Manisa Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. İsmet Nardal, kan bağışının her zaman önemli bir ihtiyaç olduğunu belirtti, hacamat konusunda önemli uyarılarda bulundu.  

Nardal, “Bizim için biraz sıkıntı oluşturan hacamat var. Evet hacamat sünnettir. Peygamberimizin yaptığı ayrıca benim bu konuda araştırmalarım var. 5 defa hac görevim var resmi. Kan akıtılabileceğini Peygamberimiz göstermiş. O sıcakta fazla dolaşırken ayaklar da bilekler de şişer. Bizden bir ekip içinde jilet olan cildi 2 milimetre kadar kesen bir alet vardır ezelden beri. 10-15 ml kan akar ayakta. O bir rahatlatıyor. Bu yani 1330 küsur sene önce bir kanı toplayıp da hastaya verme imkanı yoktu. 1950’den sonra Türkiye’de başladı. Dolaysıyla hacamat sünnettir Peygamberimiz yapmış. Ama bugün için hacamat yapıldıktan sonra 1 yıl kan alamıyoruz biz” dedi.

HACAMATIN KARŞISINDA DEĞİLİM AMA YAPTIRDIN MI BİZ 1 YIL KAN ALAMIYORUZ

Hacamat yapandan, küpe takandan, dövme yaptırandan 1 yıl boyunca kan almadıklarını vurgulayan Nardal, “Vücuda bıçak dediği zaman, küpe taktırdığınız zaman, akupunktur dövme yaptırdığınız zaman bir kişiden biz 1 yıl kan almıyoruz. Ameliyat olandan hariç. Yani bugün hacamat yaptırdın 2 ay evvel. Onu bir yıla tamamlarız. 10 ay kan verme deriz. 4 hastalıktan Hepatit B, Hepatit C, HIV/AIDS hastalıklardan biri gelebilir vücuda. Ama pencere dönemini atlatabilmek için 1 yıla tamamlıyoruz. Dolaysıyla kan alırken dikkat etmemiz gereken konulardan biri hacamat sünnettir. Ancak inançlı kişiler yaptırıyor saygı duyarım. Ama Kur’an-ı Kerim’de de Maide süresi var. 32. Ayeti diyor ki, ‘Bir insanı öldürürsen bütün insanları öldürmüş kadar günaha girersin. Yaşamasına sebep olursan o kadar insan da yaşatmış kadar sevap kazanmış olursun.’ Kardeşim bir tarafta sünnet, bir tarafta ayet var. Tamam sünneti yaptır. Hacamat yaptıranlara diyorum ki gidin kan verin sonra hacamat yaptırın. Hacamatın karşısında değilim ama yaptırdın mı biz 1 yıl kan alamıyoruz. Hacamat yapın ama önce kan bağışında bulunun” diye konuştu. CÜNEYT HASÇELİK