Zaman çok hızlı ilerliyor. Yıllar bir ayda, bir günde, hatta bir dk. da yaşanıyor. Demek istediğim asrımızda teknoloji o kadar ilerledi ve gelişti ki eskiden bir yılda yapılan işler şimdilerde bir ayda bir günde hatta ve hatta bir dakikada yapılır oldu. Yenilikler ve gelişmeler peş peşe geliyor. Bunları takip etmek ve bunlara uyum sağlamak için çok efor sarf etmek gerekiyor. Mücadele etmek gerekiyor. En önemlisi de sabr ve sebat ile devam etmek gerekiyor.

Herkes zengin olmak istiyor. Malla mülkle mevki ve makamla söz sahibi iktidar sahibi olmak istiyor. Geçmiş dönemlere göre asrımız şartlarının gelişmişliği ve teknolojisinin ilerlemişliği bunu daha kolay bir şekilde mümkün kılmaktadır. Herkes yıllar içinde değil aylar günler hatta dakikalar içerisinde bu iktidara sahip olmak istiyor. Daha kendisini tanımadan yani karakterini tam olarak görmeden içindeki hırs ve kibir zehriyle büyük işlerin sorumlulukların altına giriyor. Daha da açık bir ifade ile gözünü kaplayan iktidar hırsı ve kibriyle kaldıramayacağı yüklerin altına giriyor. Sonrası ise bir türlü başından savamadığı dertler ve belalarla ortada kalakalıyor. Arkasına dönüp baktığında ise koskoca keşkelerle dolu bir hayat görüyor. Bir anda iktidar sahibi olmak isteğiyle yaptığı hatalar ve yanlışlardan dolayı başına neler geldiğini gördükçe belki de ciğeri yanıyor. Bu konuda Efendimiz(sav) şöyle buyuruyor:

Huzeyfe’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah (sav), “Mümin kişiye nefsini küçük düşürmesi yaraşmaz.” buyurdu. Bunun üzerine, “Kişinin nefsini küçük düşürmesi nasıl olur?” diye sordular. Resûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Gücünün yetmediği işlere kalkıştığı için birçok belaya duçar olur.”

(İM4016 İbn Mâce, Fiten, 21)

 Başımıza gelen birçok belanın ve dertlerin sebebi aslında kişinin kendisini tanımadan karakterini görmeden bilinçsiz ve şuursuzca iktidar hırsı ve kibriyle hissiyatlarının etkisi altında aldığı hatalı ve yanlış kararlar neticesinde kendinden büyük işlere girmesidir.

Rabbim bizlere hakkıyla kendimizi haddimizi ve Rabbimizi bilmeyi tanımayı nasip eylesin.

Kalbimizden haksız iktidar sevgisini çıkarmayı nasip eylesin