• DOLAR 32,45 %-0.15
  • EURO 34,83 %-0.66
  • ALTIN 2.439,70 %0.14
  • BİST100 9.916 %2.05
  • BITCOIN 62.995 %-1.88
  • ETHERIUM 3.112 %-0.72
24°

J.NIN NOT DEFTERİ 3. BÖLÜM GEÇİCİ/ GÖREV

Necati Kavlak

Yayınlanma

                                       

                                                                    ANI


Yılların uzunmuş gibi görünen yolu, Nil nehri gibi, sesiz ve derinden ılgın ılgın akar görünse de; günler yüz metre koşan atlet kadar çok hızlı koşuyordu. Nasıl ki nehrin doğduğu bir kaynak ve ulaşmak istediği bir okyanus varsa, dönen dünyanın da, kendi içinde sakladığı sırı insanoğlu bir gün elbette çözecek.
Onun içindir ki şair “Yıllar ne çabuk geçti o günler arasından, Bir tel saç onun kaldı bütün hatırasından” demiş ve bu güzel şarkı yıllardır hem gönüllerde, hem de hep dilinde…
Doruk Kıbrısçığa geleli daha kaç gün oldu ki?
Tam da koltuğuna yeni yeni ısınmış, işleri rayına oturtmuştu ki, J. Komutanlığından gelen bir emir her şeyi alt üst etmeye yetti.
Niçin mi?
Basın, uzun bir zamandan beri, Bolu cezaevinden firar eden Hasan Duman adında ki bir hükümlüyü; allayıp pullayıp, Bolu canavarı diye manşetine aldı ve aylarca susmadı.
Çapraz fişeklikli, eli Mavzerli, kaytan bıyıklı hükümlü, Köroğlu geri döndü gibi yakıştırmalarla, manşetten inmedi.
Bolu Jandarması için, bu manşet hiç hoş değildi görev zafiyeti bile denebilirdi.
Buna bir çözüm bulmak için, Nevşehir Komando taburundan, bir tim istenmiş, gelecek timle birlikte; Doruk’ta Bu firarinin takibine için geçici görevle İl merkez J. Bl. Komutanlığında görevlendirilmişti.
Askerlikte, “emir demiri keser “ çok sık kullanılan bir deyimdir. Doruk için yapacak bir şey yoktu! Emir demiri kesmişti bile.
Geçici görev emir kendine tebliğ edilince, küçük bir valiz hazırladı, ertesi gün, Hamdi’nin 5 kişilik mavi Jeepiyle Bolu’nun yolunu tuttu.
Öğleye vakti, Bolu İl Merkez J. Bölük Komutanlığına intikal etti. Önce bölük ve karakolda görevli rütbeli personelle tanıştı.
Bölük Komutanı, Üsteğmen Çizmeli, Merkez Karakol Komutanı Astsubay Salar, Doruğa Hasan Duman’la ilgili bilmesi gereken kısa, özet bilgi aktardı.
Tanıştığı rütbeli personel arasında Doruk’tan daha deneyimsiz, daha çömez biri yoktu.
Kendi kendine, erken pişeceksin çocuk, kurda kuşa yem olma dikkatli ol cümleleri dökülüverdi dudaklarından.
Sonra, elindeki valizi, bölük girişinde çift ranzalı Nöbetçi Subaylığı odasına bıraktı. Karakol Komutanı Salar’ın odasına takıldı…
Onunla işten fırsat buldukça, sohbet ettiler.
Cezaevi firarisini konuştular, basın, büyütmüş Duman’ı. J.Genel Komutanlığı bu kaçağın yakalanmasını ve basının gündeminden düşmesini istiyormuş.
Sırf bu yüzden, komando timi görevlendirilmiş.
Nevşehir Komando Tabur Komutanlığından görevlendirilen Jandarma timi de, akşama kalmaz, intikal edermiş. Saların akşama kalmaz dediği Tim, Kaiser pickupla mesai bitmeden, nizamiye kapısından içeri girdi. Tanışma sırası şimdi onlardaydı.
Gazetelerin, Bolu Dağlarının korkusuz adamı diye manşet attığı, Hasan Duman’ı takip etmek, nasıl bir duygu? Yaşanarak görülecekti.
O akşam istirahat edildi. Ertesi sabah, Mesai başlamadan, motorize olarak hem bölgeyi tanıma hem de firariye teslim olma fırsatı yaratmak için, köy köy baskın yapıldı ve komandonun bölgede varlığı hissettirildi.
