Bugün Dünya kadınları, Dünya  kadınlar gününü kutluyor.

Kim
Neyi
Niçin
Nasıl Kutluyor?
Dünya kadınlar gününün kısa tarihçesi ne? ABD’nin New York kentinde 40 000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlar.
Polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi arkasından da çıkan yangında; işçi fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucu, çoğu kadın 129 işçi can verir.
Yüz yirmi dokuz (129) cana mal olan, o kara gün 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü” ilk kez 1921 yılında kadınlar günü olarak kutlanıyor.
Türk kadını “8 Mart “Emekçi Kadınlar Günü”  olarak başlamış. Sonra 1975 yılına kadar unutulmuş.
1975 yılında “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapılmış.
Çocuklar Duymasan Dizisinin renkli ismi “Seyyar Tayyar’ın” ifadesiyle yapılış o yapılış…
Kutlamalar patlamış gitmiş.
Türk Kadının, kadınlar günü, Dünya kadınlarıyla birlikte düzenli olarak kutlanması, 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’ ne kadar aksamadan sürmüş.
12 Eylül Askeri Darbesiyle Anayasa ve Demokrasi askıya alınınca, “Dünya Kadınlar Günü” kutlaması da 4 yıl askıda kalmış ve süreyle herhangi bir etkinlik yapılmamış. 1984 yılında demokrasi treni yeniden rayına girip, özgürlükler yavaş yavaş yol almaya başlayınca, çağdaş Türk kadını, örgütlü ve bireysel manada Dünya kadınlarıyla birlikte yeniden bu anlamlı günü kutlamaya başladı.
Başladı başlamasına da, bizdeki kutlamalar çok renkli. Anadolu kadını hala kimliğini arıyor.
Özgürlüğe susuz!
Ekonomik şartlar, örf adet, gelenek töre anlayışı, din ve inanç,  farklılıkları bir anlamda “Dünya Kadınlar Günü” kutlamalarını da etkiliyor.
Metropollerde yaşayan, ekonomik özgürlüğü elinde olan kadınların kutlamaları ile varoşlarda ve kırsal kesim kadınlarının kutlamaları çok farklı.
Birinin gözlerinde sürme, tırnaklarında oje, bir elinde ayna umurunda değil dünya…Yaz Günü Sokakta Yürüyen Genç Şehirli Kadının Vektör Çizimi Stok Vektör  Sanatı & Arka görünüm'nin Daha Fazla Görseli - iStock
Diğerlerin sırtında sopa, karnında sopa, elinde çapa, yaşamın tüm yük ve ağırlığı omuzlarında.
Biri sosyetenin göz bebeği, girince mekâna, başlar çevriliyor ona, dikkatler üstünde.
Gören Yeşil Çam’ın Taçsız Kraliçesini izler gibi bakıyor. Öteki sarmış sırtına bebesini, önüne katmış birkaç koyun keçi, azık torbasında bir çıkın ekmek, çobanlık ediyor dağda bayırda.
Sorarım size, hak adalet, eşitlik izan insaf var mı, kutlanan kadınlar gününde?
Her gün gazete Manşetlerinde ya kadına şiddet, ya cinayet ya da istismar. Şiddete maruz kalan kadınımız diyor ki “kocamdır döver de severde” hiç düşünmüyor ben de insanım kimse bana şiddet uygulayamaz diye. Dünya kadınlar gününün tarihçesi 08 Mart 1857 nereden baksan 1,5 yüzyıl geçmiş.
Bir buçuk yüzyıl yetmemiş, Türk Anası, Bacısı, Kızı ve gelinin sorunlarını çözmeye.
Kim bili?
Belki Dünya kadınları, Ayşe Fatma, Menekşe, Kıvılcım’a da sahip çıkar bir gün! Eli kınalı, tırnağı ojeli, gözü sürmeli, köylü kentli tüm kadınlarımızın kadınlar günü kutlu olsun.
Ümit edelim ki devlet yönetime gelenler, gayri safi milli hasılayı insanca bölüştürecek sağduyuya ulaşır ve Anadolu kadını da insan onuruna yakışır bir yaşama sahip olur