimyasal ilaç kullanılmadan mücadele yapmak için feromon yayıcılar kullanılmaktadır. Üreticilerimiz feromon yayıcıları bağları asarak salkım güvesine karşı mücadele yapmaktadır. feromon yayıcılarda dişi kelebeğin kokusu bulunmaktadır bir dekar bağa yaklaşık 45 ile 60 arasında feromon yayıcılar asılarak ortama bu şekilde dişi kelebek kokusu yayılır. Bu sayede dişi ve erkek kelebekler birbirini bulamaz. Birbirini bulamadıkları içinde çiftleşemez ve yumurtada bırakamazlar. Böylece üzümlere zarar yapmasının önüne geçilmiş olur.” dedi.

Temiz Üzüm Için Bağda Biyoteknik Mücadele Nasıl Yapılmalı (1)

Feromon yayıcıların bağlara nasıl yerleştirildiği konusunda önemli açıklamalarda bulunarak şu ifadelere yer verdi:

“Feromon yayıcılar izleme tuzaklarında ilk erginler görüldüğünde yani nisan ayı gibi asılmaya başlanır.  Bir yayıcı 21 metrekare alanda etkilidir. Öncelikle feromon asacak bir kişi bir sıra arasına girdiğinde baştan aşağı sağlı sollu iki tane olacak şekilde asar 21 metrekareye olacak şekilde bağımız tamamlanır. Yayıcılar direk güneşte kalan yerlere metal tel üzerine kırılabilecek dallara ve filizlere bağlanmaz. Gölgede kalan kalın dallara bağlanır. Temiz ve sağlıklı üzüm elde etmek için üreticilerimizin biyoteknik mücadele yapmalarını tavsiye ediyoruz.”

Muhabir: RESULENUR KANTAR