Gölhisar İlçesi Konak Mahallesinde 1975 yılında kahvehane olarak çalıştırdıkları işletmede müşterileri için çay bardağından hazırladıkları Çörekotu Kahvesi’nin hikayesini anlatan Memiş Bilgin, işletmesinin dizaynı ile aynı zamanda gelen misafirlerine bir nostalji de yaşatıyor. İdrar söktürücü, hazmı kolaylaştırıcı, iltihaplı hastalıklara karşı iyileştirici, bağırsak ve midede meydana gelen şişkinlik ve gaz problemine karşı, öksürük, astım ve nefes darlığına karşı iyileştirici özellikleri bulunan çörekotu kahvesi Burdur’un Gölhisar ilçesinde vatandaşlar tarafından bol bol tüketilen bir kahve niteliğinde.

A W153096 02
İlçede bulunan bir işletme nostaljik eserlerden oluşan dizaynıyla ilgi çeken bir işletmede vatandaşlara sunulan çörekotu kahvesine ülkenin birçok yerinden gelen turistlerin ilgisi büyük. Bu nostaljik ortamda geçmişe adeta bir yolculuğa çıkan müşteriler, diğer taraftan farklı sunumuyla Çörekotu Kahvesinin tadına bakıyorlar.

A W153096 03

1975 yılından bu tarafa yaptıkları kahveyi anlatan işletme sahibi Memiş Bilgin(56); “1968 Gölhisar Doğumluyum. Gölhisar denince aklımıza Kibyra Antik Kenti, Gölhisar Kavurması, Kar Şerbeti, Kültür evi gelir. Gölhisar ile özdeşmiş değerlerimizdir bunlar. Biz bunlardan bir tanesi olan Çörekotu Kahvesini yapıyoruz. 1975 yılından beri çörekotu kahvesini kahve olarak yapıyoruz. İlçemiz için önemli olan bu kahvenin bir kenarda kalmasına gönlümüz el vermedi. Kültürel bir zenginliğimiz olarak ön plana çıkmasını istedik. Özel bir mekân olarak kültür kahvesinde sergilediğimiz ürünlerle bu kahvemizi sunuyoruz. 7’den 77’ye herkesin buluştuğu bir mekandayız. Kültür sunumuyla kahvemizi sunuyoruz. Ahşap senit üzerinde, toprak testideki suyu ile birlikte lokumumuzu birlikte sunuyoruz. Hazırladığımız kahvemize ilave çörekotu ya da susam eklenerek içilmesini tavsiye ediyoruz. Kaliteli ürünlerin, kaliteli işlerin marka olması içinde marka tescilimizi 10 yıl önce alarak değer kattık. Gölhisar’ımızın ilk marka tescilli ürünüdür çörekotu kahvesi” şeklinde konuştu.

A W153096 04

Aktiffelsefe Manisa, ‘Aytekin Karapaça ve Şiirlerle Sohbet’ etkinliği yapacak Aktiffelsefe Manisa, ‘Aytekin Karapaça ve Şiirlerle Sohbet’ etkinliği yapacak

Hasadı yapıldıktan sonra kurutulan çörek otu tohumlarının kavrulup değirmende toz haline gelinceye değin öğütülüp içerisine yine kavrulmuş nohut tozu ilave edildikten sonra toz kahve haline gelen çörek otu kahvesi, aynı Türk kahvesi gibi pişirilerek sunuma hazır hale gelir.

Kaynak: İHA