Eskiden daha sık oynadığımız ‘Kulaktan Kulağa’ diye bir oyun vardı. Bir kelimeyi diğer arkadaşımızın kulağına söyler ve sıranın sonundaki kişiye ulaştığı halini duymak için sabırsızlanırdık.
Çok defa o kelime sırasının sonundakine hatalı ulaşırdı. İlk duyduğumuz hali ile kalmazdı. 
Tarihte yaşanan birçok vakada günümüze değişerek gelmiştir. Adeta ‘neydik ne olduk’ bakış açısını doğrular gibi tarihe tanıklık eden durumlar.
Dünya Emekçi Kadınlar günü de bu tarihsel döngünün kurbanı olmuş kutlamalardan biri haline dönüşmüştür.
Dünyanın pek çok ülkesinde kutlanan emekçi kadınların günü eşitlik, adalet ve kadın hakları konularında mücadele edilmesini hatırlatmak ve farkındalık yaratmak için kutlanıyor. Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak da bilinen günün 8 Mart tarihi olarak belirlenmesine neden olan olaylar hakkında farklı iddialar mevcuttur. Bu iddialardan biri de 19. yüzyılın ortalarında Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan bir greve dayanıyor.
1857 yılında ABD’nin New York kentinde bir tekstil fabrikasında çalışan kadın işçiler, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve daha iyi maaş beklentisi nedeni ile grev yapmışlardı. 
Grev sırasında fabrikada çıkan yangından kaçmayı denerken polis barikatına takılan işçiler oluşan panik ve kargaşa nedeni ile trajik bir son ile öldüler.
Çoğu da kadın olan 120 işçi hayatını kaybetti. Bu kayıpların ardından cenazelere on binlerce kişi katılarak toplumsal bir hareket başlattı. Bu talihsiz yangının çıktığı tarih ne yazık ki 8 Mart olarak kayda geçti.
Tarihsel açıdan bakıldığında hak arayışında olan emekçi kadınların bu önemli günü pek çok kez Dünyanın farklı ülkelerinde kutlanması yasaklanmıştır. Yaptığım araştırmada Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında ve sonrasında sosyalizmin yayılmasından çekinen bazı ülkeler, Dünya Kadınlar Günü’nün anılmasını yasaklamışlardır. En azından tarih kitapları böyle söylüyor.
Neyse ki Birleşmiş Milletler 1977 yılında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak bugünü tanımış olup resmiyette kutlanması için de öncü olmuştur.
Türkiye’de ise 1921 yılında kutlanan Dünya Kadınlar Günü, 1975 yılına kadar yine kutlanmamış olup 12 Eylül 1980 ‘de yönetime el koyan asker nedeni ile 4 yıl boyunca hiçbir etkinlik ya da kutlama yapılmamıştır.
1984 yılından sonra kutlanmaya başlanan Kadınlar Günü artık popüler kültürün de bir parçası olmuş ve farklı gruplar tarafından da benimsenmeye başlanan günün etki alanı genişlemeye devam etmiştir. Bazı şirketler ise kurumsal sosyal sorumluluk adı altında bugüne özel, reklam ve pazarlama faaliyetleri oluşturma kararı almıştır. Tarihsel gelişimini okuduğum kadarı ile oldukça boyut atlamış ve kurumsallaşmış olan emekçi kadınlar gününün popülist yaklaşımlarla desteklendiğini söylesem abartmış olmam galiba. Oysa ki emekçi kadınlar sadece emeklerinin karşılığını almayı, desteklenmeyi ve saygı duyulmayı bekliyorlar. 
Bizleri takip eden tüm emekçi kadınların günü kutlu olsun. 

Sağlıkla Kalın