Günümüzde ne yazık ki kilolu olmak suç algılanır çoğu zaman. Yapılan mobinglerde kişi yediğini, içtiğini, giydiğini bir suçluluk duygusuyla beraber gerçekleştirir. Peki kişinin bu duyguyu hissetmesindeki etken toplum mudur ?

    Fiziksel görüntümüzle ilgili yorum yapanlar çok olur etrafımızda. En çok yöneltilen sorulardan biri ise ‘’Sen son zamanlarda kilo mu aldın ?’’ sorusudur. Maalesef ki bu tarz soruların soran kişi tarafından değilde, sorulan kişinin nasıl etkileneceğinden habersiz bir şekilde sorulabiliyor. Kilo problemi yaşayan kişilere ayrımcılık yapmak ve dış görünüşüyle ilgili hoşnut olunmayan yorumlar yapmak doğru değildir. Çünkü yapılan bu tarz yorumlar kişide derin etkiler bırakabiliyor ve sürekli baskı altında hissetmelerine sebep oluyor. Bu kişiler de görünen düşük benlik algılarına bakıldığında kendilerini yetersiz hissetmelerinin yanında özel hayatlarının yolunda gitmemesi, alkol ve sigara gibi alışkanlıklarda çare aramaları görülebiliyor. 

    Bu kişiler kilo problemlerine çözüm aramak için gerekli uzmanlar tarafından çeşitli metabolik testler uygulanıp, düzenli beslenme ve egzersiz programlarına tabii tutulduktan sonraki sonuçlarda hala kilo problemleri gözlemleniyorsa bunun altında yatan psikolojik nedenler olabilir. 

Kilo verememede etkili olan psikolojik nedenler nelerdir  ?

    Açlık duygusu fizyolojik ve duygusal olmak üzere ikiye ayrılır. Fizyolojik açlık, vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılayabilmek adına asıl açlıktır. Duygusal açlık ise vücudumuzun ihtiyacı olmayan, genellikle olumsuz olaylar sonucunda beynimizin salgıladığı hormonlardan kaynaklanan bir açlık hissiyatıdır. Peki hormonların salgılanmasına neden olan duygu durumları nelerdir ? Bunlar öfke, endişe, stres, korku, aşırı üzüntü ve yalnızlık duygularıdır. Kilo verememizin altında yatan psikolojik sebeplerden biri ise çocukken öğrendiğimiz yanlışlardır. Çocukken ebeveynler tarafından çok yedirilmiş veya bir olay sonucu sağlıksız besinlerle ödüllendirilmiş çocuklarda kilo problemi görülmesi diğer bireylere oranla daha fazladır. 

Kilo problemi olan kişilere nasıl bir psikolojik destek uygulanıyor ? 

    Psikolojik destek süreceinde temel olarak, kişinin öz değer problemi üzerine çalışılır ve genellikle Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemleri uygulanır. Bilişsel Davranışçı Terapi ile kişide stres, açlık ve olumsuz olaylarla nasıl başa çıkabileceği psikoeğitim şeklinde öğretildikten sonra uygulama ile desteklenir, istenilen hedef belirlenir ve bu hedefe ulaşmaya engel olan olumsuzluklar üzerinde çalışılarak sonuca varılır. 

Kendimize ruhsal olarak doğru bir çizgi çizdiğimizde, kilo problemi de dahil olmak üzere bir çok problemle baş etmenin daha kolay olduğunu anlayacaksınız.