Eğitim sistemimiz üzerine birkaç noktaya değinmek istiyorum. 26 yıllık hayat serüvenimin 16 yılı okullarda geçti. Bu süre zaafında alanında uzman kendine özgün kendini keşfetmiş erdemli ahlaklı dinamik bilgili hikmet ve irfan sahibi birisi olabilirdim. Ama maalesef olamadım. Bunun temelinde benim acizliğim tembelliğim ve gafletim yatmakta kabul ediyorum.

Peki ama sadece suç benim mi?

Hata sadece ve sadece bende mi?

Ve sorgulamaya başladım. Tabiki doğal olarak ilk kendimden başladım. Neden okumak istedim?

Okumayı ben mi tercih ettim?

Okumakta ki gaye nedir?

Vb. Sorularla geçmiş yıllarımın muhasebesini yaptım.

Sonuç ... Biraz empati yapayım bu sefer okuyan degil okutan taraf olayım. Evet şuan çocuklar küçük yaşlarından başlayıp yetişkin oluncaya kadar ki bütün hayat gelişmelerini kapsayacak olan bir süreçten bahsediyorum. Bizler bu süreci "eğitim ve öğretim" süreci olarak adlandırıyoruz.

Peki ama Neye göre?

Kime göre?

Neyin eğitimi?

Neyin öğretimi?

Vb. Sorularla ufak bir muhasebe daha yapalım.

Sonuç...

Peki ama Neden okutmalıyım?

Neden benim kurumlarımda okusunlar?

Okumalarının bana faydaları ne olacak?

Onları okuttuğumda benim kime ne faydam olacak?

Açıkçası ben bunları Kim için?

Ne için?

Okutacağım. Vb.

Sorularla bu muhasebemiz uzar da uzar.

Biz lafı fazla uzatmadan konuyu sonlandıralım. Bu muhasebelerin sonucu...

Yıllardır gördüğüm eğitim tecrübelerimin sonucunda şunları fark ettim ki bunu herkes görmüştür. Görmek için dahi olmaya gerek yok. Maalesef günümüz okullarını ve neye hizmet ettiğini görmezden gelemeyiz. Bırakalım deve kuşu oynamayı kafamızı topraktan çıkartalım ve hakikatlerle yüzleşelim. Genel itibariyle bütün hükümetlerimiz okullara çok önem vermişlerdir. Okulları çok istemişlerdir. Altını çizerek soruyorum.

Bu isteklerinin gerçek sebebi nedir? Bunun sebebi eğitim yoluyla toplumun yenilenmesi, erdemli ahlaklı gelişmiş bireyler yetiştirilmesini istemek değil. Gözlemlediğim kadarıyla küresel şirketlerini ve bunlara yatırdıkları sermayeyi karlı hale getirmek için gereken işçileri ve mükemmel emek araçlarını temin etmek istemeleridir.