Tim bir hafta için görevlendirilmişti. 1 Hafta boyunca gece gündüz demeden, harekât devam etti. Yeri geldiğinde, arazide konaklıyorlardı.
Bir hafta da çabucak geçiverdi. Tim aldığı emir gereği, birliğine geri döndü. Doruk İl Merkez J.Komutanlığında istirahata çekilmişti ki, gece vakti (?)bir  muhbir geldi. Hasan Duman bu gece sabaha karşı köye gelecek diye ihbarda bulundu. Palan pandıras hazırlandılar. 4 kişilik bir tim oluşmuştu. Belli bir bölgeye kadar arabayla gidildi, sonra yaya olarak ihbarcının evine gece yarısı intikal edildi.
Ramazan ayı içindeydi, bir gece-iki gece/ üç gece; ha geldi ha gelecek diye, firarinin gelişi hep aynı evde pusuda kalındı.
Ne gelen var ne giden. 3. Günün sabahı tan yeri ağarmadan pusu kaldırıldı, kimseye görünmeden köyden çıkıldı.
Birliğe ger dönüldü. Bu arada, C. Savcılığı, Kayseri’ye Mahkûm sevki için bir müzekkere göndermiş. Bu görevi Doruğa önerdiler. Hiç beklenmedik bir fırsattı. Kendisi için başlı başına bir deneyim olacaktı, görevin üstüne balıklama atladı.
Sevk evrakları, harcırah, otobüs bileti temini falan derken, gün çabucak bitmişti. Ertesi sabah Ceza evinden Mahkûmları teslim aldı, terminalden otobüse ve ver elini Kayseri. Yolculuk başlamıştı.
Sevk yolculuğu bayağı keyifli geçti.. Yorucu olmasına rağmen, sağ salim, vukuatsız mahkûmları aynı gün, yerine teslim etmenin tadını çıkarttı.
Bir gece Kayseri Jandarmasına misafir oldular. Ertesi gün geri dönüş ve Bolu’ya intikal. Heyecanlı bir macera filmi izler gibiydi yaşananlar.
Sevk dönüşü, yorulmuş erken yatmıştı Doruk! Gece yine daha önce gelen muhbir gelmiş, ihbarda bulunmuş ve gece İl Merkez Bölük K.lığı rütbelileri Duman’ı yakalamak için göreve gitmişti. Doruk, sabah olanları öğrenince, kendi kendine kızdı ve doğrudan Alay Komutanına çıkıp, beni buraya Takip için görevlendirdiniz, bu gece takibe gitmişler ve beni götürmediler. İzin verin, ben birliğime döneyim dedi. Alay komutanı, sen yoldan geldin diye almadılar. İstersen bugün birliğine git yarın geri dön dedi. Doruk hiç düşünmedi, bir gün bürgündü Kıbrısçığa gitti.
Ertesi gün sabah erkenden Bolu’ya döndü, Kıbrısçık durağından, ana caddeye çıktığında, Takibe giden, Jandarma timinin arabası sözleşmişler gibi önünden geçti. Sokakta insanlar jandarma Bolu Canavarı Hasan Dumanı, vurmuş diye konuşuyordu.
Hızlı adımlarla, İl Merkez J. Bl. Komutanlığına gitti. İçeri girdiğinde herkesin keyfi yerindeydi. Alay komutanı, Bölük Komutanı, Karakol Komutanı hepsi bir aradaydı ve operasyonu konuşuyorlardı. Doruk bir süre olup biteni izledi, sonra takip bittiğine göre ben birliğime döneyim önerisi getirdi. Alay Komutanın keyfi yerindeydi, bir hafta izinlisin, sonra birliğine dönersin, izin kâğıdını personel şubeden alırsın deyiverdi.                                                                                                       Böylece geçici görev, mükâfat izniyle sona ermişti. Daha önce, Bolu Canavarı/ İkinci Köroğlu diye yere göğe sığdıramayan yazılı basın; ertesi gün: Su Testisi Su Yolunda Kırıldı, ”BOLU CANAVARI’NI” Jandarma öldürdü diye manşetten verdi.

                                                              Bolu Kıbrıscık İlçesi: Mayıs 2013

                                                                    …/…

Yorumlar