Kur’an Müslümanlar için hayat kitabıdır. Hem dünya hem de ahiret hayatlarına ilişkin ilahi düsturları insanlara sunar. İçerisinde hayatın her alanıyla ilgili kurallar olduğu gibi insanın diğer insanlarla ilişkilerini düzenleyen kuralları da barındırır. Toplumsal ilişkileri ele alan Hucurat Süresinde Rabbimiz muhataplarına insani ilişkilerde ahlaki ilkeleri şöyle bildirmektedir.

1- Size gelen haberin doğruluğunu araştırın. Toplumda ortaya çıkan birçok anlaşmazlığın, kavga ve küslüğün altında bize gelen her habere inanmak yatar. Müslüman kendisine gelen her bilgi ve habere teenni ile yaklaşır ve doğruluğunu teyit eder ona göre davranması gerekir.

2- Adaletli Davranın. Adalet bir toplumu ayakta tutan en önemli unsurlardan biridir. Son ilahi kitap olan kitabımız birçok ayette kendi aleyhine bile olsa adaleti ayakta tutun buyurarak toplumsal ilişkilerde adalete vurgu yapmaktadır.

3- İnsanların Arasını Düzeltin. Rabbimiz insanları birbirleriyle tanışıp kaynaşmları için yarattığını ifade ederek küslük ve dargınlığın insana yakışmadığını belirtmektedir. Nitekim Hz. Peygamber de bir müminin üç günden fazla küs durmasının caiz olmadığını bildirmektedir.

4- Alay Etmeyin. İnsanın onuru en önemli kutsallardan biridir. Hiç kimse başka birini kim olursa olsun alaya alamaz, her insan mükerremdir, onuru değerlidir. İnsanı küçümseyecek her türlü hakaret,alay istihza dinimizce yasaklanmıştır.

5- Birbirinizi Ayıplamayın. Dünyada herkes hata işleyebilir. Herkesin birtakım kusurları olabilir. Ancak hataları ayıpları yüze vurmak müslümana yakışmaz. Uygun ortamda usulune uygun kişi ve yerde kardeşimize uyarı ve nasihatlerde bulunabiliriz ama toplum içinde onu ayıplamak küçük düşürmek rezil etmeye çalışmak uygun olmaz.

6- Birbirinize Kötü Lakap Takmayın. Dinimiz kimseye kendi isminin dışında birtakım aşağılama ifade eden kötü lakaplarla çağrılmalarını insan onurunu zedelediği için yasaklamıştır.

7- Zannın Çoğundan Sakının. Kesin bir bilgi olmadan birisi hakkında kötü zan beslemek kuranın yasakladığı hususlardan birisidir. Müslüman iyi niyet sahibidir. İnsanlar hakkında delil olmadan su-i zanda bulunmaz.

8- Kusur ve Gizlileri Araştırmayın. Hucurat süresinde haber verilen bir diğer ilahi düstur insanların kusur ve gizli hallerini araştırmamaktır. Müslüman kendisiyle iligilenir. Rabbine nasıl daha iyi bir kul olabilir bunun gayretinde olmalıdır.

9- Birbirinizin Gıybetini Yapmayın. Ayette ölü kardeşin etini yemek olarak belirtilen gıybet müslümana yakışmayan insani ilişkileri zayıflatan aynı zamanda sevapları yok eden bir hastalıktır. Müslüman yanında olmayan kimse hakkında ileri geri konuşmamalı gıybetten uzak durmalıdır.

Rabbim cümlemize Kur’an ahlakıyla ahlaklanmayı, kendimiz ve ailemizle İslam ahlakı üzerine yaşayabilmeyi ve iman üzere ölmeyi nasip eylesin. Kalın Sağlıcakla....