Çevremizde yaşananların anlaşılmasından tutun, her an medyadan akan bilgilerin anlaşılması ve doğru bir şekilde yorumlanabilmesi için medya okuryazarlığı kavramının önemi yadsınamaz bir gerçektir.

Medya okuryazarlığı, enformasyon hakkında daha seçici olmamızda, daha analitik olmamızda ve en önemlisi medyanın etkilerini kontrol etmemiz konusunda bize kolaylık sağlar. 

Basın organları, bizlerin dünyayı nasıl kavrayacağını biçimliyor ve yönlendiriyor. Sürekli gelişen teknoloji ile birlikte medya, kullanmış olduğu farklı tekniklerle bizleri kendine çok rahat bir şekilde çekebiliyor. Eğer bizlere aktarılan gizli ya da açık mesajların farkına varamazsak, medya, yaşadığımız dünyayı nasıl kavramamız gerektiği hakkında kontrol sahibi olur. Bu da istediğimiz bir şey değil. Uğradığımız enformasyon akışında, bilhassa çocuklar, kendilerine verilen bilgiyi hiç süzmeden, olduğu gibi alıyorlar. İşte tam da bu noktada medya okuryazarlığı oldukça önemli. 

Çevremizde ve medyada sürekli olarak bilgi akışı var ve bizler her duyduğumuzu, gördüğümüzü direkt olarak doğru kabul edersek maalesef enformasyon kirliliğine maruz kalmış oluyoruz. Oysa ulaştığımız herhangi bir bilgiyi detaylı olarak araştırmamız ve teyit etmemiz gerekiyor. Teyit etme konusunda teyit.org gibi sitelerden yararlanabiliriz.

Şu konuya da değinmeden yazımı bitirmek istemedim. Ders olarak bildiğim kadarıyla 7.sınıf müfredatında var ama seçmeli olarak. Medya okuryazarlığı dersinin seçmeli değil, zorunlu bir ders olması gerektiğini düşünenlerdenim. Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler ve diğer zorunlu olan tüm dersler gibi medya okuryazarlığı da hayatımız boyunca her konuda bize çevremizdeki olaylara dikkatli bir şekilde bakıp, doğru bir şekilde yargılayabilmemiz için yardımcı olacaktır.