EBSO (Ege Bölgesi Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar açıkladı. İstanbul Sanayi Odasının ilan ettiği 2021 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışması içerisinde 74 EBSO Üyesi var.

Yorgancılar’ın verdiği bilgiler arasında çok ilginç bir ayrıntı dikkat çekiyor.

Merkezi İstanbul, Ankara veya başka şehirlerde olup, aynı zamanda üretimleri İzmir’de olduğu için EBSO üyesi olan firmalar da bu sayıya dahil edilmiş.

İşin özü şu: Fabrikalar İzmir’i kirletiyor ama nedense merkezleri İstanbul’da.

Sadece bu bilgi bile trajik durumu ortaya koyuyor.

 

***

Açıklanan rakamlara göre İzmir’de bulunan fabrika ve üretim merkezleri Türkiye’nin toplam üretiminin yaklaşık yüzde 15’ini karşılıyor.

Ülkemiz için üretim yapan, katma değer oluşturan her işletme başımızın tacı. Öncelikle bunu söyleyelim.

Ama madalyonun bir de diğer yüzü var. Her sanayi üretiminin bir de getirdiği kirlilik ve kentte yaşayan insanların hayatını etkileyen sorunları var.

Aliağa başta olmak üzere İzmir’in kuzey ilçelerindeki hava kaliteleri bunun en güzel kanıtı.

İzmirliler kirliliğini çekiyor, soludukları havanın bile kalitesi etkileniyor ama bu devasa üretimin tüm artıları İstanbul’a yazılıyor.

Çok ilginç bir örnek var. Türkiye’nin en büyük rafinerileri İzmir’de Aliağa’da üretim yapıyor. Ama İzmirliler benzini de mazotu da İstanbullular ve Ankaralılardan daha pahalıya satın alıyor.

 

***

 

Peki Türkiye’deki üretimin yüzde 15’ini gerçekleştiren bu dev firmaların İzmir’deki spor, sanat, edebiyat ya da basın dünyasına faydası ne?

Gelecek yıl Süper Lig’de yer alan İstanbullu takım sayısı 8 oldu. İzmirli takım sayısı ise sıfır.

Göztepe ve Altay da 2022-2023 sezonunda bir alt Lig’de olacak.

İzmirli takımlara Folkart dışında forma reklamı ya da başka şekilde destek olan var mı?

Olsaydı. İnanın İzmir Süper Lig’de sıfır çekmezdi.

Sporda böyle de sanat da farklı mı? İzmirli bir sanatçının aç kalmamak için İstanbul’a gitmekten başka şansı var mı? İzmir’de film çekmek isteyen bir yönetmen belediyeler dışında 1 lira destek bulabilir mi?

Bulsaydı herhalde her yıl İzmir’de çekilen bir kaç film izlerdik.

Basın konusu daha da vahim. İzmir’de günlük, haftalık, aylık bir gazete ya da internet sitesi sizce Türkiye’nin yüzde 15’lik üretimini sağlayan firmalardan ne kadar pay alıyor? Sıfır.

Türkiye’de ilk 500’e giren firmaların tamamının ilan ve reklam ajansları İstanbul’da ve ne yazık ki İzmir basını onlar için yok hükmünde.

Artık bunları yüksek sesle söylemenin vakti çoktan geçti.

Çünkü kral çıplak. Hem de çırılçıplak.