AK Parti döneminin son 15 yılında 386 bin madene ruhsat verildiğini, 2 bine yakın maden işçisinin de hayatını kaybettiğini belirten CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa’nın Soma ilçesinin de yer aldığı 11 madene daha onay verildiğine dikkat çekerek konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

“11 madene daha onay verdi”

Soma’da yaklaşık 7 bin metrekarelik ormanlık alanda maden arama çalışması yapılacağını hatırlatan Başevirgen,

“İliç’te toprak altındaki madencilerimize hala ulaşılamazken, Elazığ’da bir başka maden ocağında göçük meydana geldi. Gözü ranttan başka bir şey görmeyen iktidar ise peş peşe maden kazalarının yaşandığı bu süreçte içlerinde seçim bölgem Manisa’nın Soma ilçesinin de yer aldığı 11 madene daha onay verdi. Soma’da yaklaşık 7 bin metrekarelik ormanlık alanda maden arama çalışması yapılacak” ifadelerinde bulundu.

“İşçilerimize mezar olan bu madencilik faaliyetlerine karşı çıkıyoruz”

Cezalerin caydırıcılığı olmadığını belirten CHP’li Başevirgen, ,

“AKP iktidarı süresince 2 bine yakın maden işçisi hayatını kaybetti. Caydırıcılığı olmayan cezaları ödeyip, kural tanımazlığa devam eden, her seferinde işçilerimize mezar olan bu madencilik faaliyetlerine karşı çıkıyoruz. İşçinin sağlığını ve güvenliğini hiçe sayan bu anlayış canlarımızı bizden alıyor” şeklinde konuştu.

SON DAKİKA: Kesin yerel seçim sonuçları açıklandı SON DAKİKA: Kesin yerel seçim sonuçları açıklandı

“En ölümcül maden kazalarının beşi Türkiye’de” 

Genel seçimlerin ardından Meclis Genel Kurulu’na 44 tane kanun teklifi geldiğini söyleyen Başevirgen, kanun tekliflerinin arasında madencilerin iş sağlığı ile ilgili madde olmadığın ifade etti. Başevirgen sözlerine şöyle devam etti:

“İçlerinde madencilerin güvenliği, madencilerin iş sağlığı ile ilgili tek bir madde yok. Önce İliç sonra Elazığ’da yaşanan maden kazaları yurdun dört bir yanındaki madenler için sinyal veriyor. Dünya’da son 20 yılda meydana gelen en ölümcül maden kazalarının beşi Türkiye’de gerçekleşti. İngiliz, Fransız, Alman madencinin fıtratında olmayan bizim madencimizin fıtratında olamaz.” 

“Hak arayışımızı sürdüreceğiz”

CHP’li Başevirgen madenciler için hak arayışına devam edeceklerini belirterek,

“Binlerce madencinin tedbirsizlikler, kural tanımazlıklar nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çeken Başevirgen, “Soma’da 301 madencisini şehit vermiş bir ilin milletvekili olarak, artık yeni can kayıplarına tahammülümüz yok. Bizler denetimsiz madenciliğe kurban edilen binlerce madencimiz için hak arayışımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
 

Kaynak: RESULENUR KANTAR